Паркан розбрату: ОСББ та дитсадок не поділили спільний двір

Паркан розбрату: ОСББ та дитсадок не поділили спільний двір
Два вінницьких ОСББ огородили свій двір без дозволу міськради. Що цьому виною - примхи жителів будівель чи нагальна необхідність, дізнавалася журналіст RIA

Ірина Дубовськи, голова батьківського комітету дитсадка №7, розповіла, що батьки дошкільнят та мешканці багатоповерхівок в районі Поділля-сіті на вул. Зодчих, №7 та №9 не поділили спільний двір.

Коли журналіст із Іриною прибули на місце, машина жінки зупинилася біля шлагбаума на в'їзді у двір зі сторони вулиці академіка Ющенка. Це одне із трьох огороджень, встановлених без документів, які б посвідчували право власності. Ще є великий металевий паркан зі сторони вулиці Зодчих та трішки далі - така ж металева хвіртка, що виходить на бульвар Свободи та кріпиться до паркану дитсадка.Прибудинкове свавілля

Справа, за словами Ірини Дубовськи, розпочалася ще восени. Із двором, на який виходять два будинки, в дитсадка є спільний тротуар і дорога. Батьки, підвозячи дітей, користувалися безпосередньо дитсадковою хвірткою, що виходить на цей двір. Адже, каже жінка, дитячий садочок має велику територію, і не всім зручно заходити із центрального входу.

Відео дня

- Жителям будинків №7 та №9 не подобалося, що батьки приїжджають на машинах та лишають їх на деякий час у їхньому дворі, - розповідає Ірина. - Вони захотіли, щоб дитсадок закрив ту хвіртку, що веде до їх двору — добре, якось уже її закрили. Але мешканцям здалося цього мало, вони зібрали кошти і поставили спочатку шлагбаум, через який батьки не можуть заїхати у цей двір. А пізніше - і дві огорожі, через які можна пройти, тільки маючи чіп.Таким чином, каже жінка, доступ до двору був перекритий не тільки батькам дитсадківців, але й взагалі будь-якому вінничанину. Документів, що посвідчують права власності, у жителів будинків нема, а тому, за словами Ірини, цей двір належить територіальній громаді Вінниці.

- Я надсилала запит     до міської ради на предмет законності цих конструкцій у тому дворі. І дійсно, права власності у жителів тих будинків на прибудинкову територію немає. А тому міськрада зобов'язала їх демонтувати огорожі. Але у листі не вказано термін, за який це все треба зробити - тиждень це, два, чи більше. Це може тягнутися роками.

На яких підставах відгородилися?

Наступного дня журналіст зустрілася із мешканцями будинків та головами їх    ОСББ. Зайти до двору можна через вузенький необгороджений тротуар біля шлагбауму. А вийти — скоріше за все, тим же шляхом, бо хвіртки двох металевих парканів, то відкриті, то закриті. Без чіпу ж через огородження ніяк не пройдеш. Жителі будинків засвідчити свою позицію на фотографії чомусь не захотіли. А щодо хвірток “поза законом” - на свій захист кажуть, що усе за правилами.     Посилаються на другу частину статті 42 Земельного кодексу України (№ 417-VIII від 14.05.2015), де написано таке:«Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками».

“Епоха обгороджування” розпочалася після хуліганських дій     

Володимир Баранов, заступник голови ОСББ №7, розповідає, як визрівало рішення відгородитися:

- Бажання встановити огорожу з'явилося     у небайдужих жителів будинку після     того, як сталися декілька зухвалих    пограбувань квартир, було пошкоджено десяток машин на території нашого двору: зривали дзеркала та капоти машин, знімали запаски, склоочисники, колеса, дряпали фарбу. А коли викопали більш як двадцять туй та інших насаджень майже на три тисячі гривень, це стало останньою краплею. Саме тоді більш як двісті сімей співвласників будинків вирішили, що з них досить. Чи вони такі єдині? Володимир заявляє — ні! І на підтвердження своїх слів веде до двору, що межує із дитячим садком з протилежного боку.     

Якщо вірити Володимиру, двір навпроти теж огороджений незаконним шляхом. Таких місць, за його словами, більше десятка однозначно. Нарікання батьків дошкільнят називає справою одного “доброчинця”, який і до цього неодноразово скаржився на обмеження доступу до дитячого садка.Територія невеличкої алеї одразу ж за огородженим двором. Раніше у ньому теж було повнісінько сміття. Із встановленням огорожі, за словами мешканців, помешало.

- Входу на територію садочка з двору будинків №7 і №9 не було, немає і не може бути, - продовжує заступник голови ОСББ на Зодчих, 7. - Усі головні входи розташовані з обох боків центральних вулиць. А є вихід з садочка у двір наших будинків, який є технічним виходом до сміттєсховища. Проте тепер нас звинувачують, що огородження нашої ж території - це незаконно, а замість допомоги у вирішенні наших проблем маємо штрафи і погрози від владних структур, які покликані їх вирішувати.Жителі розуміють, що огорожа “авансом” - шлях незаконний. Тому вони намагаються приватизувати прибудинкову територію, щоб власноруч нею розпоряджатися.

- Ми здатні самі зробити наш двір красивим і безпечним. Але законними наші дії стануть тільки за умови отримання у власність ОСББ  земельної ділянки прибудинкової території. Нам скрізь кажуть, що законодавчо це можливо, а от на практиці маємо десятки невирішених проблем, питань і марних зусиль, - каже Володимир від імені усієї громади.

Юрій Усов, адвокат:

- Огородження земельної ділянки - це встановлення межі. Межа може бути встановлена тільки на тій земельній ділянці, яка виділена особі в оренду або у власність.Жителі цих будинків мають право облаштовувати територію: якийсь дитячий майданчик побудувати на прибудинковій території, займатися її озелененням. Але ніде не написано, що вони можуть її відгородити, заборонити туди в'їзд і вхід комусь. Якщо їм цю земельну ділянку передадуть у власність, а такі випадки не поодинокі, тоді вони, звичайно, можуть її огороджувати.

 

Що кажуть у міськраді?

Роман Фурман, виконувач обов'язків Департаменту житлового господарства Вінницької міської ради:

- Відсутні будь-які законні підстави зі сторони співвласників, щоб створювати огородження. Це земля спільного користування, яка не має бути обмежена. Наданий припис і доведений до муніципальної поліції для притягнення до відповідальності з тим, щоб вони добровільно знесли ці огородження. Треба сказати, що з їхнього боку є подання на право власності. Є певні порушення. Спочатку треба було оформити право користування власністю, а потім вже ставити огородження.

 

Василь Гайовик, начальник муніципальної поліції Вінницької міської ради:

- Не забуваймо - ми все-таки правова держава. Тому перше, що необхідно зробити - це оформити усі необхідні документи на ділянку. А потім вже розпоряджатися нею. В нас же виходить навпаки - спочатку поставили огорожу, потім хочемо отримати дозвіл на привласнення території. Але право на пересування інших осіб по території не може бути обмежене, якщо двір є власністю громади Вінниці. Ця земельна ділянка надана мешканцям будинку для облаштування: встановлення дитячих, спортивних майданчиків, озеленення території та інших. Але це вільна територія, і усі мешканці міста Вінниця можуть спокійно сюди зайти. Адміністративна комісія наразі перенесла розгляд справи, щоб з'ясувати, хто керує ОСББ. Ми надіслали їм приписи до виконання. Якщо їх виконано не буде, тоді ми закінчимо процес притягнення до адміністративної відповідальності організатора - голови ОСББ. Адміністративна відповідальність - від 850 до 1700 гривень. За законом встановлюється, хто ще був причетний, і з усіх учасників стягується адміністративна відповідальність.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Чудовская Ирина

    А разве доступ на территорию ограничен настолько, что туда нельзя зайти? Всего лишь попытка жильцов благоустроить территорию (кстати, исключительно за средства жильцов этих домов!) и хотя бы минимально защитить двор.

    l
  • Анонім

    пусть мозг включат...

    загорится ктото внутри оградки, а у спец тезники нету ключика пока заедет пока выедет и нечего тушить будет ..)



    Некоторые жители скоро повымирают как динозавры...

    Анонім reply Анонім

    Да, да, а мадам Дыбовски чисто из альтруистических побуждений прицепилась к  жителям с целью спасти их от пожара... Тока тут  "воспаление понтов" видно невооруженным глазом.
  • Анонім

    Хе хе!Очередной конфликт из воздуха взятый!Не умеем слышать друг друга и договариваться!!!Не понял вообще зачем это Ирине?Наверно как всегда кто то из жильцов Зодчих 7,9 нахамил и пошло дело ПРИНЦИПА!!!Люди грызутся,а чиновничья братия в экстазе в предвкушении бабла!!!Хочу задать один принципиальный вопрос:А ГИДЕ КОММЕНТ ЗАВЕДУЮЩЕЙ ДЕТСКИМ САДОМ???Рискну предположить,что облагораживание территории ОСББ 7 и 9 детскому саду не мешает вообще!Может плохо,что люди за свои кровные огородили газоны маленькими ограждениями,повесили камеры(А ЕСЛИ ХТО НЕ В КУРСЕ ДО НАРКОДИСПАНСЕРА ОТТУДА АЖ МЕТРОВ 300 И КОМПАНИИ ПОСЕТИТЕЛЕЙ ЭТОГО ЗАВЕДЕНИЯ ЧАСТЕНЬКО ЗАХАЖИВАЮТ ВО ДВОРЫ ДОМОВ Зодчих 7 и 9 и Свободы 1 И ПОСИЖИВАЮТ ВО ДВОРАХ ВЕЧЕРКОМ И С УТРЕЦА А ПОТОМ РЕЗУЛЬТАТЫ ПОСИДЕЛОК ПРИХОДИТСЯ УБИРАТЬ НЕ ТОЛЬКО ДОМАМ,НО И САДИКУ!!!!Я ДУМАЮ НЕ СИЛЬНО ОБРАДУЮТСЯ СВИДОМИ ,КОТОРЫЕ ТУТ ВАЛАЮТ ПРО ЗАХИСТ СВОИХ ПРАВ,ЕСЛИ ВДРУГ ИХ РЕБЕНОК ПОРАНИТСЯ О ШПРИЦ???),шлагбаум поставили(доступ кстати по телефонному звонку-хочешь заехать-сдай бабло,бери номер и заезжай-где ограничения прав и свобод???),единственный вопрос,который стоит внимания-это проход через калитку(так надо было этим официальным лицам с трудом помещающимся внутрь фото написать припис: ОБЕСПЕЧИТЬ ПРОХОД ЛЮДЕЙ ЧЕРЕЗ ТЕРРИТОРИЮ ДВОРОВ ЗОДЧИХ 7,9 с 7 до 22 и УСЕ!!!

    P.S. ЛЮДИ ДОБРЫЕ!!!Вы почитайте коментар Василя Гайовика начальника муніципальної поліції Вінницької міської ради-это ж просто ЖЕСТЬ!Кто руководит ОСББ они будут выяснять и найдут всех причепних))) Причепних до чого???К большому сожалению создается впечатление,что держслужбовци сначала говорят-потом думают,а не наоборот.
  • Irina Dybowski

    Від себе  особисто прокоментую дану справу. Знайте мене завжди вражала і обурювала наглість людей і їхня егоістична поведінка по відношенню до інших , а також безвідповідальність перед законом.

    Ми всі громадяни вільної країни і рівні в своїх правах і обовязках, тому не вважаю за потрібне перед кимось опрвадовуватись, і вже точно не буду слухати тих, хто буде мені чи іншим вказувати : куди , як , коли, ходити чи їздити !!!!

    Ну не вам’ Це' вирішувати !!! Я вільна людина і знаю закони, і навмисно не брешу людям вводячи їх в оману використовуючи кошти мешканців цих будинків. Кожного з них ви обаманули на 300гр, це ЖАХ, і як цим людям ви будете їх повертати??? А , що до парковки , то це- смішно!!! Так може кричати кожен це моє!!! Може ви ще в садочку не добули?, бо там дітки також сваряться" це моє" не чіпай! А до "Анонима " який писав , про моє авто, питання - як ви ,вже повідомляєте , що в мене BMW , то чому забули дописати , що воно стареньке (1998р) йому вже 18 років, а то -як Я виглядаю , не ваше діло!!!! А до Наталії Борисівни- зверніться до журналістів ,розкажіть свою історію, перевірють і на друкують. А то писати

    і обвинувачувати в замовленні дуже легко , а головне, якби добре працювало покарання за наклеп, ви б так- точно не писали!!!! Я тому і звернулась до журналістів, що система далеко не досконала, і можна спочатку зробити, побудувати тощо, а вже потім чухати потилицю, як це провиляти!! А вдруг пройде!!! Ні не цього разу!!!!

    PS: я точно знаю, що приватизувати всю територію біля садка вам не вийде, бо там знаходяться тех споруди, спочатку читайте закони, а потім вимагайте.

    Anonymous reply Irina Dybowski

    Как же все по законам... А законно, когда заезжают на машинах во двор и выбрасывают строительный мусор? Законно когда приходят бомжи и справляют нужду возле входа в мусорку и при этом это видят ваши дети которые гуляют в садике? Законно когда портят жильцов  машины стоящие во дворе?Когда ходит но ночам всякая пьянь орет, и гадит...Когда вытаптывают клумбы..Это законно?

    Ну о чем речь... Если родители подъезжая к садику ставят машину под знаком стоянка запрещена..

    Anonymous reply Irina Dybowski

    дай людям спокойно жить..че пристала, змея..

    Anonymous reply Irina Dybowski

    брр... даже через текст почувствовала какой вы мерзкий человек...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up