Що кажуть вінничани про “протистояння” пам’ятників Шевченку та Героям Небесної сотні?

Що кажуть вінничани про “протистояння” пам’ятників Шевченку та Героям Небесної сотні?
  • На сесії мер міста вже висловив свою думку із приводу конфлікту щодо демонтажу гіпсового постаменту Шевченка і пригрозив написати з цього приводу заяву до СБУ
  • Ми запитали вінничан, який пам’ятник на площі Героїв Небесної сотні хотіли би бачити вони

Сьогодні, 26 січня, на черговій сесії міської ради Вінницький міський голова Сергій Моргунов прокоментував ситуацію, що склалася навколо демонтажа гіпсового пам’ятника Шевченку та підготовки до встановлення пам’ятника на честь Героїв Небесної Сотні.

— Завдяки певній кількості псевдоактивістів у Вінниці роздмухується міжнаціональна ворожнеча, прояви антисемітизму, ксенофобії і саме головне – підбурювання людей і тиск на родини загиблих Героїв Небесної Сотні<...> Я взагалі звернусь офіційно до Служби Безпеки України щодо розслідування цих проявів антисемітизму: журналісти пишуть, що вже пішло десь по російських ЗМІ. Ви кому на руку граєте?! Рішення прийнято. Тому в демагогію ні я, ні депутати вдаватись не будуть, - зазначив Сергій Моргунов.

Журналісти RIA/20minut вирішили запитати вінничан про те, що вони думають щодо конфлікту, який склався навколо пам’ятників Шевченку та Героям Небесної сотні. А також про те, який постамент на площі Небесної сотні хотіли б бачити вони. Ми запитали вісьмох людей, але один із опитуваних, пан Олексій, був надто лаконічним: із двох пам'ятників на площі надав перевагу погруддю Шевченка, бо творчість поета йому близька.

Відео дня

Сергій(51), військовий

— Так, в курсі, що зняли бюст Тараса Григоровича. А так, як у нас біля краєзнавчого музея є площа Шевченка, можливо, було б доречно той бюст поставити десь там, біля пам’ятника молодому Шевченку. А на цій площі логічно встановити пам’ятник Небесної сотні

Руслан(31), юрист

— Не можна ставити питання “або-або”. Незрозуміло, чому ситуація стала проблемною. Не буду підтримувати жодну із сторін - у кожного особисті погляди на проблему. Хочеться вірити, що вирішення буде мирним, а не з тими методами, які відбувалися кілька днів тому. На мою думку, потрібно провести соцопитування, аби вінничани, а не міськрада одноосібно, вирішили долю двох пам’ятників.

Олег, 34, підприємець  

— Знаю, що зняли постамент Шевченка. Не бачу нічого поганого в тому, бо ж він тимчасовий був, я так розумію. У нас вже є гарний пам’ятник молодому Шевченку на площі Шевченка. Тож хай на площі Небесної сотні буде пам’ятник Небесній сотні.  

Андрій(49), слюсар

— Не знаю, чого стосувались ті протистояння - був якраз на роботі. Але, на мою думку, історія лишається історією. Не треба було знімати пам’ятник Шевченка. А пам’ятник Небесній сотні краще у іншому місці поставити.

Анатолій(70), пенсіонер

— Ну і що мені потрібно говорити? Нічого я не знаю, перший раз про протистояння чую. Я тільки цим(Центральним - авт.) парком гуляю, а більше — ніде.

Вікторія(32), в декреті

— Я взагалі не в курсі ситуації. Але підтримала б пам’ятник Шевченка. Адже якщо вже щось змінювати, можна додатково знаходити якісь місця, але вже не чіпати того, що є.

Лариса(57), юрист

— Я не знаю, що за ситуація склалась навколо пам’ятників. Але особисто я б залишила на місці постамент Шевченка, тому що він поза часом, це класика. Навіщо сперечатися, треба знаходити компроміс.

Світлана Миколаївна( 70), пенсіонер

— Так, знаю, що пам’ятник Шевченка демонтували. Але ж вже є гарний пам’ятник  Тарасу Шевченку біля собору. Тож чому б і не поставити пам’ятник Небесній сотні на площі Небесної сотні?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Просто интересно наблюдать, как упоротые друг с дружкой грызутся! Как пауки в банке, ну честно)))))
  • Жора

    Площадь возле драм театра , а точнее Париж  всегда бы местом где парень с девушкой назначали свидание.

    А сейчас будет вроде..... - Встретимся возле памятника  небесной сотни...

    В парке Козицкого возле вечного  огня также никогда не назначали свидания парни и девушки.....

    ))))) Короче п““””ц романтике))))

  • Жора

    Что хорошего дал Майдаун ?

    Хорошего  он дал что привел олигархов  и бандитов к власти.  

    А простого народа Майдаун дал безработицу, повышение цен и повышение  курса дол. бандитизм и уголовщину в городах.

    Раньше по всей стране были памятники Ленину,это чтобы рабы  знали что раб есть раб.
  • Задунайский Торонтуй

    Тоись RIA как бы хочет сказать, что винничане спят и видят памятник некой непонятной "небесной сотне" (не повезло им, знали бы - дома сидели).

    Оставьте Театральную в покое, вот чего винничане хотят.

    Александр Викторович reply Задунайский Торонтуй

    ватное закрой свой рот

    З.А.Глядач reply Александр Викторович

    Висерович,ти спочатку на себе пасматрі.

    Жора reply Задунайский Торонтуй

    Это полный пиздец)))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up