Хто отримає підвищені пенсії вже в жовтні? Шість питань про пенсійну реформу

Хто отримає підвищені пенсії вже в жовтні? Шість питань про пенсійну реформу
  • Ще не реформа, але вже і не звичайний “пенсійний” закон.
  • Вінничани про власні плани на старість та про підвищення пенсійного віку
  • Чи підвищили пенсійний вік, що таке “пенсійний коридор”, і яка нова формула обчислення пенсій

Дія нового закону стане відчутною вже в жовтні - обіцяють перерахувати 5,6 мільйона пенсіонерів виплати за новою формулою. “Добавки”, які ті отримають, не надто значні: від 100 гривень до 1000. Але це тільки початок десятилітньої реформи. Журналіст RIA/20minut побувала у Одесі на прес-конференції, присвяченій впровадженню пенсійної реформи, де “з перших вуст” почула про зміни, які впроваджуватимуться.

— Сьогодні майже 8 мільйонів отримують однаковий рівень пенсій, хоч мають різні стажі. Із цим треба було щось робити. Пенсія не повинна бути чимось, що береться з повітря. Пенсія - це відкладена частина вашої заробітної плати, - розповіла на прес-конференції Валентина Кудін, директорка Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики України.

За даними Міністерства соціальної політики, з майже 12 мільйонів пенсіонерів мінімальну пенсію 1312 гривень отримує 8 мільйонів людей. І це при тому, що необхідний для життя мінімум у вигляді споживчого кошика коштує у 2,5 рази більше (3200 гривень у 2017 році).

Відео дня

Молодь не розраховує на Пенсійний фонд

RIA/20minut вже питали вінничан про те, як вони ставляться до підвищення пенсійного віку та чи замислювалися про пенсію.

Юлія - студентка медуніверситету. Про пенсію дівчина вже думала, але у неї свої плани на старість.

— У сьогоднішніх умовах до пенсії не кожен зможе дожити. Та і розмір її не вартий витрачених зусиль. Як альтернативу розглядаю виїзд кудись за кордон.

Те ж саме кажуть і Юрій з Тетяною, з тією лиш різницею, що їхня альтернатива — власна справа.

— Хотілось би чекати кращого, але на державу покладатися не доводиться. Так що думаю краще власну справу відкрити. Перш ніж рівняти пенсійний вік до європейського, підвищуючи його, треба зробити “європейськими” рівень життя та розмір пенсій.

А от пенсіонерка Любов Антонівна за підвищення пенсійного віку:

— На кожну працюючу людину приходиться по 12 пенсіонерів. А в бюджеті гроші на пенсіонерів вже немає де брати. Отже, треба знайти вихід. Ось, наприклад, в Німеччині, люди виходять на пенсію в 67-68 років.

Нащо реформа пенсіонерам?

Зараз перерахування з держбюджету саме на пенсії надто великі: у 2016 році до Пенсійного фонду надійшло 142,6 мільярда гривень, з них більше половини (82,3 млрд грн) — на покриття дефіциту. Це при тому, що сам державний бюджет також дефіцитний. Щоб пенсії виплачувались і далі, треба або зменшити їх (і, відповідно, зменшити дефіцит Пенсійного фонду), або ігнорувати фінансування інших сфер суспільного життя, але справно виплачувати пенсії.

За інформацією Міністерства соціальної політики, сьогодні в Україні на 1 пенсіонера припадає лиш 1 працівник, за якого сплачують внески до Пенсійного фонду. До 2060 року на 2 пенсіонери приходитиметься одна працююча людина. Чим далі, кількість пенсіонерів у державі збільшується, а кількість працездатного населення - а отже і виплати у фонд - зменшується. Тому і достойного розміру пенсії чекати не слід. Це якщо нічого не зміниться, зазначають у Міністерстві соцполітики.

Що таке “осучаснення” пенсій?

Як пишуть на сайті http://pensii2017.info/, офіційному порталі нововведень щодо пенсійної реформи, пенсії українців повинні приходити у відповідність до середньої заробітної плати.  Це один із трьох показників, який формує вашу пенсію наряду з іще двома показниками: зарплатою працівника і стажем. Востаннє перерахунок пенсій відбувався в 2012 році, але при вирахуванні пенсій тоді використовували застарілий, чотирирічної давності, показник середньої заробітної плати: не за 2011(2370,53 грн), а за 2007 рік(1197,91грн).

Аби врешті “примирити” розмір пенсій із українськими реаліями, з 1 жовтня 2017 року відбудеться перерахунок раніше призначених пенсій. А використовувати для обчислення будуть показник у 3 764,40 гривні. Ця сума - середній розмір заробітної плати за 2014, 2015 та 2016 роки.

Пенсійний вік підвищать чи ні?

У цьому році - ні. А от страховий стаж - підвищать. Щоб зі спокійним серцем отримувати пенсію сьогодні, необхідно мати 15 років страхового стажу і досягти пенсійного віку ( для чоловіків - 60 років, для жінок - 58 років). Але вже із 2018 року при виході на пенсію ви повинні будете мати у трудовій книжці 25 років стажу. І це ще не всі зміни: через 10 років, аби "піти на відпочинок", необхідно буде пропрацювати 35 років. Тож формально пенсійний вік все той же, але насправді саме від страхового стажу залежатиме, вийдете ви на пенсію в 60 років, або в 65.

Для “безболісного” впровадження нововведень започаткували таку практику як пенсійний коридор.

Що за “пенсійний коридор”?

Уже із початку 2018 року працівникові, аби вийти на пенсію у 60, треба буде мати 25 років стажу. До 2028 року ця цифра підвищиться до 35 років: по року страхового стажу на кожний рік реформи. Приміром, у 2025 році ви зможете вийти на пенсію, якщо ваш офіційний робочий стаж становитиме не менше 32 років. Це все для того, аби у 2028 році встановити остаточний стандарт - 35 років страхового стажу.

*за матеріалами сайту http://pensii2017.info/ 

А якщо не вистачає стажу?

Можна придбати до 2 років стажу. Проте 1 рік коштуватиме 16,8 тис. гривень, а два – 25,3 тисячі гривень.

Ті, у кого стаж коливатиметься від 15 до 25 років, мають змогу вийти на пенсію у 63 роки. Ті ж, які офіційно працювали менше 15 років, пенсію від держави не отримуватимуть взагалі.

Що чекає на працюючих пенсіонерів?

Якщо ви вже на пенсії, але продовжуєте працювати, то отримаєте 6% від пенсії за рік стажу (або 0,5% надбавки за місяць). Це за перші п’ять років праці.

Окрім того, з 1 жовтня уряд повинен відмінити оподаткування для працюючих пенсіонерів. Окрім людей з пенсією понад 10 прожиткових мінімумів (близько 10,7 тисячі гривень) - норма оподаткування  у 15% від пенсії для них залишиться

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Daily

    отримає той хто буде башляти хорошо це те саме з що інвалідами башлянув інвалід,башлянув отримав права,башлянув отримав паспорт,башлянув лікують
  • З.А.Глядач

    "в бюджеті гроші на пенсіонерів вже немає де брати."

    Так,звичайно,"немає де". Зате на "дУпОтатів" кошти знаходяться ЗАВЖДИ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна") 15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera 12:15 Зробіть себе красивою цією весною: найкращі процедури від вінницьких салонів краси (партнерський проєкт) 12:13 Військові 120-ї бригади тероборони отримали нове обладнання для боротьби з окупантами photo_camera 11:28 Уламки дрона пошкодили енергетичний об'єкт на Вінниччині: 23 тисячі людей були без світла 11:09 У Вінниці наступного місяця працюватиме 31 пришкільний табір 10:11 ЗСУ збили 20 ворожих «шахедів»: ППО працювала й на Вінниччині 10:10 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 09:41 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:20 Як зберегти здоров'я спини, суглобів та куди звернутися при болях у Вінниці (партнерський проєкт) 08:39 Сьогодні вітаємо Степана. Історія, заборони та прикмети 17 травня 21:04 У місті-побратимі Вінниці Карлсруе створять мурал-вишиванку 20:52 Футзалісти з Хмільника виграли обласні змагання «Пліч-о-пліч. Всеукраїнські шкільні ліги» 20:50 Цій традиції дев'ять років: судді подарували сорочки-обереги немовлятам, які народилися у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up