Про батальйон «Вінниця» і про погони полковника,- інтерв’ю з Олегом Школьним

Про батальйон «Вінниця» і про погони полковника,- інтерв’ю з Олегом Школьним
Олег Школьний – начальник вінницької обласної міліції. Справляє враження людини відкритої, але не простої. Він знає, що сказати і як повернути розмову в потрібному для себе руслі. Пам’ятає про всі злочини і правопорушення у Вінниці. Суворий у роботі - готовий звільнити міліціонера, якщо той не виконає наказ. З журналістом RIA він говорив про батальйон “Вінниця” і про те, що хотів би змінити в міліції.

Усі зараз говорять про батальйон «Вінниця». Як там наші хлопці на Донбасі?

- Я дуже переживав за батальйон, так як кілька місяців тому ми почали формувати його. Кілька разів в АТО наші бійці потрапляли під мінометний обстріл. Але на сьогоднішній день тяжкопоранених і загиблих у нас немає. Більшість хлопців в батальйоні дуже сміливі. Але є, наприклад, хлопчина, який під час мінометного обстрілу злякався. Він просто не служив в армії.

Зараз наші бійці займаються і охороною громадського порядку, і патрулюванням. І забезпеченням блокпостів. Також був і випадок, коли наші бійці возили до лікарні породіллю. Також до наших хлопців кожен  день звертаються 20-25 місцевих мешканців.  Наші хлопці діляться з ними харчами, так як у місцевих немає грошей, щоб купити продукти.

Відео дня

Чи проходять психологічну перевірку бійці, які повернулися з АТО?

- Звичайно. Там на місці з ними працюють психологи, які є в кожному загоні. Також ті бійці, які повертаються з АТО, отримують 4-5 днів вихідних і після того керівники загону звертають увагу на їхню поведінку. Якщо є якісь моменти, які виходить за рамки повсякденної поведінки, то тоді бійця відправляють до психолога. Але воно і не дивно, якщо наші хлопці приїхали туди в суботу, а вже в неділю їх обстрілювали з мінометів, через що згоріли автобус і машина. А потім вони стріляли і вели бій. Так що в одних так адреналін піднявся, що вони готові були бігти стріляти аж до Первомайська, а дехто зжався.

Серед наших правоохоронців є такі, які самі просилися в АТО?

- Зараз деякі правоохоронці мені понаписували рапорти, щоб поїхати воювати на Схід. Серед них є навіть начальники міліції, як з Козятинського, Мурованокуриловецького і Тростянецького району. Але я не можу туди направити воювати, наприклад, експерта-кріміналіста, який проводить експертизи ДНК. Це для нас буде дуже розкішно. Наприклад, з карного розшуку в райцентрі є чотири чоловіки. Я ж не можу відправити їх всіх туди. Одного відправляю, а троє залишаються.

Чи будуть отримувати колішні правоохоронці повістки?

- Так. Будуть залучатися спеціалісти певних професій з військовим досвідом. Особливо цінуються кулеметники, снайпери, розвідники і т.д. У нас багато є бійців в батальйоні «Вінниця», які добровільно записалися. Деяким з них по 42 по 45 років. Вони розуміються, як розтяжку поставити, як організувати сектор обстрілу чи оборону. Вони мають досвід у таких умовах.

Як проходить боротьба з гральними закладами?

- Останнім своїм наказом я притягнув до відповідальності шість правоохоронців, тому що міська прокуратура виявила гральний заклад. Але є і інші проблеми. Вже кілька днів ми по одному об’єкту працюємо. Але ми не можемо взяти обшук, так як не можемо знайти власника приміщення. За новим Кримінально-процесуальним кодексом, без встановлення власника приміщення ні один суд не видасть рішення на проведення обшуку. От так і виходить: ми підходимо до дверей, а нас питають чи є у нас дозвіл суду. Якщо немає дозволу – то будьте здорові. Також проблема в тому, що деякі заклади працюють по ліцензії Української державної лотереї.

Чи будуть звільнятися ті правоохоронці, які будуть відмовлятися їхати в АТО?

- Якщо відмовляться – будуть звільнені. Кожен правоохоронець має бути готовим туди виїхати. Поки я туди відправляю стройові підрозділи. В мене вже пройшли батальйон патрульно-постової служби, спецрота, “Сокіл”, “Грифон” і конвойний підрозділ. Також вистачає добровольців. Зараз я набрав резервний підрозділ. Починаю його готувати потихеньку. Ці 150 чоловік мають бути готовими за три години зібратися і виїхати на завдання.

Чи воюють колишні вінницькі «беркутівці» на Сході?

- Деякі колишні «беркутівці» перейшли в батальйон “Вінниця”, дехто звільнився. Але з тих, що лишились, ми створили спецроту. Вони вже два рази були в АТО.

Чи буде третій Майдан?

- Можна до безкінечності кожні два-три місяці робити Майдани. Зараз, навпаки, українцям треба гуртуватися і підтримувати один одного. І можна так сказати, свої амбіція треба поки засунути в одне місце.

Чи є дефіцит в бронежилетах у наших бійців?

- Усі наші бійці на Сході повністю забезпечені бронежилетами і касками.

Начальник міліції – це генеральська посада, а ви ходите в званні полковника. Як так?

- Мені звання полковника не тисне. І я до цього часу виконуючий обов’язки начальника міліції.

Що хотіли б змінити у вінницькій міліції?

- Я хотів би, щоб вінницькі міліціонери були дійсно достойні звання «міліціонер». Мені, чесно кажучи, соромно за деяких правоохоронців, за їх неохайний вигляд. Ми все-таки за останні три місяці дуже багато чого зробили. Я пам’ятаю березень, коли я стояв біля Майдану. І коли грав Гімн, наші деякі міліціонери не знали, що робити - чи то честь віддавати, чи то стояти. Деякі ховалися за зупинку. Зараз я вже такого не бачу. І коли зараз у нас хлопці з батальйону «Вінниця» дають присягу, то вони співають Гімн.

Де вам більше подобається – у Києві чи у Вінниці?

- З моменту мого переведення з Києва, я там не був ні разу. Це про щось говорить. Тут люди якісь більш щирі, відкриті і людяні. Я б навіть сказав “безхитрісні”. Вінниця мені подобається. Тут добре. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег

    В следующий раз спросите пожалуйста почему перед центральным рынком две стоянки работают без документов.
  • Олександр

    Орда привчила нас до вживання слів у перевернутому значенні, до порочної інакомовності.

    Припинімо повторювати, перетирати і тиражувати єресь. Неможна казати: правоохоронні органи. Це монгольською. Українською звучатиме так: репресивний апарат, знаряддя гноблення. Міліція – чудове слово, яке означає нерегулярну збройну самодіяльність громадян. З латинського кореня цього слова в багатьох європейських мовах виростає означення лицаря. За участь в міліції, тобто в незаконних воєнізованих формуваннях у нашому карному кодексі передбачена спеціальна стаття. Називаючи міліцією відомство Авакова ми не помиляємося, ми брешемо. Що нам до того, що це самоназва цього племені канібалів? Якщо завтра вони назвуть себе феями вранішньої роси, невже ми і це повторимо за ними?  В Україні ніхто не вірить у справедливість «суду», в некорумпованість прокуратури, в правоПохоронні органи…
  • Олександр

    правопохоронці?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія воїна з батальйону НПУ «Захід» 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up