«Посилання вінничанам 2040 року». Під час відкриття пам'ятника Магдебурзькому праву заклали капсулу часу

«Посилання вінничанам  2040 року». Під час відкриття пам'ятника Магдебурзькому праву заклали капсулу часу
  • У рамках святкування днів Європи, 16 травня, було організовано урочисте відкриття семиметровой пам'ятної колони  на честь надання місту Магдебурзького права у 1640 році.

  • На місці колишнього скверу Козицького  міський голова заклав капсулу часу.

На вулиці Миколи Оводова о 9 ранку було відкрито унікальний пам’ятник з символічною «кулею-яблуком», як пам'ять про давню культурно-правову єдність українських земель з Європою.

— Капсула часу  — це посилання в майбутнє вінничанам 2040 року,  гарна ідея, за яку хочеться подякувати команді центру історії Вінниці, що відновлює важливі традиції та білі плями історії. — розповідає міський голова Сергій Моргунов під час виступу. —  Пам'ятник встановлений в гарному місці, тому сподіваємось, що він стане одним із туристичних маршрутів нашого міста.

Відео дня

У закладанні капсули часу міському голові допоміг неначе справжній  магістратський писар в автентичному строю ХVІІІ ст. Писар урочисто зачитав документ, що засвідчує відкриття пам'ятника. Відкрити капсулу часу планується в 2040 році, разом з копіями документів, що засвідчують унікальність колони.

— По своїй добрій волі за володарювання короля Речі Посполитої Владислава IV, з того часу і до теперішнього,  ревно оберігає Вінниця право на самоврядність, що втілено у символі цієї непорушної колони. У час святкування днів Європи  міський голова Сергій Моргунов засвідчує повагу вінничанам 2040 року і побажання берегти і розвивати Вінницю. — урочисто промовив писар.


Історичний бекґраунд

— Ми точно знаємо, що колона з'явилася до 1917 року та має стосунок до Вінниці, до Гніванських каменоломень та підприємства родини Ярошинських. Але ми не знаємо, для чого виготовляли цю колону до 1917 року. Є гіпотеза, що для пошанування самоврядності міста. На момент початку подій української революції колона лежала на складах Гнівані. У 1921 році на Європейській площі цей пам'ятник розпочав меморіальну зону, а коли у 1974 розпочалась ідея реконструкції, ця колона переїхала з Вінниці до містечка Павлівка і сліди цього пам'ятника загубились.  — розповів директор центру історії Вінниці Олександр Федоришин.

— Допомогли її знайти соціальні мережі, де ми побачили фотографію цього пам'ятника. Спочатку навіть не повірили, що це він, але поїхали туди, перевірили та отримали підтвердження від регіонального архіву. Потім почалася робота щодо повернення пам’ятника до нашого міста, що тривала більше 4 років.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сепар Торонтуй

    Потомкам содержимое ее покажется скучным и бессмысленным. Как те послания которые уже вскрыты.
  • Тинц

    Треба було капсулу свіжим нинішнім повітрям накачати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up