Незвичайні професії. Художник-ілюстратор: "Не вмію малювати зло"

Незвичайні професії. Художник-ілюстратор: "Не вмію малювати зло"
  • Серія дитячих книжок, яку оформила Валентина Богданюк, нещодавно перемогла у Всеукраїнському рейтинґу «Книжка Року» 2016
  • Художник-ілюстратор розповіла журналістам про свою не зовсім звичайну професію 

Валентина страшенно любить казки і до цієї пори їх читає з величезним задоволенням. А ще малює. Особливо на драконів щастить. Оформила ілюстраціями серію книжок Сашка Дерманського про Маляку, симпатичну принцесу, яка повинна довести драконам, що принцеси —  це не вигадка. Там є і змагання з випікання млинців, і пришелепкуватий двірник, і лось-суперплакса, і просто-таки орди драконів.

Автор - Сашко Дерманський, ілюстрації - Валентина Богданюк

Сім’я мене підтримує і … трошки пишається

Відео дня

Валентина закінчила Вінницький педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, спеціальної художньої освіти не має, але малює все життя, скільки себе пам’ятає. — Стіни, правда, не псувала, бо мама вчасно альбоми «підсувала», —  розповідає художниця. — Зараз моя сім’я цікавиться моєю творчістю, підтримує, допомагає і трошки пишається.

А пишатися є чим. Адже серія книг, яку оформила Валентина, нещодавно перемогла у Всеукраїнському рейтингу Книжка року 2016". Церемонія нагородження відбулася 17 лютого 2017 року у Києві.

Перше місце на престижному конкурсі

Ілюстрації - Валентина Богданюк

Серія книжок Сашка Дерманського про Маляку посіла 1 місце в номінації "Дитяче свято" —  книжки для малечі та молодших школярів. У серію увійшли три книжки «Маляка — принцеса Драконії», «Маляка і Навіжений дракон», «Маляка і Гаплик».

Принцеси - це не вигадка

Професія не дає забути, як це —  бути дитиною

Сама Валентина вважає, що художник-ілюстратор — не таке вже й рідкісне заняття, адже асортимент книжкових магазинів досить різноманітний.

—  Дитячі враження найяскравіші, і я досі пам'ятаю, як мене обурювали невідповідність тексту та ілюстрацій в моїх улюблених книгах, як засмучувало, коли якийсь важливий момент залишався без картинки, —  каже Валентина. —  Мабуть, це теж зіграло роль у виборі професії, поряд з невикорінною любов'ю до дитячої літератури. Моя професія не дає забути, як це —  бути дитиною.

Спавжня принцеса від художника-ілюстратора

На думку Валентини, ілюстратору завжди доводиться міркувати, як твоя робота сприймається дітьми, намагатися поглянути на казку їх очима, щоб зрозуміти, що б вони хотіли побачити на картинках. —  Щасливі ті дорослі, які зберегли хоч трохи дитячої свіжості сприйняття і невгамовності фантазії.

Художниця обожнює казки

Багато років ілюстраторка співпрацює з вінницьким видавництвом «Теза», там їй і пощастило познайомитися з першою книжкою Сашка Дерманського «Пригоди вужа Ониська». З тієї пори вийшли з друку вже кілька спільних робіт Сашка і Валентини.

Співпраця талановитих письменника і ілюстратора. Зараз книжка перевидана з іншою обкладинкою, а отак виглядало найперше видання вже багатьма улюбленого "Ониська"

—  Найголовніші критики —  це, звичайно, юні читачі, а вони явно дуже високо оцінюють талант Сашка, популярність його книг пряме тому підтвердження, —  сказала художниця. —  Організувати вдома нормований робочий день досить складно, тому малюю при першій-ліпшій нагоді і не дивлюся на годинник. Творчих простоїв не буває, швидше бракує часу на усі задуми.

Не вміє малювати зло і веде ілюстрований мікроблог

Навіть наймерзотніший зловмисник у неї не буде по-справжньому страшним. 

—  Найчастіше я ілюструю книги для молодшого шкільного віку, а дітей лякати —  свинство, —   сказала Валентина. —  У дитинстві я не могла доторкнутися до сторінки з неприємною картинкою через огидне відчуття, тому не хочу, щоб мої малюнки викликали такі ж емоції.

Валентина малює добрих героїв

Крім основної роботи, жінка веде сторінку в соціальній мережі «Чукотські пісні by DreamOn».  Це ілюстрований мікроблог, теми для якого беруться з повсякденного життя і близькі багатьом, так що на відсутність натхнення скаржитися не доводиться, каже Валентина. —  Мої друзі і знайомі дуже інтелігентні люди, тому таких проблем, щоб постійно просили щось намалювати, не виникає, —  додає художниця.

Вінницький магазин "Вінтажна книга" очима ВалентиниСучасні мамиТиждень без Інтернету. "І нічого, вижила"

Навіть ангельське терпіння має межі

— Мистецтво ілюстрації настільки різноманітне, що будь-який варіант візуалізації тексту знайде своє застосування. Але все-таки талант художника укупі з вільним володінням комп’ютерними графічними програмами дасть воістину необмежені можливості.

Весняна мотивація для вінничанок і не тільки

Ще трохи мотивації"Страйк сов"
 

"Замислювала одне, а вийшла пропаганда відмови від куріння"

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up