Мітинг під Облрадою. Студенти аграрного воюють за землю із селянами

Мітинг під Облрадою. Студенти аграрного воюють за землю із селянами
  • Сьогодні, 18 квітня, близько 10.00 під дверима Облради зібралося два табори мітингувальників.
  • Громада села Агрономічне з плакатами “Земля селянам” та студенти аграрного університету з транспарантами: “Землі аграрного завжди були державними для науки і освіти”

 

На сходах Обласної ради в рядок вишукалися дві конфліктні сторони чи навіть два покоління. Жіночки в хустках з плакатами від руки  “Поверніть землю наших батьків і дідів” і молодь, тримаючи надруковані чорним на білому гасла. Студенти із зеленими прапорами Вінницького аграрного університету, що розвиваються над натовпом. Поки представники від двох “таборів” пішли на сесію облради, люди на вулиці чекають чи вирішиться питання щодо землі.

Відео дня

Чия земля?

Як кажуть обурені мешканці громади, протистояння почалося на початку квітня, коли  президент аграрного університету Григорій Калетнік хотів засіяти дослідну ділянку, але йому не дали мешканці. Бо за їх словами, вона належить селу Агрономічному, громаді, а не університету. На плакаті написано що це 428 гектарів.

— В нас є генеральний план села, який робили сім років. Ввели в межі села цю землю, провели інвентаризацію всіх земель і будівель майна, яке в нас є. І тепер ми хочемо цю землю роздати між жителями села, по  10 соток на кожного, — розповідає мешканка Агрономічного Любов Клименко. — Ми маємо право на це. А аграрний університет як наукова установа теж претендують. Вони були колись правонаступниками цієї землі. Але коли ми провели реорганізацію, назви мінялися і вони тоді не переоформили все це. Але тут Калетнік збунтувався і почав приводити до нас в сільську раду своїх студентів.

За словами жінки, там ніколи дослідні ділянки не сіялися, натомість Калетнік віддавав їх в оренду.

— Орендарі сіяли соняшники, кукурудзу, ріпак. І він ці гроші нікуди ж не платив і клав  собі в кишеню, — говорить вона.

В студентів геть інша думка. Вони кажуть, що земля належить аграрному університету і виділило її Міністерство освіти. Забирати її ніхто не збирається.

— Вони кричать, що роздеребанили землю, Калетнік забрав землю, — говрить студент другого курсу Віктор. — Але ж нею будуть користуватися студенти, а не якісь там “дяді”. Без практики агрономом не станеш. Ми маємо на чомусь вчитися. Тому виділяють землю саме студентам, щоб ми могли проходити практику. Як я знаю, там близько 480 га. Те, що вони говорять: “не дали”, “не поділилися”... Там  з самого початку було 1500 гектарів. Розділили, роздали і людям з громади  і виділили ділянки АТОвцям. Гроші з землі не в кишеню йдуть, а на університет.

Як розповідає Любов Клименко, на тих ділянках (об’їзна, як їхати  з Тиврівської траси на Барське шосе, там зліва біля пироговського кладовища) студенти поставили два намети і чергують десь від 7 квітня.

— Міняються кожні 4 години. Вони там вдень і вночі. Їсти їм туди привозять. А чому? Бо хочуть засіяти землю. А ми також своє чергування зробили і не даємо їм засіяти. Калетнік Він (Калетнік, - ред.) загнав туди трактора, почав доводити, що це його, але  трактор забрали на штраф майданчик.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (188)
  • Олексій

    Не використовують при Калетніку, так при іншому будуть.
  • Галушка Ірина

    Як можна бути такими людьми??! Ганьбите один одного! Сором! Ми усі дорослі люди, потрібно вирішувати все по справедливому. Вам мало війни на сході, то ви щей тут хочите її?? Чому не можна залишити в спокої землі аграрного для студентів?? Для того, щоб вони спокійно виконували досліди на цих землях і т.д.?  Схаменіться, будьте люди!
  • Владимир Боровский

    чому ви видаляєте коментарі
  • Владимир Боровский

    чому ви видаляєте коментарі?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:13 Ухилянт-екстримал: на надувному матраці чоловік плив до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up