Наша вело-перспектива за швейцарський рахунок. Місто облаштують велопарковками

Наша вело-перспектива за швейцарський рахунок. Місто облаштують велопарковками
  • Виділяють майже 8 мільйонів гривень. На те, щоб у 2017 році облаштувати місто велопарковками, модульними станціями для велопрокату зі 120 велосипедами, пересадити муніципалітет на ровери та заснувати велошколу.
  • Про це йшлося 18 грудня в іHUB під час презентації проекту «Розвиток велосипедної інфраструктури у місті Вінниця за підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні».

 

Недільним ранком в іHUB зібралися всі, хто «катає» і бере участь у веложитті міста — велоактивісти, велосипедисти, добре відомі і зовсім невідомі люди. Які «дружать» з двоколісним видом транспорту. Спочатку керівник розвитку велоінфраструктури міста Андрій Сорокін розповів, що дасть проект вінничанам і які перспективи відкриє, а потім відбулося відкрите обговорення. Розділилися на чотири робочі групи по п'ять людей, щоб внести пропозиції, висловити своє бачення реалізації задуму. А в кінці — розглядали напрацьовані кейси та рішення, які доповнять проект.

Чотири складові проекту

 

Відео дня

1. Розвиток міської велоінфраструктури.

З'явиться розгалужена мережа з 36 велопарковок. З них 17 будуть відкритого типу (розміщуватимуться біля закладів культури, адмінбудівель, лікарень тощо). А 19 — закритого (приміром, в навчальних закладах).

Іспанські реалії. В Барселоні так розмежовують велодоріжку від проїжджої частини.

2. Велосипеди в муніципалітеті

У жовтні 2015 року було проведене опитування 720 співробітників Вінницької міської ради щодо ставлення до велосипеду як щоденного транспорту.

— У результаті 200 (майже третина — авт.)  чи навіть більше опитуваних сказали, що згодні їздити на велосипеді, якщо вони будуть надані в користування, — розповів Андрій Сорокін. — Ще 300 згодні їздити на велосипеді при облаштуванні душової та роздягальні на роботі.

Тож в проекті передбачена закупівля 40 велосипедів: 32 універсальних та 8 електричних для працівників муніципалітету та комунальних підприємств. А також закуплять для них додаткове обладнання (замки, сумки тощо)


3. Муніципальний велопрокат

Для Вінниці, за розрахунками однієї з компаній велопрокату, необхідно близько 20 станцій. Швейцарською стороною було запропоновано встановлення перших 15 модульних станцій на 150 паркомісць зі 120 велосипедами. Але все буде залежати від того, чи буде користуватися попитом серед городян така послуга.

— Основна мета муніципального велопрокату — зробити велосипед частиною громадського транспорту, — сказав керівник розвитку велоінфраструктури Сорокін. — Станції мають розміщуватися по місту на малій відстані одна від одної, щоб людині, взявши велосипед в одній точці, було зручно повернути його в іншій.

Розташування станцій, зокрема, передбачається поблизу автовокзалу та залізничного вокзалу.

Комплектація велосипедної станції прокату:

1. Стійки/слоти з електронним замком для велосипедів;

2. Велосипед з антивандальною рамою і електронний кодовий замок;

3. Термінал з PW-панеллю і сенсорним екраном для оплати послуги

 

4. Велошкола

Ця складова проекту передбачає дві частини:

1. Промокампанія, яка спрямована на популяризацію велосипеда як повсякденного виду транспорту.

2. Велошкола для жителів Вінниці

Програма навчання передбачає курс «Велосипедом до школи» і «Велосипедом на роботу».

Велошколу пропонують заснувати через те, що в нас дуже малий відсоток жінок, які користуються велосипедом. Згідно зі статистикою за попередні роки, не більше 20% дівчат різного віку беруть участь у велозаходах. 30 червня 2016 року 137 учасниць взяли участь у велопараді «Леді на велосипеді», у той час як кількість учасників загальних велозаходів становить близько 1000 осіб. За словами Андрія Сорокіна, дівчата не те що не хочуть кататися на велосипеді, а просто не вміють.

Дана частина включає наступні заходи:

закупівля 5 універсальних та 3 велосипедів «жіночого типу»

закупівля 8 наборів пасивної безпеки (жилети, замки, шоломи) для дорослих.

6 дитячих шоломів, 2 дитячих велокрісла та 1 спеціальний веловозик для дітей.

— Такий проект дасть можливість велосипедистам показати, що вони важливі, — розказала Марія Дружиніна, менеджер проектів комунального підприємства «Інститут розвитку міста». — Він спрямований не тільки на те, щоб зробити лише їх життя краще. Ні, зробити кращим життя усіх городян. Навчити велосипедистів правилам дорожнього руху. Тому, що велохамство теж ніхто не відміняв. Велосипедистів не поважають пішоходи і водії і навпаки. Тому ми хочемо врахувати усі інтереси.

Олександр Царевський також був серед 30 вінничан, яких покликали порадитися. Згодом, на своїй сторінці у Фейсбук він написав: «.. Цікавий досвід, суперечливий проект... Подивимось, що з того вийде… Якщо коротко: відчуття суперечливі».

Робота в групах. Координатор: Аліна Дяченко

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up