Пластикові паспорти вже працюють. Яких нововведень чекати вінничанам?

Пластикові паспорти вже працюють. Яких нововведень чекати вінничанам?
  • Із 1 жовтня кожен вінничанин зможе зробити собі ID-паспорт замість синенької книжечки.
  • До цієї дати видаватимуть нові документи тільки 16-річним.
  • Перші власники пластикових карток розповіли журналісту, наскільки зручніше їхнє життя стало із новими паспортами ID

 

Вінничани, які першими в області отримали паспорти нового зразка, розповіли RIA, що у нагоді нові документи їм поки що не стали.

Так, шістнадцятирічний Олександр Панібратюк каже, що використовував новий паспорт за призначенням лише пару разів.

– Паспорт мені поки що ніде не був корисний, хіба що білети на поїзд з ним купляв. Проблем тоді, до речі, не було. Здивування касирів, коли брав залізничні білети, не бачив, певно, вже підготовлені. Про однокласників не знаю, хто отримав, хто ні, а от другу такий паспорт видавали.

Відео дня

Анжеліка Тимофєєва, якій теж виповнилось 16 років декілька тижнів тому, також розповідає - у нагоді ID їй поки що не став.

- Я ще, на жаль, паспортом скористатись не встигла, бо видали його нещодавно. А взагалі, багатьом моїм друзям вже видали ІД.

До недавнього дорослим до ID-паспортів було зась

Перші ID-картки були доступні тільки тим українцям, кому вже виповнилось 16 років. Чому не дорослим? Бо для того, аби вони мали змогу замінити старі паспорти у формі книжечок на нові, нардепи повинні були ухвалити законопроект №3224 "Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Що й обіцяли зробити - ще у лютому. Але, насправді, пройшло ще чотири місяці, перш ніж законопроект було прийнято.

Навіщо запроваджувати нові паспорти

На прес-конференції щодо ID-карток Борис Наливайко, начальник управління Державної міграційної служби області, розповів про зміни у законодавстві. Зокрема, і про причини запровадження ID-карток.

-  Головним мотивом є їх захищеність від підроблення. Новий паспорт містить електронний безконтактний чіп, який неможливо змінити або скопіювати. Ці паспорти, на відміну від попередніх книжечок, видаватимуться на основі бази даних Єдиного державного демографічного реєстру. Кожній особі лише один раз доведеться пройти державну процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися у реєстрі, - зазначив він.

Які нововведення

У старій версії законопроекту паспорт можна було отримати з 16 років, тепер він доступний і для чотирнадцятирічних.

 - Після 14 років дитина зможе самостійно приймати певні рішення, наприклад, обирати місце проживання, - розповів Борис Наливайко.

Окрім того, у остаточній версії закону у новому паспорті скасовується штамп про шлюб. Особам, які не досягли 18 років, паспорт оформлятимуть на 4 роки, а дорослим - на 10 років.

Оформлення документу віднині може бути і пільговим - в залежності від рішення місцевих громад. Вони матимуть право зробити пластиковий паспорт безкоштовним за рахунок місцевих бюджетів.

Вартість документу, до речі, ще невідома, адже ще нема відповідної постанови від Кабміну. Проте ще у січні Борис Наливайко озвучував приблизну суму, у яку ID-паспорт обійдеться дорослому населенню.

- Попередньо Президент озвучував приблизну вартість ID-картки - від 110 до 180 гривень. Я не знаю точно, яка це буде вартість та обґрунтування, - зазначив він.

ID-картка дверей до Європи українцям не відкриє

Нові документи не об'єднають у собі функції внутрішнього та закордонного паспортів — то лише чутки. Запровадження ID-карток - одна з вимог ЄС для введення безвізового режиму з Україною, яка вже скоро буде реалізована. Про це ще у січні повідомила перший заступник начальника Управління державної міграційної служби у Вінницькій області Антоніна Ратушна.

— Дана ID-картка буде виключно документом внутрішнього користування. Вона замінить внутрішній паспорт громадянина України. Закордонний паспорт залишається закордонним, — розповіла Ратушна.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Populus Realis

    були проблеми, коли відкривав депозит. Вирішили за кілька днів
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up