Мінсовіти оголосило конкурс на ректора Вінницького педагогічного. Екс-керівника вишу позбавили вчених звань

За півроку до офіційного закінчення ректорських повноважень керівник Вінницького педагогічного написав заяву на звільнення. Цьому передувала міністерська перевірка. Працівники відомства вивчали історію щодо однієї з будівель в центрі, а в результаті чи на додачу МОН позбавило екс-ректора … вчених звань

Екс-ректору Вінницького педагогічного Олександру Шестопалюку почали шукати заміну. На офіційному сайті Міносвіти з’явилося оголошення про початок конкурсу на «зайняття посади ректора Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського». Відомство шукає претендентів, які вільно володіють українською, мають вчене звання та науковий ступінь і стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників не менш як десять років. Строк подання заяв – два місяці.

Місце ректора педагогічного офіційно вакантне з 5 січня. Тоді міністерство «задовольнило» заяву про відставку написану колишнім ректором університету Олександром Шестопалюком 29 грудня.

Примітно, що події розгортаються за півроку до офіційного закінчення його ректорського контракту. Якби не «форс-мажор», конкурс мав бути оголошений у червні, а проведений у серпні.

Відео дня

Без варіантів для повернення?

Неофіційно в місті подейкують, що, мовляв, якби Олександр Шестопалюк не звільнився сам – його б звільнили.

Так, у наказі Міносвіти №6 від 12 січня 2015 року, «відповідно до рішення атестаційної колегії міністерства (протокол No 8 від 22 грудня 2014 року) йдеться про позбавлення Шестопалюка вчених звань: доцента та процесора. За інформацією RIA, в противному випадку, – колишній очільник вишу, який керує закладом без кількох місяців 12 років, міг би претендувати на платну посаду Почесного ректора, як це передбачено статутом університету, або таку ж – радника ректора – так ця посада звучить в новому законодавсті. Наміри висунути О. Шестопалюка на цю посаду – виданню підтвердили в ректораті вишу. Тепер, теоретично, екс-ректор не зможе зайняти цю посаду. Точніше аби претенедувати на неї, йому потрібно  довести в суді незаконність позбавлення його вчених звань.

Але повернемось до наказу. В ньому йдеться наступне:

«1. Скасувати рішення атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України від 18 лютого 2003 року (протокол No 1/58-Д) в частині присвоєння Шестопалюку Олександру Васильовичу вченого звання доцента кафедри психологічних і педагогічних дисциплін.

2. Скасувати рішення атестаційної колегії Міністерства освіти і науки України від 28 квітня 2004 року (протокол No 2/18-П) та наказ МОН України від 05.05.2004 No 371 у частині присвоєння Шестопалюку Олександру Васильовичу вченого звання професора.

3. Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації (Криштоф С.Д.) направити матеріали справи до правоохоронних органів для належного реагування щодо виявлених фактів».

RIA в свою чергу направила запит до міністерства з проханням уточнити, про які саме виявлені факти йде мова.

У відповіді, яку редакція отримала  21 січня йдеться наступне:

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИУКРАЇНИ

Відділ взаємодії з засобами масової інформації

21.01.2015 р.

Міністерство освіти і науки України розглянуло інформаційні запити щодо звільнення Шестопалюка О. В. з посади ректора Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського (далі – Університет).

Повідомляємо, що відповідно до наказу МОН від 31.12.2014 № 667-к, Шестопалюка Олександра Васильовича звільнено з посади ректора Університету з 5 січня 2015 року за власним бажанням.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 06.01.2015 № 6-к 

у відповідності до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» оголошено конкурс на заміщення вакантної посади ректора Університету. Відповідне оголошення про конкурс буде опубліковано в газеті «Освіта України» та розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства.
Кожен громадянин, який відповідає вимогам Закону України «Про вищу освіту», матиме право взяти участь у конкурсі на заміщення посади керівника Університету.

Трудовий колектив Університету під час виборів його керівника матиме всі можливості реалізації свого права щодо вибору ректора навчального закладу з дотриманням норм законодавства та відповідно до демократичних європейських цінностей.

Міністерством освіти і науки України буде забезпечено контроль за дотриманням вимог чинного законодавства під час проведення виборів.

Також повідомляємо, що Наказом МОН України від 12.01.2015 р. № 6 «Про затвердження рішення атестаційної колегії МОН» відповідно до рішення атестаційної колегії Міністерства (протокол № 8 від 22 грудня 2014 року) було скасовано рішення атестаційної колегії МОН України від 18.02.2003 р. в частині присвоєння Шестопалюку О.В. вченого звання доцента кафедри психологічних і педагогічних дисциплін, а також було скасовано рішення атестаційної колегії МОН від 28.04.2004 р. та наказ МОН України від 05.05.2004 № 371 у частині присвоєння Шестопалюку О.В. вченого звання професора.

Атестаційна колегія одноголосно ухвалила відповідне рішення, зважаючи на такі факти:

по-перше, 18 лютого 2003 року атестаційна колегія МОН України присвоїла Шестопалюку О. В. вчене звання доцента безпідставно, оскільки в МОН України на той час навіть не було і не могло бути його атестаційної справи, що підтверджується багатьма документами;

по-друге, атестаційна справа Шестопалюка О. В., що надійшла до МОН України в березні 2003 року, виявилася сфальсифікованою, що було встановлено в рамках кримінальної справи № 1 «П» - 4/2007 та відображено в постанові Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 березня 2007 року.

 

У самому ВДПУ зазначають: комісія з міністерства не працювала з приводу вчених звань, а розглядала  майнові питання. Зокрема піднімалася справа декількохрічної давності щодо  будівлі на Гоголя. Акт перевірки, за словами в.о. ректора Ірини Руснак, був надісланий Олександру Шестопалюку особисто. Жоден інший працівник вишу, за її інформацією, з ним ознайомлений не був.

Стара історія

Взагалі обидва питання: правомірності вчених звань Олександра Шестопалюка, які тому присвоїли 12 та 11 років тому і певних дій довкола будівлі на Гоголя, піднімаються не вперше.

«…повертаючись до приведеного вище наказу міністра, хочу відзначити, що наслідки його пункту третього суттєво залежатимуть від того, як поверне справу слідчий, - написав на своїй сторінці у Фейсбук колишній ректор Технічного університету Борис Мокін. -  І в разі, якщо він (слідчий, - прим. ред.) розглядатиме її лише за статтею «Підробка документів», то ця справа буде закритою, у зв’язку з завершенням терміну давності, оскільки таке звинувачення не відноситься до тяжких, а відноситься до таких, термін давності для яких не перевищує 3-х чи 5-и років.

Якщо ж слідчий розглядатиме цю справу за статтею «Шахрайство» з супроводом у вигляді значних незаконних витрат державних коштів в розмірі ректорської зарплати за 10 років, то він кримінальну справу порушить, оскільки вона уже відноситиметься до тяжких з терміном давності 10 років і зі здійсненням незаконних дій не лише 10 років тому, а і в усі наступні роки аж до кінця 2014 року. А за це уже можна буде отримати такий термін ув’язнення, на який і амністія не розповсюджується…»

У 2006 році Борис Мокін видає книжку, в якій в розділі «Із чужої пісні слова не викинеш», згадується саме про події довкола присвоєння вчених звань Олександром Шестопалюком (розділ повністю можна почитати тут: http://goo.gl/YyC2LL)

У книжці іде мова про те, як спочатку йому передали  «компромат» на Шестопалюка,  далі йде мова про те як Борис Мокін сумнівається в отриманій інформації і просить міністерство та губернатора перевірити її.

А в одному з наступних листів Домбровському (тодішній губернатор, а нині – нардеп), після отримання реакції з міністерства, Мокін пише наступне:

«Комісія встановила, що Учена рада цього (Тернопільської академії, - ред.) навчального закладу ніколи не приймала рішення про присвоєння ученого звання доцента Олександру Шестопалюку, а він представлений був у мінiстерство до присвоєння цього ученого звання з використанням документів, сфабрикованих в обхід нинішнього ректора професора Юрія С.І. ученим секретарем академії та колишнім ректором, який не мав права підпису, але підписав фальшивку, заготовлену ученим секретарем».

Кажуть, що останнього згодом навіть наче було притягнуто до відповідальності. Одні називають те що сталося технічною помилкою, інші вважають справу більш серйознішою…

Щодо будівлі по Гоголя, яка знаходиться в центрі міста, то вона колись належала Педагогічному. Потім начебто була передана у користування спілці журналістів, редакціям кількох газет та іншим приватним організаціям. За однією з версій – приміщення передали в обмін на квартири для викладачів вишу. За іншою – передача була незаконною. Як би там не було, це приміщення спочатку повертається за рішенням суду у власність держави – педагогічного, відповідні організації, які там були виселяються.  Потім – по офіційній причині відсутності коштів на ремонт, будівля стає об’єктом інвестиційної угоди. В результаті інвестор, після того як замінив старі вікна в кількох корпусах вишу на пластикові, отримує будівлю у власність за рішенням суду.

Новий поворот?

Інша справа – чому питання піднялося зараз. За однією з версій – зміну керівництва вишу могла «пришвидшити» одна робоча нарада.

«28 жовтня голова ОДА Анатолій Олійник зустрівся з керівниками вищих та професійно-технічних навчальних закладів міста Вінниці, аби спільними зусиллями знайти варіанти розселення студентів Донецького національного університету, - повідомляє прес-служба обласної державної адміністрації (http://goo.gl/zz8uX8)».

Кажуть, тоді мова йшла і про один з гуртожитків Педагогічного і Шестопалюк з приводу можливої передачі цього гуртожитку для потреб ДонНУ висловився не дуже «схвально».  Правда, в області це заперечують, зазначаючи - нарада була обласна, а рішення про відставку - приймає міністерство.

- Там були усі керівники вишів, був голова обласної державної адміністрації, я, начальники управлінь. Тоді була досить така жвава дискусія, кожен висловлював свою думку, але там ніяких рішень не приймалось, - каже заступник губернатора, директор департаменту освіти обласної державної адміністрації Ігор Івасюк. -  Це було просто обговорення ситуації, яке аж ніяк не могло бути причиною звільнення.  Тим більше рішення про звільнення приймає міністерство. А на цій нараді його представників не було жодного. Це була наша нарада. Ми зібрали усіх ректорів з одним-єдиним проханням – максимально допомогти університету, який переїхав і потрапив у такі надзвичайно складні обставини. І там багато питань обговорювалися. До речі, мова йшла не тільки про гуртожиток педагогічного, обговорювався  і гуртожиток коледжу Харчових технологій. І питання коледжу  зараз виноситься на майнову комісію Міністерства освіти та науки, з приводу його передачі ДонНУ. Від цього ж директор коледжу не пішов у відставку. Щодо гуртожитку педагогічного, то наскільки я знаю, на даний момент жодних кроків щодо його передачі не було.

Що далі

Тим часом у ВДПУ потроху готуються до виборів нового ректора. На даний момент уже створена робоча група, яка займатиметься усіма організаційними моментами. За новою процедурою, обирати ректора має весь педагогічний колектив та  близько 15% студентів. Як каже в.о. ректора університету, проректор з наукової роботи Ірина Руснак, в університеті сподіваються, що новим ректором стане хтось зі своїх, але усе покаже час.

Щодо ситуації навколо Олександра Шестопалюка, за її словами, для колективу це був удар.

- Зараз ми намагаємося вийти з того шоку, який був спочатку, - каже Ірина Руснак. – З професором Шестопалюком пов’язана дуже солідна історія розвитку університету. Так, до його приходу була занедбана матеріальна база. З приходом Олександра Васильовича усе змінилося. Також ми повністю поміняли політику у підготовці науково-педагогічних кадрів. Якщо до того в рік захищалося 3-5 кандидатів, то згодом – більше 20 кандидатських і ще по кілька докторських дисертацій. На сьогодні ми ведемо підготовку фахівців і не педагогічних спеціальностей, і це усе теж були ідеї Олександра Васильовича…

Щодо реакції студентів, то незважаючи, що відставка ректора припала на період канікул, новина доволі активно обговорювалася в соціальній мережі ВКонтакте. Правда, реакція студентів була неоднозначною, хтось висловлював підтримку екс-ректору, хтось, навпаки, говорив, що не бачить його особливих заслуг, інших більше цікавила ліквідація профілакторію. Реакцію студентів можна почитати тут: http://vk.com/ask_vdpu.

P.S.

У п’ятницю, 16 січня, Олександр Шестопалюк погодився зустрітися з журналістами RIA. Розмова відбулася. Та уже через кілька днів, з номера, з якого раніше телефонував екс-ректор, зателефонувала жінка, яка представилась дружиною Олександра Шестопалюка і сказала, що останній зайнятий, але просив передати «поки що не давати в друк оголошену ним інформацію».

Наскільки відомо RIA, Олександр Шестопалюк планує чи, принаймні, планував відстоювати в суді свої інтереси в частині позбавлення вчених звань.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Заслужений працівник народної освіти України, начальник відділу науки та координайії діяльності ВНЗ І-ІV рівня акредитації управління освіти і науки облдержадміністрації в 2002-2006 р.р.. Достойною кандидатурою на посаду ректора Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського на мою думку є Гамрецький Іван Степанович. Науковець, кандидат педагогічних наук, людина з багатим практичним досвідом управлінської діяльності на посадах голови обкому профспілки працівників освіти і науки, заступника голови облдержадміністрації, ректора Вінницького соціально-економічного інституту міжнародного університету "Україна".

    Вміє бачити перспективу, рішучий в діях, до глибини розуміє освітянські проблеми, постійно веде пошук науково-обгрунтованих оптимальних рішень, далекий від політичних інтриг та фінансових оборудок, хоча в свій час очолював обласний виборчий штаб П. Порошенка.
  • Anonymous

    Вклад ректора пед університету спроможен побачити кожен, проходячи мимо його території, не те що у меді.....

    Anonymous reply Anonymous

    Ага. Як раз тільки територій, а в середині? Що тільки з фізматом зробив? Зруйнувати легко, а знову виплекати таких умів. А лабораторії, а кабінети? Зараз на цей факультет студентів навіть немає. А потім виявляється, що Вінницька область по здачі ЗНО з математики  на останньому місці. Це природньо, де ж кадри брати?
  • Анонім

    Нормальний він був Ректор, по крайній мірі зав каф та завідуючими малолітніх коз не ставив всіх своїх, як і не звільняв підряд професорсько-викладацький склад як в ВНАУ Калетніка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:27 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up