Анатолій Берая, шеф-кухар ресторану «Ренесанс» вважає, що у млинець можна загорнути все, що завгодно, головне - включити фантазію. Наприклад, ви можете зробити млинець з моцарелою і томатами. Якщо хочете оригінальну страву, то будьте креативними. - Я навіть для одного кафе робив меню, то взагалі так «розійшовся», що зробив блакитний млинець з чорницею, - згадує Анатолій. І розкриває маленьку таємницю, щоб отримати такий колір млинців, потрібно взяти сік з чорниці та «вивести колір». Тобто поступово додавати барвник, поки не досягнете потрібного кольору.
Ще один варіант Анатолія - салат "Цезар". До чого тут млинці? – спитаєте ви. - В Цезарі використовують сухарі, а ми замінили їх на млинці.
Віктор Палевський, шеф-кухар ресторану «Гетьман», пропонує приготувати шоколадні млинці з тушкованим (томленим) бананом та салат з шпинатним крепом.
Креп - так млинці називають у Франції, де вони є вуличною їжею і там їх готують у спеціальних кафе. Отже, готуємо салат з шпинатним крепом, куркою та копченим соусом. Спочатку готуємо креп, для цього в тісто для млинців додаємо шпинат і добре взбиваємо. Смажимо млинці, тільки не засмажуємо, можна навіть готувати лише з одного боку. Після чого млинці ріжемо на смужки і висушуємо їх у будь-якій формі. Сушити потрібно у духовій шафі при температурі 100-150 градусів до сухого стану. Готуємо соус в маленькій сковорідці, обсмажуємо дрібно порізані бастурму і парму, заливаємо вершками, доводимо до кипіння і знімаємо. Далі готуємо куряче філе в сю-віді, зачищену курячу грудку, солимо, перчимо, додаємо вершкове масло і вакумуємо. В домашніх умовах це можна зробити за допомогою звичайного пакету з застібкою зіп-лок, опускаємо у теплу воду температурою приблизно 65 градусів на 1 годину, важливо дотримуватись температурного режиму при приготуванні. Далі готуємо цибулеве конфі, нарізаємо ріпчасту цибулю соломкою, обсмажуємо на олії на малому вогні до золотистого кольору, додаємо цукор і соєвий соус, перчимо. Далі збираємо сам салат, в мікс салату додаємо конфі та соус, ретельно вимішуємо і викладаємо на тарілку через гарнірне кільце і обмотуємо слайсами з огірка, зробленими за допомогою овочечистки. Зверху викладаємо куряче філе, приготоване за технологією сю-від, на нього шпинатний креп, збоку рулетики з огірка, моцарелу-міні, томати свіжі, та поливаємо нашим соусом і соусом бальзамік. Декоруємо мікрогріном з гірчиці.
Другий варіант від Віктора - млинці чорного кольору з лососем та вершковим сиром. Для їх приготування використовується звичайне тісто на млинці, в яке додали чорнила каракатиці для чорного кольору (чорнило можна замовити в інтернет магазинах). Сам млинець намащуємо вершковим сиром та викладаємо слабосолений лосось з міксом салату, закручуємо і декоруємо лимоном, рулетиками з огірка, болгарським перцем, сирним соусом та зеленню.
Солодкі варіанти млинців
Віктор Палевський запропонував зробити млинці з додаванням какао, каже, що ця страва дуже смачна як десерт. Для начинки беремо вершки, додаємо свіжий натертий імбир, шоколад або какао, добре вимішуємо і доводимо до кипіння, кидаємо банан, нарізаний соломкою, і тушкуємо 2-3 хв, знімаємо і закручуємо цю начинку в млинці. Декоруємо фруктовими топінгами, м'ятою, мигдальними пластівцями і цукровою пудрою.
Анатолій додає, що можна готувати панкейки – млинці, які так популярні у Америці, також будуть смакувати і у нас.
Також можна зробити млинець з грушею і морозивом або із соусом з лікером Бейліз.
Секрети хороших млинців від Віктора Палевського
- всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури
- борошно перед додаванням у тісто потрібно обов'язково просіяти, щоб наситити його повітрям
- спочатку потрібно взбити молоко з яйцями, цукром, щіпкою сілі, і трішки води потрібно теж додати, щоб вони були не такі забиті. Після чого додаємо борошно і наприкінці олію. Саме в такому порядку потрібно замішувати всі інгредієнти для хорошого тіста
- для того щоб млинці довше були ніжні і не так рвалися, можна додати картопляний крохмаль, приблизно неповну столову ложку на літр тіста
- найкраще смажити млинці на чавунній сковорідці, так як вона рівномірно прогрівається. Якщо млинці до сковорідки пристають, то перед приготуванням її потрібно добре прогріти з сіллю і протерти серветкою, налити олію і смажити, найкраще для млинців тримати окрему сковорідку, яку не потрібно мити, а лише протирати добре серветками
- дуже важливо вгадати з консистенцією тіста, вона повинна бути не густа і не рідка, хороше тісто схоже на рідку сметану, густе тісто буде дуже "давким", а рідке буде рватися
- млинці потрібно смажити на добре розігрітій сковорідці, змащеній жиром, але не потрібно лити на неї жир, можна змастити сковорідку за допомогою силіконової кісточки чи навіть паперової серветки
- для швидшого приготування користуйтеся декількома сковорідками одночасно
- щоб млинці не злипались, потрібно викладати їх на декілька різних стопок і давати їм вистигнути, змащувати кожний вершковим маслом
- аби не було у тісті грудочок, його потрібно взбити міксером чи блендером , додавати борошно, поступово всипаючи маленькою порцією
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Oleksandr Stoliarov