Майбутнім пенсіонерам на замітку: як онлайн перевірити свій стаж для пенсії

Майбутнім пенсіонерам на замітку: як онлайн перевірити свій стаж для пенсії
  • У Пенсійному фонді України розповіли про можливість перевірки свого страхового стажу дистанційно.
  • Українці можуть використовувати онлайн-режим для отримання інформації про стаж, який буде враховуватися під час призначення пенсійних виплат.

Такою інформацією поділилися в Пенсійному фонді України. Зазначається, що перевірити свій страховий стаж, який буде враховуватися при оформленні пенсії, можна через офіційний портал електронних послуг Пенсійного фонду. Для цього потрібно перейти за посиланням. Це можна зробити за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), банківської картки (BankID) або через Дія. Підпис.

Для перевірки страхового стажу потрібно виконати такі дії:

  • У лівому меню збоку обрати пункт «Електронна трудова книга».
  • Обрати функцію «Дані ЕТК».
  • Натиснути на вкладку «Оцифрована ЕТК».
  • Перевірити результат оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих копій документів.

Водночас варто підкреслити, що через портал електронних послуг ПФУ можна перевірити лише той страховий стаж, який був набутий після 2004 року. Тільки така інформація присутня в цьому реєстрі. У випадку, якщо є страховий стаж, який був набутий до 2004 року, його потрібно підтверджувати за допомогою інших документів. Наприклад, паперової трудової книжки або довідок з місця роботи. 

Відео дня

Як оформити пенсію за кордоном?

Раніше експерти пояснювали, що українці, які через війну були вимушені переїхати за кордон на тимчасове проживання, можуть оформити пенсію онлайн. Відповідно до закону, пенсія виплачується щомісяця поштою за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України. Якщо раніше подавати заяву потрібно було лише особисто, то тепер це можна зробити через портал «Дія» або через портал електронних послуг Пенсійного фонду України.     

У період дії воєнного стану і протягом трьох наступних місяців після його припинення заяву про призначення пенсії та необхідні документи можна надіслати з-за кордону поштою. Йдеться про тих громадян, які тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист або статус біженця. Якщо ж людина виїхала за кордон на постійне місце проживання, право на виплату української пенсії повністю втрачається.

 

Читайте також:

Соціальні виплати з 1 січня 2024 року: гроші на дитину, аліменти, допомога інвалідам

До Верховної Ради внесли новий законопроєкт про мобілізацію

З доставкою додому? Як сприятимуть вінницькі ОСББ у роздачі повісток

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up