Оновлення керівників: у чиїх руках опиниться культура Вінниці?

Оновлення керівників: у чиїх руках опиниться культура Вінниці?
Таємне голосування за кандидата на посаду директора обласного художнього музею
  • У Вінниці обрали директорів драматичного театру ім. Садовського, лялькового театру та навчально-методичного центру галузі культури, мистецтв та туризму.
  • А от художній музей після втрати Іллі Безбаха не зміг визначити нового керівника.
  • Те саме стосується і нового центру кіномистецтва та культури «Кіно-Поділля», який був створений на базі скандального «ВІННИЦЯКІНО», директора якого звільнили за незаконні надбавки.

 

Вінницька обласна рада 20 квітня провела конкурс на заміщення посад директорів культурних установ. Про можливість очолити музей, театри та інші творчі осередки міста, на офіційному сайті облради зазначили ще місяць тому. Саме тоді відбувся процес вибору членів комісії, до якої, згідно закону, ввійшли представники різних громадських організацій.

А от щодо вимог до самих кандидатів, то вони були дещо жорсткіші:

  1. досконале володіння державною мовою;

    <

    Відео дня
    /li>
  2. ступінь магістра бізнес-адміністрування або державного управління;

  3. вища освіта у сфері культури;

  4. бездоганна ділова репутація.

Отже - 5 відкритих вакансій, 5 комісій, 12 кандидатів, 4 години виступів і театр ім. Садовського, ляльковий театр та обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму отримали своїх очільників на найближчі 5 років. А от художньому музею і центру кіномистецтва та культури “Кіно-Поділля” необхідно чекати наступного етапу конкурсу.

Музично-драматичний театр ім. Садовського без драми

Жодної конкуренції та інтриги - новим директором став Володимир Лозовський. Саме він  очолює театр з кінця минулого століття. У своєму виступі кандидат оголосив про плани на найближчі 5 років: збільшення прибутку театру до 4 млн. гривень, гастролі театральної трупи містами України, відкриття наступного 85-го театрального сезону рок-оперою “Біла ворона” та прем'єра вистави за мотивами книги Сергія Лойко “Аеропорт” на початку 19-го року. Це все, що стосується творчих планів.

Мова йшла також і про реконструкцію будівлі театру. Володимир Лозовський наголосив на продовженні капітального ремонту. Повна заміна пожежної системи, підлоги на першому поверсі та ремонт малої сцени - все це чекає на театр ім. Садовського у найближчий час.

Вінницький академічний театр ляльок у старому складі

На посаду директора лялькового театру також була одна кандидатура, за яку всі члени комісії проголосували одноголосно - Михайло Байдюк. Він так само не перший рік керує закладом і знає про всі його перемоги на негаразди. У своїй промові Михайло Дмитрович наполягав на необхідності нової будівлі театру та автобусу, який потрібен для театральної трупи в період гастролей та фестивалів. До речі, минулого року Вінницький академічний театр ляльок став кращим обласним театром в Україні, про що теж було згадано у промові.

Вінницький обласний навчально-методичний центр галузі культури, мистецтв та туризму теж залишився при своїх

Хоча необхідно зазначити, що у цьому випадку в.о. директора Галині Федорівні Недоленко було з ким конкурувати. Проте таємне голосування комісії визначило переможця більшістю голосів. Тому центр продовжує свій 7-ий рік існування на чолі із вже добре знайомим керівником.

Обласний художній музей на вагу золота

Найзапекліше боролися претенденти за посаду директора художнього музею. Їх було четверо і всі одноголосно пропонували модернізацію інформаційного поля музею, залучення зарубіжних та вітчизняних партнерів і поповнення фондів. До Вінницької обласної ради навіть прийшли листи від співробітників музею в підтримку в.о. Руслана Паламаровського та заступника директора Ірини Левицької. До речі, саме вони набрали найбільшу кількість голосів комісії, проте їх було недостатньо для схвалення рішення (4:3, а відповідно до закону необхідно мінімум 5 голосів). Тому Руслан Паламаровский продовжує виконувати обов'язки директора музею, а нового керівника зможуть обрати лише на наступному засіданні облради.

Доля  комунального закладу “Центр кіномистецтва та культури “Кіно-Поділля” теж не вирішена

Так само як за посаду директора художнього музею боролись і бажаючі очолити напрям кіномистецтва у Вінниці. Мирослав Порада, наприклад, приїхав із Тульчина, щоб дати кіноцентру нове життя. Серед кандидатів був і кінотехнік, в.о. Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Валерій Рубан, який переміг за результатами таємного голосування комісії, проте голосів також не вистачило для того, аби голова комісії Анатолій Олійник ухвалив рішення. Тому директора для центру кіномистецтва та культури “Кіно-Поділля” так само визначатимуть на наступному засіданні комісії в облраді.

Вдало обрані очільники культурних центрів міста -  свідчитимуть про розвиток сфери, які можуть позитивно вплинути на загальний рівень Вінниці. Тому залишається лише слідкувати за діяльністю вже назначених директорів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    А зачем вообще руководить культурой? Пусть художники сами рисуют,  режиссеры сами фильмы снимают, а музыканты сами альбомы записывают, без всякого руководства
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up