Обирайте Почесного громадянина Вінниці разом з редакцією RIA / 20minut.ua

Обирайте Почесного громадянина Вінниці разом з редакцією RIA / 20minut.ua

В цьому році, на відміну від минулого, мерія оголосила конкурс на звання «Почесний громадянин міста Вінниці». Заявки можуть подавати як громадяни, так і трудові колективи. Редакція RIA / 20minut.ua разом з вінничанами визначатиме шляхом голосування народного кандидата.

 

Звання «почесного» людина удостоює не кожного року

В 2015 обрали музиканта Віктора Бронюка. У 2016 році комісія прийняла рішення не визначати таку кандидатуру через недоцільність. Проте, на думку адміністратора групи «Вінничани» в Фейсбуці Олександра Петровського, конкурс ніяким чином не впливає на бюджет міста і відзначає людей, які багато для нього зробили. І проводити його потрібно щорічно, а не тоді, коли це політично доцільно.

— Бажано змінити процедури обрання і зробити її більш всенародною і прозорою, — каже він. — Спроби зробити приємно Володимиру Борисовичу (Гройсману, екс-меру — авт.), незважаючи на його небажання брати участь в конкурсі і самовідвід, розчулили і викликали сльози захоплення. Шемет, Панасюк, Дмитро Гройсман — гідні кандидати. Але мої симпатії в цьому році на стороні Кузьміна Івана Васильовича — одного з батьків-засновників нашого політеху. Цікаво,що серед видатних людей в списку є особи, які займали керівні посади в комуністичній партії, а це значить, що вони підпадають під дію законів про декомунізацію.

Відео дня

Хто буде Почесним громадянином № 34?

Почесний громадянин міста — звання, що є вищим визнанням заслуг перед містом і його жителями. Таким людям вручаються грошова винагорода, нагрудний знак та ряд пільг. Є Галерея Почесних громадян в міськраді, де розміщуються їх портрети.

Наразі Почесними громадянами міста Вінниця є 33 особи. Першим в списку космонавт Юрій Гагарін, останній — музикант Віктор Бронюк. В ЗМІ, на сайті «Общественная коммуникация» навіть була інформація про те, що в «почесних» колись хотіли бачити Віктора Януковича.  У 2004 році на «Почесного громадянина» номінували голову облради Юрія Іванова. Тоді ж висунули кандидатуру Віктора Януковича за «допомогу в реконструкції вулиці Соборної». Але перенесли голосування до закінчення виборів. А потім і взагалі забули.

Як обирають почесного громадянина

Подавати пропозиції можуть трудові колективи, підприємства, партійні і громадські організації, міські відділення наукових і творчих спілок, товариств, а також загальні збори громадян. Термін подачі пропозиції - до 14 липня. Потім спеціальна комісія вибере нового «Почесний громадянина Вінниці», якого нагородять в День міста.

Пропозиції необхідно надавати у паперовому вигляді за адресою: 21100, м. Вінниця, вул. Соборна, 59, Виконавчий комітет, Комісія по розгляду матеріалів про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Вінниці».

Наша редакція разом із спільнотою «Вінничани» сформулювала свій список кандидатів, на звання «Почесний громадянин Вінниці». В коментарях під опитуванням ви можете писати людей, гідних звання і висловлювати свої думки з приводу конкурсу загалом.

Кандидати в «Почесний громадянин Вінниці»

Рая Панасюк — голова правління Вінницької громадської організації «Гармонія», омбудсменом людей з інвалідністю.

 

Олександр Шемет — шоумен, створив перший рок-клуб, заснував міську Лігу КВН і міжнародний «Вінниціанський» фестиваль пародійного кіно, є одним з авторів «Резиденції Діда Мороза».

 

Дмитро Гройсман (посмертно) — український лікар-патологоанатом та правозахисник, засновник та керівник Вінницької правозахисної групи.

 

Іван Кузьмін — доктор технічних наук, професор, віце-президент Академії наук прикладної радіоелектроніки, заслужений діяч науки України. Ректор Вінницького політехнічного інституту в 1976—1995 роках.

 

Віктор Рибачук —  український художник, письменник, драматург. Переможець міжнародного конкурсу «Коронація слова - 2013» (п'єса «Моя Монро»)

 

Олександр Царевський — голова ГО «Вінниця мобільна»,  розвиває велосипедну інфраструктуру і культуру в місті.

 

 

Ілля Безбах (посмертно)  — ініціатор створення та багатолітній і незмінний директором Вінницького обласного художнього музею. Заслужений працівник мистецтв України, художник

 

Людмила Кароєва (посмертно) — директор Вінницького обласного краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України. Пропрацювала в закладі 37 років.

 

Юлія Вотчер — кавалер Ордена княгині Ольги III ступеню. Реалізує численні проекти з підтримки бійців АТО. Засновник проекту «Мольфар», мета якого — дієва система медичної логістики порятунку поранених.

 

Роман Головащенко —  боксер, чемпіон Європи та світу. Інтерконтинентальний  чемпіон за версією IBO.  

 

Опитування

Хто з кандидатів заслуговує на звання «Почесного громадянина міста Вінниці?»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Павел Николаевич-Риэлтор

    Как по мне, то достойные многие! И зря, что в 2016-м году пропустили такое голосование. Это история - история нашего города, которую должны знать многие.
  • Роман Костюк

    Імхо, таки за Царевського проголосував. Бо кожен може розвивати культуру ! )))
  • Анонім

    Дима Гройсман и Безбах в одном списке... Адок...
  • Volodymyr Storchak

    А яким чином там Царевський? Хіба він може розвивати культуру?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up