Виробник італійської граппи, власник торгової марки «Centopercento» Лучіано Бротто власноруч розливав свій напій вінничанам у дегустаційному залі виномаркету «Wine Time». Він прилетів, щоб представити різні види граппи у п’яти містах України та навчити нас правильно споживати цей алкогольний напій.
- Дуже важко італійцю розповідати про національний напій граппа людям, які знають що таке благородний напій горілка, але я спробую, - каже Лучіано Бротто.
Що відчути аромати граппи, виробник радить пити її зі скляних чарок або пузатеньких келихів, щоб було більше повітря всередині. Наповнивши келих не більше як на три чверті, почніть з оцінки кольору і прозорості, потім насолодіться ароматом і, нарешті, перейдіть до аналізу смакових відчуттів. Зробіть невеликий ковток і потримайте напій у роті кілька секунд, щоб відчути не тільки смак, але і післясмак. Граппу п'ють маленькими ковточками, смакуючи та вдихаючи аромат напою. Граппу не потрібно пити «залпом», це не дасть можливості відчути різні аромати, які змінюються в напої через деякий час. В залежності від виду граппи можна відчути ноти мигдалю, вишні, ванілі, перцю, фісташок, лісових ягід, свіжоскошеної трави чи осіннього листя… Молоду граппу краще пити прохолодною, а витриману - кімнатної температури. Приблизно так само п'ють молоді і витримані вина.
Граппа - напій недешевий. В залежності від виду граппи ціна за пляшку починається від 400 гривень. Граппа, яка, за словами Лучіано Бротто, визнана кращою в світі, коштує 150 євро. Одну пляшку такого напою виробник привіз в Україну. У Вінниці він успішно її розкоркував та розлив по бокалах для дегустації по сім-вісім грамів, як і потрібно, щоб відчути аромат та смак напою. Залишки граппи поїдуть на дегустацію в інші міста. Якщо хтось захоче купити таку граппу, її потрібно замовляти заздалегідь. Виробник каже, що вона виготовляється дуже маленькими партіями.
- Деякі мої друзі не пішли на дегустацію не тому, що не хотіли, а просто не змогли. Я купив їм граппу, яка найбільше сподобалася своїм винним смаком, і віднесу її в подарунок. Пляшку підписав Лучіано Бротто спеціально для них. Хочу, щоб друзі скуштували цей напій і відчули енергетику сьогоднішнього вечора.
Довідка
Граппа, також відома як вино граппа - італійський виноградний алкогольний напій міцністю від 40 до 50 градусів. Виготовляється шляхом перегонки виноградних вичавків. Спочатку граппа вироблялася для утилізації відходів виробництва після закінчення винного сезону, але швидко стала вироблятися серійно і продаватися по всьому світу. У минулі часи граппа була народним бальзамом. Це дистилят з виноградних вичавків, щось на кшталт домашньої самогонки, яким простий люд зігрівав собі шлунок. Зараз її подають в елегантних салонах у якості діжестиву - напою, що подається після їжі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер