Колишні бездомні з Європи видали книгу українського автора. Теж про бездомних

Колишні бездомні з Європи видали книгу українського автора. Теж про бездомних
  • Український письменник, викладач та кіносценарист Андрій Курков представив свою нову книгу “Рух «Емаус» у книгарні «Є»
  • Розповів, що це за рух та як і де шукав історії для своєї книг

Книжка складається з двох частин. В першій частині розповідається про Аббе П’єра, який і є засновником «Емаус» в Європі. Це рух, об’єднання людей, які через складні життєві обставини опинилися на вулиці, без даху над головою, які готові взяти на себе відповідальність за своє життя. Друга частина розповідає про єдиний український рух Емаус у Львові «Емаус-Оселя» та львівських безпритульних.

Андрій Курков, письменник, 56 років. Під час презентації у книгарні «Є»

Анрі Гур'є або як його називають Аббе П’єр - французький священик у 1949 році створив у місті Неї-сюр-Сен (Франція)  благодійну організацію «Емаус», покликану допомагати бідним і бездомним. У тому ж році він купив за свої кошти в передмісті Парижа напівзруйнований будинок і зробив його притулком для сімей, які втратили житло в часи війни.

У зібранні інформації для книги допомогли французи, які передали видання від 50-х років про Аббе П’єра та історію французького Емауса. Діяльність Аббе П’єра була настільки успішною, що ідею допомагати бездомним підтримали багато країн. У П’єра з’явилися послідовники в Латинській Америці, Африці, Японії та багатьох європейських країнах. Україна також знаходиться в цьому числі.

Відео дня

— Все почалося з чашки кави у мера Садового, — сказав пан Курков. — Це було у 2009 році, і запитав, що я так багато романів написав про Київ, то може напишете, що-небудь про Львів, щоби був львівський роман.

Ідея панові Андрію сподобалася, тому він почав щомісяця їздити до Львова. І шукати інформацію для своєї книги. Письменник хотів написати таке, що могло статися тільки у цьому місці.

— Щоразу я приїздив до Львова 91 потягом - фірмовим, який прибуває о 6 ранку. Я завжди пішки йшов до центру і тут я вирішив не просто йти, а шукати. Ну кого можна зустріти по дорозі о 6 ранку бездомних і міліціонерів. Поліціянти не дуже «розговорчєві», а всі бездомні раділи, що є кому розказати якусь казку про своє життя.

Так Андрій Курков дізнався про Аліка Унісевича – головного хіппі, який став одним із головних героїв роману. Тоді стало зрозуміло, що потрібні не тільки вигадані, а реальні герої зі Львова. І з’явилася Оксана Прохорець — волотерка спільноти «Оселя», Олеся Саноцька – засновниця організації.

Багато історій не ввійшло у книгу

— Я набрав матеріалу на 8 таких книжок, тому мені дуже важко було відібрати про що розповідати, про що не розповідати.

Це — перша книга видана за фінансової підтримки колишніх бездомних з Європи. І авторські права були віддані спільноті «Оселя». Від кожної проданої книжки половина іде на спільноту, а інша половина — на наступні видання.

Нині ця українська спільнота організовує благодійні ярмарки та розпродажі, особливістю яких є те, що немає встановленних цін. Тобто людина обирає певну річ і віддає ту суму коштів, яку вважає за потрібно. І це вважається пожертвою. Також видається власний журнал «Просто неба», який розповсюджується безпритульними, та половина вартості накладу йде на потреби та допомогу.

Крім того, письменник повідомив, що вже закінчив свій новий роман «Сірі бджоли», де розповідає про Донбас, анексований Крим та бджільництво в «сірій зоні». Книгу можна буде прочитати вже на весні цього року.

Книгу у Вінниці можна придбати у книгарні «Є» за 121 гривню.

 

Читайте також: Викладач педуніверситету майже 50 років писав книгу про Леонтовича

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up