РЕЦЕПТ ДО ВЕЛИКОДНЯ: Печемо традиційну паску

РЕЦЕПТ ДО ВЕЛИКОДНЯ: Печемо традиційну паску
Купити напередодні Великодня паску - не проблема. У кожному магазині є чималенький асортимент цього особливого хліба. Але хіба можна купити те святкове хвилювання під час замісу тіста і той запах, який "гуляє" у хаті, коли паска печеться?

 

Тому щороку у суботу перед Великоднем встаю раненько і готую свою паску. Я не додаю у тісто цедру, курагу, шоколад і ще якусь смакоту, і не тому, що боюся "переборщити" з наповнювачами. Печу звичайну, традиційну паску, таку як пекли мої бабусі-прабабусі, яку досі пече моя мама. Я пам'ятаю цей запах і смак з дитинства і хочу, щоб і мої діти колись згадували на Великдень мамину паску.

 

Відео дня
> Паска

1 літр молока

3 склянки цукру

борошно (точної міри, на жаль, не маю. Додаю "на око", зо два кілограми)

100 грамів дріжджів

15 жовтків

200 грамів масла

60-100 грамів олії

сіль, ванілін, родзинки

1. Готую опару. У тепле молоко додаю подрібненні дріжджі (не сухі, живі. Люблю "криворізькі"), дві склянки цукру та частину борошна. Розмішую. Суміш за консистенцією схожа на тісто для оладок. Даю опарі підійти

2. Жовтки збиваю з цукром. Додаю масло. З'єдную цю суміш з опарою (пункт 1). Даю підійти.

3. Додаю ванілін, родзинки, олію та борошно, що залишилося. Замішую тісто. Вимісюю довго, аж поки тісто починає відставати від рук. Ставлю в тепле місце, щоб підходило (зазвичай заношу тісто у спальню, накриваю миску рушником і обкладаю подушками).

Завжди хвилююся, аби паски не прилипли до форми, тому перестраховуюся. Змащую маргарином і папір, який вкладаю у форми, і самі форми.

У підготовлені форми розкладаю тісто на 1/3. Даю підійти. Коли тісто піднялося, змащую зверху жовтком і ставлю у гарячу духовку. Коли паски спеклися, одразу не дістаю з форм. Чекаю, коли вистигнуть і тільки потім виймаю.

Верх пасок змащую білком (збиваю 1 білок з майже склянкою цукру) і посипаю посипкою.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:08 Медики на Вінниччині допомогли депутату втекти від мобілізації та виїхати за кордон 17:13 У Стрижавській і Дашівській громадах відновлюють стан дорожнього покриття 16:33 Закупівлі під час війни: які міськради Вінниччини витрачають найбільше коштів і на що? 16:03 Схвалили нові проєкти, виділили майже 35 мільйонів гривень для Сил оборони, уклали меморандум: ключові рішення облради Від читача 16:15 Північна Корея вимагає значних поступок від Росії за участь у війні 15:05 У Хмільницькому районі чоловік викрав мотоцикл і ВАЗ у родича 14:04 Вінницький суд засудив колаборанта до 15 років ув'язнення за співпрацю з окупаційною владою 13:44 Вінниця зустріне загиблого 22-річного воїна 3-ї ОШБр Юрія Павленчика «живим коридором» 13:14 З ким дружить Вінниця? Тест до Дня міст-побратимів від «20хвилин» 12:56 Пішохід на капоті жовтого кабріолету: вінничанин влаштував розбірки з водієм «Опеля» 12:15 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 12:03 На два тижні обмежать рух на вулиці В’ячеслава Чорновола 11:29 «Вам точно треба прокапаться»: чому ми обираємо шлях через вену, він дійсно такий чудотворний? 11:12 Поки підліток бив лежачого, інші просто спостерігали — шокуюче відео з Могилів-Подільського району сколихнуло мережу play_circle_filled 10:02 Бережіть розсаду: йдуть грози, вітер і нічні морози 09:43 На кількох вулицях не буде світла та води: оперативні дані про відключення 25 квітня 09:10 Жителька Бару Марія Кучерява відсвяткувала своє 100-річчя 08:18 Сьогодні відзначають Міжнародний день фінансової незалежності. Історія, заборони та прикмети 25 квітня 21:00 У Вінниці виявили незаконний злив стоків із приватного будинку 20:05 Його ім’я стало символом надії для мільйонів. Яка вулиця на Замості зберігає пам'ять про норвежського гуманіста?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up