Швидка допомога для тварин: скільки коштує та як лікують?

Швидка допомога для тварин: скільки коштує та як лікують?
  • Цілодобових клінік у Вінниці немає. Але викликати ветеринара “додому” чи навіть на місце, де лежить збита тварина, можна.
  • Про те, чи варто викликати ветеринара додому, і у яких клініках вам зроблять знижку на лікування бездомної тварини

Городянка Оксана звернулася до редакції RIA із питанням, куди дзвонити, якщо бачиш на дорозі збиту тварину. Адже сама, проїжджаючи Київську, побачила напівживого собаку і одразу не зорієнтувалася, що треба було робити.

Найперше, куди дзвонять люди у таких випадках - міська довідкова служба за номером 15-60. Додзвонитися до диспетчера за цим номером не вдалося з трьох спроб, тож ми полишили цю справу.

Натомість журналіст RIA обрала на сайті “top20.ua” п’ять клінік із найбільшою кількістю відгуків, і дізналася розцінки на виклики до тварини додому.

Відео дня

Як допомогти покаліченій бездомній тварині?

Із місяць тому небайдужі люди подзвонили Тетяні Постановській, директору притулку “Планета”, і повідомили, що на Максимовича збито собаку. Тетяна надала собаці першу допомогу, а потім повезла її по клініках. У результаті собака опинилась у стаціонарному відділенні ветеринарної клініки “Vip Хвіст”.

— Зараз із Діаною (так назвали собаку – авт.) є проблеми. У собаки спостерігається негативна динаміка: не дивлячись на задовільні клінічні показники та нормальну температуру тіла, вона худне. Тож про перспективи її одужання говоримо дуже обережно, - каже Денис Осипов, головний лікар клініки.

Як розповів чоловік, тварина потрапила до них 10-14 днів тому з переломами двох кінцівок та із застарілою гематомою з явищами некрозу стінки. Лікарі провели усі необхідні маніпуляції, але стан собаки поки що не покращується.

Денис Осипов каже, що у клініки немає транспорту для того, аби виїжджати на дзвінки, у яких повідомляється про збитих тварин. До того ж, «вільні» руки теж не завжди є: усі  ветлікарі клініки мають багато роботи.

— Усе, що можна зробити безпосередньо на місці, - вколоти знеболювальне та накласти джгути, аби зупинити кровотечу. Я - за якість послуг, а їх можна отримати тільки в умовах клініки, - розповів він.

Але по мірі можливості вони лікують бездомних тварин і влаштовують тим перетримку за власний рахунок.

Зараз у клініці на перетримці знаходяться три цуцики(дівчатка), кошеня та дві дорослі кішки. Уточнимо, на випадок, якщо хтось захоче забрати додому цуцика чи кішку: над усіма тваринами проведені необхідні маніпуляції - їм зробили щеплення, проглистили.

Микола Похолюк, лікар ветеринарного кабінету “Улюбленець” розповів, що заклад активно працює із волонтерами і робить знижки тим небайдужим, що можуть привезти травмовану тварину з вулиці.

— Було якось: зателефонувала людина о другій годині ночі, каже: от, собака на дорозі збита лежить. Приїхав лікар на місце: ні тварини, ні людини.

Микола каже, що у клініки немає можливості тримати прооперованих тварин.

— Коли люди звертаються до мене із проханням допомогти травмованій тварині, вони також повинні бути готові їй допомогти. Я попереджую, що приїду, надам їй допомогу, але далі поки тварина не одужає, утримуватимуть її вони. Почувши це, найчастіше люди відмовляються допомогти.

Чому нема швидкої карети допомоги?

Валентин Ковальський, головний лікар клініки “Два кота”, розповідає по телефону, що у його клініці був колись автомобіль під швидку. А зараз тварину треба завозити тільки до клініки.

— Чому так зробили? Уявіть, дзвонять люди і кажуть: собаці потрібна вакцинація. Лікар бере вакцину та два шприци і їде на виклик. Вакцина повинна зберігатися при температурі +2- +8 градусів. Після того, як рідина буде набрана у шприц та нагріта, вона повинна бути введена протягом двох хвилин. Це нормальний підхід. За кордоном взагалі є спеціальні машини, обладнані холодильними установками - а не термосумкою, яку по жарі провезеш 10 хвилин і на тому все закінчилося.

Що ж до кастрації-стерилізації вдома - то це минуле століття, каже Валентин. Бо умови, у яких проводиться операція, нестерильні.

— Я вже не кажу про те, що ти приїхав на виклик, кішка залізла під диван і ти з власником разом шукаєш кішку під диваном. Це такі реалії у нас. Це ж не робота виходить, а посміховисько якесь.

“Нічне” лікування коштує дорожче

Лікар “Айболіту” Ігор Дмитрович розповідає, що у них практика виїзду до пацієнта додому є. І навіть збитій собаці доводилось допомогу надавати на узбіччі дороги.

— Виклик до домашньої тварини коштує 200 гривень, якщо оселя, де живе тварина, знаходиться біля нас, можемо безкоштовно виїхати. У нічний час тариф збільшується на 50%.

Інколи, розповідає він, ветеринари “Айболіту” виїжджають прямо на місце до збитої тварини і надають їй допомогу мало не на узбіччі дороги.

— Звісно, витрачаємо на це гроші зі своєї кишені.  Вони, буває, частково компенсуються. Наприклад, днями людина за послугу заплатила 80 гривень і дала ще 70 - зверху: сказала, на потреби тварин, за яких нікому заплатити. Ми в цьому плані чесно себе ведемо і тому нам люди довіряють.

У клініці “Ветхаус” нічний виклик коштуватиме 400 гривень - але це тільки у приміщення клініки: виїзди по домах ветеринари “Ветхаусу” не практикують, як і їх колеги з “Двох котів”.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Daily

    лікують на лоха мінімум 400 грн за прийом.хто допоже тут не написали
  • Andrey Kravchenko

    За границей  к животным относятся  получше чем  у нас к людям.
  • Daily

    в житті все по іншому
  • Natalka Melnyk

    у Вінниці є цілодобова клініка "Юпітер".

    Татьяна Байда reply Natalka Melnyk

    Клініка "Юпітер" перестала працювати цілодобово
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up