Що робити якщо банкомат «з'їв» карту: п'ять основних кроків

Що робити якщо банкомат «з'їв» карту: п'ять основних кроків
  • Банківські картки нині є чи не в кожному гаманці українця.
  • Ситуація, коли банкомат не віддає картку, може трапитися з будь-ким. Тому потрібно діяти за чітким алгоритмом для її повернення.

У наш час дуже багато послуг і товарів можна оплачувати онлайн. Але є ще чимало ситуацій, коли немає змоги заплатити пластиковою картою або скористатися інтернет-банкінгом. У такому разі доведеться бігти до банкомата, щоб зняти готівку. Тому кожному з нас корисно буде знати основні правила користування таким приладом, щоб не потрапити у неприємні ситуації.

Наприклад, варто знати, що робити, якщо банкомат не повертає карту. Коли таке стається, зазвичай виникає ступор і нерозуміння того, що відбувається і що взагалі робити далі.

Банкомат може забрати картку через кілька причин:

Відео дня
  • якщо тричі неправильно ввели пінкод,
  • довго не забирали картку після завершення операції,
  • у картки закінчився термін дії,
  • якщо банк заблокував картку.

Також буває, що стається збій у системі банкомата, і тоді він теж може не віддати картку, яка в цей момент була всередині.

Банкомат «не віддає» карту. Що робити

Є низка дій, які потрібно виконати першочергово, не відходячи від банкомата.

  1. Спершу можна зачекати кілька хвилин — буває, що банкомат просто зависає, і через кілька хвилин він знову може запрацювати і віддати картку.
  2. Натиснути на кнопку «Cancel» («Скасувати») — тоді операція скасується і банкомат може віддати картку. Також важливо розуміти, що краще натиснути на цю кнопку і потримати трішки часу, ніж натискати по кілька разів у разі невдалого першого натискання.
  3. Якщо банкомат розташований у приміщенні банку, тоді варто звернутися за допомогою до працівників установи.
  4. Якщо описаними вище способами дістати картку на вийшло, тоді заблокуйте її, перш ніж відходити від банкомата. Заблокувати картку можна або зателефонувавши у банк, або за допомогою мобільного додатка.
  5. Потрібно одразу повідомити про інцидент у банк і дізнатися, де, як і коли повернути картку. Якщо її забрав апарат чужого банку, то потрібно також зателефонувати і туди.

Щоб забрати картку, потрібно буде прийти у відділення банку.

Скільки доведеться чекати? Найчастіше повернення карти займає від одного до п'яти робочих днів, але в деяких банках цей термін може становити до двох тижнів. Якщо інцидент стався у вихідні або святкові дні, чекати доведеться довше.

Деякі банки мають послугу термінового вилучення картки, проте вона платна.

Якщо картку забрав банкомат в іншій країні

Ця ситуація неприємніша. До неї варто бути готовими ще до того, як ви опинитеся за кордоном.

По-перше, варто мати кілька карток. Навіть якщо одна з них опиниться в банкоматі, ви можете користуватися іншою, або ж перекинути гроші із втраченої картки на іншу через інтернет, попередньо розблокувавши її.

Але, перш ніж визволяти свою картку, треба діяти так само, як би ви діяли в Україні: дзвонити у свій банк, розповісти про ситуацію і заблокувати картку. Фахівці банку підкажуть, що робити далі.

Якщо за кордоном ви перебуватимете тривалий час, банки можуть емітувати і доставити нову картку в країну, де ви перебуваєте.

Ті, у кого вже є подібний досвід, кажуть, що після блокування картки одразу ж треба йти у відділення банку, чиїм банкоматом ви скористалися. Звісно, можуть бути проблеми у комунікації, але співробітники банку, як правило, швидко допомагають дістати картку і, перевіривши ваш паспорт, віддадуть її. Звісно, якщо ви користувалися карткою, виданою на ваше ім'я.

Хоча, знімати гроші за кордоном з українського банку вкрай невигідно — великі комісійні. Тому краще все ж таки мати валюту, куплену в Україні.

 

Читайте також:

Керівництво «Київстару» повідомило про компенсації за збій, і цим скористалися аферисти

Поліція затримала вінничанина, який викрав банківську картку і витратив 71 тисячу гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Вадик Микроб

    Треба з'їсти банкомат😁

keyboard_arrow_up