Полювання на домашніх улюбленців: у Стрижавці застрелили трьох собак(ФОТО)

Полювання на домашніх улюбленців: у Стрижавці застрелили трьох собак(ФОТО)
  • Хтось убив домашніх собак у дачному поселенні.
  • Підозра падає на заїжджих мисливців, що зазвичай полюють на стрижавських угіддях.
  • У екологічній інспекції кажуть — за таке передбачено штраф.
  • Волонтери тим часом вимагають посилити покарання

У понеділок, 16 січня, у Вінниці зоозахисники вийшли на площу перед міськрадою підтримати київських колег, які у той же день вимагали від нардепів ухвалити законопроект, який посилює кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

—  Нашим волонтерам відома безліч історій жорстокого ставлення до тварин. Наприклад, у Вінниці біля ринку «Урожай» вдень обстріляли стерилізованих собак. Прийняти нову редакцію дійсно треба, закон у нинішньому вигляді зовсім не працює. Уже декілька разів збиралися волонтери, і в інших містах люди виходили на мітинг у підтримку цього законопроекту. Хочуть збільшити штраф за жорстоке поводження з тваринами. Також у новому законопроекті вказано: у випадку жорстокого поводження з тваринами можна буде потрапити за грати до 8 років, — розповів Олександр Островський, волонтер громадської організації «Товариство захисту тварин».

Окрім Вінниці, до акції долучилися Одеса, Київ, Луцьк, Біла Церква, Харків та Дніпро. Убили домашніх псів

Відео дня

Наталя, що подзвонила до редакції RIA того ж ранку, прізвище називати відмовилася.

— Розумієте, сьогодні такі люди втиху собак застрелили, а завтра що? На людей кинуться з пістолетом? — запитала жінка.

У Стрижавці у Наталі живуть батько й мати. Вони й опікувалися собаками. Квітка, розповідає жінка, прийшла до них два роки тому. Вони вирішили забрати її до себе, а  потім вона народила 12 цуценят.

— Усіх цуциків роздали з допомогою сусідів небайдужим людям. Одну тільки залишили в себе на подвір`ї, назвали Аліскою. А з місяць тому до батьків прибився ще один песик — без ока.  Піратом назвали, — розповіла Наталя. Квітка, за словами жінки, була стерилізована, збиралися господарі стерилізувати й Алісу, але чекали, поки доросте до потрібного віку.

— А минулого вівторка вони зникли. Усі троє собак. Зазвичай, вони далеко від дому не ходять. У неділю, 15 січня, батько знайшов їх на ставі. Лежали застрелені на відстані приблизно 50 метрів одне від одного. Думаю, собак застрелили мисливці. Навмисно — у Квітки навіть нашийник червоний був: як можна було його не помітити. А вже на трупі його не було. Влітку, пам`ятаю, гостювали у батьків. А на ставі птахів багато різних: у тому числі і лебеді. То мисливці відстрілювали качок, хоча там і лебеді поряд плавали, і ще купа живності — тим було все одно, у кого влучати.

Собак на вулиці знали і любили всі сусіди, розповідала Наталя, і загрози вони ні для кого не становили. Кому конкретно знадобилося їх убивати, не може навіть припустити. Не перший випадок  

Олександр Дьомін, голова кооперативу «Стрижавка-1» розповів, що це не єдиний випадок убивства тварин у селищі.

— І біля зупинки автобусної собак бездомних відстрілювали. І в лісі, бувало, собаці куля «прилітала». Я вже розмовляв з дільничним. Але без заяви хазяїв він нічого зробити не зможе.

Господарі вбитих собак ще не встигли написати заяв, але планують зробити це, за словами Наталі, найближчим часом.

У Вінниці собак труять догхантери

Отруєння бездомних тварин у місті — це не виключення, а прикре правило. Труять усіх, хто потрапить під руку: є випадки отруєння і породистих собак, яких у час цькування вигулювали господарі. Серед містян йдуть розмови про «професійного» догхантера, який знищує тварин.  
Більше читайте за посиланням:

У Вінниці знову труять собак(ФОТО). Але догхантерам можуть “прикрутити хвоста”

У місті вбивають безпритульних собак. Цього разу - стерилізованих(ФОТО)

За смерть дикого звіра — штраф, за домашнього — суд

Олександр Мельник, начальник відділу екологічного контролю природозаповідних фондів рослинного та тваринного світу Вінницької області

— Якщо у мисливських угіддях зустрічаються зграї бродячих собак, то ліквідувати їх — один із обов`язків єгерів при наявності відповідних документів. І мисливців — також, якщо вони бачать такі зграї здичавілих собак. Хоча, аби відстрілювати псів, ті повинні мати при собі контрольну картку обліку добутої дичини або ліцензію на відстріл. Здійснювати відстріл вони мають право при відстані не менше 200 метрів від найближчого будинку до місця події. Згідно зі статтею 20 Закону України «Про мисливське господарство та полювання» штраф за незаконне вбивство звіра — від попередження до 1020 гривень. Якщо застрелили домашню тварину, то це вже справа поліції. Власник повинен написати заяву, а коли винного буде встановлено, той буде нести відповідальність.

Відповідальність за жорстоке поводження з тваринами може зрости

За жорстоке поводження із тваринами каратимуть сильніше: сума штрафу може збільшитися у рази, а термін позбавлення волі — зрости до чотирьох років. Такі пропозиції містить законопроект №5199-1«Про внесення змін до Кримінального кодексу України (стосовно захисту тварин від жорстокого поводження)». Про це пише видання sud.ua.

Якщо запропоновані зміни все ж внесуть до Кримінального кодексу, тоді покарання у новій редакції статті 299 виглядатимуть так:

  • штраф від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів (у діючій редакції закону відповідальність — 50 неоподаткованих мінімумів);

  • арешт на термін до 6 місяців (такий вид відповідальності передбачений і сьогодні);

  • обмеження волі на термін до чотирьох років (раніше — до двох).

Створити зоополіцію не дозволяє закон

У відповіді на електронну петицію киянки щодо створення структури на кшталт «зоополіції» столична міськрада не сказала категоричне «ні». Але чиновники зазначили: «На сьогодні можливість створення окремої структури, як зоополіція, не передбачена чинним законодавством та потребує регламентування нормативно-правовими актами України». У зв’язку з цим столична влада задекларувала намір звернутися до Верховної Ради України стосовно внесення відповідних змін до Закону України «Про Національну поліцію».

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • maks

    уроди бездушние собак валят
  • Людмила Сидорук

    Порушено закон,вчинено  злочин, порушено права Людини, яка хоче жити в гармонії з іншими живими істотами.. Але є  двоногі,  які здатні тільки на тупі коментарі. Тільки коли правопорушення будуть здійснені щодо тупих коментаторів ,пам'ятайте-це за зневажливе ставлення до інших живих істот.
  • Задунайский Торонтуй

    Не понял. Это кто, сынок того Мельника? Я с ним имел приключения))
  • Daily

    прошлым летом в одном селе нашей области стая лис наелась домашней птицы в деньгах до ста тысяч гривен а откормленный иксперт сочиняет анекдоты,думаю органы соответствующие займутся этими бездельниками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up