Нова “Програма охорони тваринного світу”: що чекає на чотирилапих безхатченків?

Нова “Програма охорони тваринного світу”: що чекає на чотирилапих безхатченків?

Новий проект “Програми” підтримали на громадських слуханнях вінничани. Тепер справа - за депутатським корпусом міськради. Чи покращить долю безпритульних тварин новий документ?

 

Вчора, 16 травня, у Будинку профспілок відбулися громадські слухання із приводу долі собак-безхатченків. Ініціативна група, що складалася як із зоозахисників, так і з представників міськради, представила на розсуд більш як ста вінничан нову “Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Вінниці”. Зоозахисники розробили програму разом із Департаментом комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради. На розгляд громадськості представили вже третій варіант цієї “Програми” - два попередні варіанти викликали суперечки у обох сторін.

У якому разі застосовуватимуть евтаназію?

На слуханнях Наталя Шибінська, голова Асоціації захисників довкілля “Явір”, розповіла, що виправили у старому документі. - Слід зазначити, що всередині нашої групи не вдалось досягти абсолютно повного консенсусу. Але ключові моменти були виправлені, - зазначила Наталя.

Відео дня

Основний супротив суспільства викликало положення про евтаназіію тварин, яким впродовж 45 днів не буде знайдено господаря. У новій “Програмі” чітко визначено, у яких випадках тварин присиплятимуть:

  • У разі виявлення у тварин небезпечних хвороб.

  • У разі виявлення тяжких травм  та каліцтв, несумісних із життям.

Крім того, забороняється застосування негуманного методу умертвлення тварин.

Ще один випадок застосування евтаназії до тварин -  “Інші випадки” - спочатку не назвали. Але все-одно виключили - завдяки зауваженню  журналіста Антона Булгакова, який опротестував нечітке формулювання у “Програмі”.З чого почнуть роботу?

За словами представників робочої групи, тепер справа за депутатським корпусом міськради. На одній із найближчих сесій депутати повинні розглянути проект оновленої “Програми охорони тваринного світу”. Якщо дадуть добро проекту, то першим кроком у реалізації програми стане визначення кількості безпритульних тварин у Вінниці.

- На цей рахунок існує багато думок. Хтось каже, що їх тисячі, а насправді європейські розрахунки говорять, що у Вінниці має  бути 1000-1500 безпритульних тварин, - розповіла Наталя.

До червня 2016 року активісти планують з’ясувати кількість безпритульни тварин у місті.

Другим кроком стане створення Інформаційно-консультаційного центру захисту тварин.

Що пропонуватиметься на базі центру?

1) електронний реєстр усіх тварин, яких порахують волонтери.

2) облік домашніх тварин.

3) ідентифікація тварин та їх чіпування.

4) реєстр усіх опікунів і волонтерів, хто бажає тимчасово утримувати тварин, які шукають власника( чи якщо їм під час лікування потрібен нагляд тощо).

5) служба спасіння тварин.

6) електронна база людей, які шукають тварин або, навпаки, хочуть їх віддати.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Воронін Макс

    Я так і не побачив пункту "відлов безпритульних собак"

    їх прочіпують, порахують, і відпустять далі ганятись за людьми?

    І я серйозно, вони ганяються за людьми. Неодноразово був і свідком і учасником такого.

    Анонім reply Воронін Макс

    Підтримую. Багато галасу від "захисників тварин". А на ділі, тварини досі бігають вулицями міста і кидаються на людей. Це не є нормально! Такі собаки мають бути під наглядом. Нехай собі бігають маленькі спокійні собачки, а от великих і агресивних потрібно усмирити чи забрати з вулиць міста.

    Anonymous reply Анонім

    Багато галасу від тих, що тут пишуть, а дупу підняти,шоб щось змінити, не можуть. Допоможи, якщо знаєш як. Люди роблять шось для всього міста, але завжди будуть ті, хто нічого не помічає, а лише критикує.
  • Анонім

    А разве проблема раздать тех же собак по селам ?

    Анонім reply Анонім

    Проблема. І мабуть тому що по селам бігає ще більше безпритульних собак ніж у місті. Хоча можливо не всі вони і безпритульні, але точно не по дворах сидять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera 10:26 Вінниця прощається із полеглим воїном-добровольцем Олександром Михальнюком 09:34 Що горіло вчора на Шепеля? На місці працювали рятувальники 08:46 Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО: збивали ворожі шахеди Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 08:25 Сьогодні вітаємо Сергія та Матвія. Історія, заборони та прикмети 19 травня 07:42 Учасників спартакіади «Сильні, вільні і спортивні» запросили на безкоштовні тренування photo_camera 21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up