Перший в Україні формат розвитку електронного навчання організували вінничани

Перший в Україні формат розвитку електронного навчання організували вінничани
  • Унікальний формат розвитку проектів корпоративного електронного навчання був реалізований вінницькою командою
  • У Вінниці стартує перший в Україні E-learning Bootcamp «El`Lab». Мета заходу — розвивати корпоративне електронне (дистанційне) навчання в Україні
  • Журналіст RIA/20хвилин дізнавалися в організатора платформи електронного навчання Collaborator Мирослава Боцули, що таке дистанційне навчання для бізнесу і чому в даний час воно потребує швидкого розвитку

Мирослав очолює компанію з розробки засобів автоматизації розвитку персоналу, за фахом викладач, доцент кафедри Вінницького національного технічного університету, кандидат наук, викладає web-технології, бази даних і за сумісництвом є директором Центру дистанційної освіти університету.

Вінничанин Мирослав Боцула розвивиє корпоративне електронне (дистанційне) навчання в Україні

— Наше програмне забезпечення дозволяє компаніям навчати свій персонал, розвивати його і виводити на новий професійний рівень за допомогою сучасних веб-технологій, — розповідає Мирослав. — Працюємо з багатьма відомими компаніями. Всі рішення будуються на нашій власній розробці — платформі LMS Collaborator.

Відео дня

Як пояснив Мирослав, у філософію продукту закладено принцип постійного розвитку відповідно до задач клієнтів — практично кожен місяць виходять оновлення.

Факти:

  • в команді розробників 15 осіб

  • більше 100 навчальних порталів розгорнуто на базі LMS Collaborator

  • 30 великих клієнтів в Україні

  • 6 клієнтів у Вінниці

  • вже є зарубіжні клієнти

— Зазвичай працюємо з бізнесом, але також є некомерційні організації, яким ми допомагаємо, наприклад, Prozorro, E-Health, — сказав Мирослав.

Як це працює? Простий приклад

Мирослав вирішив на простому прикладі пояснити, як працює корпоративне електронне навчання.

Уявіть собі, що є велика компанія, в якій працює, наприклад, 500 співробітників. У нинішній час все дуже швидко змінюється і потрібно перебудовувати бізнес-процеси і принципи роботи. І необхідно ці нові принципи і правила поширити і довести до відома всіх. Як це робили раніше? Це все передавалось по ієрархії підпорядкувань інструкціями від керівництва до лінійного персоналу, і безпосередньо начальник приходив і розповідав, що і як робити. Раніше на це був час, а зараз всі працюють в дуже швидкому темпі. Тому такий "спуск" інформації, який міг раніше працювати декілька тижнів або місяців, зараз неприпустимий, це одразу збитки для бізнесу.

Тому потрібні платформи електронного навчання, що дозволяють інформацію надавати набагато швидше і, головне, дозволяють проконтролювати, що інформація отримана та освоєна. Інформацію перетворюють у легко зрозумілий навчальний матеріал з врахуванням потреб аудиторії. Опубліковують і в ту ж секунду її передають адресату. Платформа Collaborator формує перелік завдань з навчальним контентом, які виконують співробітники. Способів застосування платформи - безліч. Так, наприклад, директор може побачити, хто і коли переглянув заданий документ чи пройшов навчання, як швидко прочитав матеріали, які коментарі залишив, або побачити тих, хто взагалі не звернув на це уваги. Платформа забезпечує процес доставки інформації та контролю того, що інформація людиною отримана і засвоєна.

Чому не можна використовувати відкриті інструменти? В цьому випадку ви викладаєте свою корпоративну інформацію в загальний доступ через системи, програмний код яких є відомим зловмисникам, а це категорично не можна робити за умовами безпеки і комерційної таємниці.

Якщо ж говорити про впровадження та модернізацію e-learning (електронне навчання в компаніях — авт.), то найулюбленіший проект Мирослава — COMFY.

— Ми спільно з ними переробили початкову навчальну платформу відсотків на 50. І це вже не просто система дистанційного навчання співробітників, а величезне інформаційне середовище, — сказав Мирослав.

Чому конференції не дають результату і потрібен новий формат

— Зараз багато проводиться конференцій і зустрічей по e-learning, але це несе швидше рекламний та ознайомчий ефект, — пояснив Мирослав Боцула. — Якщо ти не новачок, то відвідуючи таку конференцію, ти не почуєш нічого нового, приходять ті ж самі люди. Нам не вистачало формату, коли люди можуть поспілкуватися по тим питанням, що їх хвилюють, на конкретні теми, попрацювати разом.

Команда Мирослава вирішила перенести і адаптувати формат стартап-школи Google Launchpad на роботу з проектами електронного навчання персоналу.

— На перший Кемп відібрали 6 команд.  Кожна з них реалізує проект електронного навчання співробітників своєї компанії, — розповідає Мирослав. — Є команди-новачки, є ті, хто вже почав розвиватися в цьому напрямку, і є такі, у кого вже все зроблено, але з якоїсь причини неефективно і не працює, як очікувалось.

На захід приїдуть команди різного рівня

За словами організатора заходу, команди матимуть змогу зустрітися з людьми, які всю цю “кухню” вже проходили на своєму досвіді. Це в першу чергу практики, спеціалісти корпоративного навчання, які вже давно працюють в компаніях і мають експертизу у організації навчальних процесів, адміністрування систем електронного навчання, розробки навчального контенту, формування баз знань і професійних спілок, розвитку персоналу та аналізу результатів. У команд буде три дні, щоб попрацювати з менторами за одним столом, задати будь-які питання, з кожним практиком команда зможе працювати 3,5 години.

Усі ментори —  досвідчені спеціалісти корпоративного навчання

Ментор розбереться у задачах команд і з висоти свого досвіду зможе допомогти перевірити на життєздатність їх ідеї, підказати свої варіанти вирішення питань.

Команди, що братимуть участь у заході

В результаті команди повернуться з Вінниці з чітким планом дій з подальшого розвитку свого корпоративного навчання. Таке спілкування економить компаніям, як мінімум, півроку.

— В Україні практика проведення заходу з електронного навчання у такому форматі є унікальною, і це вперше. Нам вдалося залучити досвідчених менторів, яким цікаво перевірити свій досвід у новому оточенні і на нових питаннях, — вважає Мирослав. — Сподіваюся, що це буде корисно і самим компаніям, які прийдуть на захід, і менторам. Ментори чекають від команд чогось нового і цікавого, такого, що раніше не зустрічалося — ідей, несподіваних рішень.

Захід дозволить згуртувати людей, які працюють в цій сфері, вони простіше спілкуватимуться між собою і ринок e-learning (електронного навчання) в Україні буде розвиватися. Зараз це вузький ринок, але він залишатись таким вже не може. Тому що занадто швидко все змінюється, а інші способи навчання не дозволяють компаніям так оперативно реагувати на зміни.

 

Що: праця над власним корпоративним E-Learning-проектом з топовими експертами-практиками

Де: інтелектуальний простір “Cherdak "

Коли: 23-25 травня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up