РЕЦЕПТ ДО ВЕЛИКОДНЯ: Печемо традиційну паску

РЕЦЕПТ ДО ВЕЛИКОДНЯ: Печемо традиційну паску
Купити напередодні Великодня паску - не проблема. У кожному магазині є чималенький асортимент цього особливого хліба. Але хіба можна купити те святкове хвилювання під час замісу тіста і той запах, який "гуляє" у хаті, коли паска печеться?

 

Тому щороку у суботу перед Великоднем встаю раненько і готую свою паску. Я не додаю у тісто цедру, курагу, шоколад і ще якусь смакоту, і не тому, що боюся "переборщити" з наповнювачами. Печу звичайну, традиційну паску, таку як пекли мої бабусі-прабабусі, яку досі пече моя мама. Я пам'ятаю цей запах і смак з дитинства і хочу, щоб і мої діти колись згадували на Великдень мамину паску.

 

Відео дня
> Паска

1 літр молока

3 склянки цукру

борошно (точної міри, на жаль, не маю. Додаю "на око", зо два кілограми)

100 грамів дріжджів

15 жовтків

200 грамів масла

60-100 грамів олії

сіль, ванілін, родзинки

1. Готую опару. У тепле молоко додаю подрібненні дріжджі (не сухі, живі. Люблю "криворізькі"), дві склянки цукру та частину борошна. Розмішую. Суміш за консистенцією схожа на тісто для оладок. Даю опарі підійти

2. Жовтки збиваю з цукром. Додаю масло. З'єдную цю суміш з опарою (пункт 1). Даю підійти.

3. Додаю ванілін, родзинки, олію та борошно, що залишилося. Замішую тісто. Вимісюю довго, аж поки тісто починає відставати від рук. Ставлю в тепле місце, щоб підходило (зазвичай заношу тісто у спальню, накриваю миску рушником і обкладаю подушками).

Завжди хвилююся, аби паски не прилипли до форми, тому перестраховуюся. Змащую маргарином і папір, який вкладаю у форми, і самі форми.

У підготовлені форми розкладаю тісто на 1/3. Даю підійти. Коли тісто піднялося, змащую зверху жовтком і ставлю у гарячу духовку. Коли паски спеклися, одразу не дістаю з форм. Чекаю, коли вистигнуть і тільки потім виймаю.

Верх пасок змащую білком (збиваю 1 білок з майже склянкою цукру) і посипаю посипкою.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Вінницька область очолила рейтинг регіонів за кількістю антикорупційних вироків 20:04 У Северинівській лікарні відкриють одне з перших в Україні сучасних відділень онкореабілітації 19:19 Обіцяють гроші — крадуть ваші дані: як працює фішинг і чому це небезпечно 19:06 На Вінниччині виписали понад 1600 штрафів за перевантаження фур, та загалом порушень меншає Від читача 15:10 Кінологічний центр — не розкіш, а потреба ! 18:22 «Мамо, не звинувачуй себе»: як у Буші загоюють серця після втрати синів на війні 18:05 Трояндовий рай у Великій Кісниці: родина Гуровських вирощує понад десять тисяч квітів photo_camera 17:32 Суд скасував генплан, але Агрономічна сільрада хоче дорогу: що відбувається на провулку Весняному? play_circle_filled photo_camera 17:04 Вінничанин отримав десять років ув'язнення за проросійські дописи в соцмережах 16:15 У Вінниці об’єдналися дві відомі автошколи — тепер це «Водій Плюс» (Новини компаній) 15:58 Судитимуть за «смердючий бізнес»: керівника вінницької філії «Укрветсанзаводу» звинувачують в екозлочині 15:49 Сотки за мільйони: де у Вінниці продають комунальну землю? 15:10 Калинівська громада отримала трофейний російський дрон від військових photo_camera 13:42 «Казав, що після війни буде частіше приїжджати у Могилівку»: попрощалися з льотчиком F-16 Максимом Устименком 13:38 Підсумки НМТ: на Вінниччині 84 школярі отримали максимальні 200 балів 13:17 Хочеш більше енергії? Сходи на йогу або стретчинг (Новини компаній) 12:38 На Келецькій побили 15-річного хлопця 12:02 Дві вінничанки готували страшний теракт проти Сил оборони — їх судитимуть 10:48 П’яний з ножем налякав людей на вінницькому ринку 10:12 У Серебринцях відкрили Алею Слави на честь земляків-героїв
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up