Хіміки показали школярам як забивати цвях бананом і лопати кульки апельсином

Хіміки показали школярам як забивати цвях бананом і лопати кульки апельсином
  • Сьогодні хімічна лабораторія Донецького національного університету разом із учнями четвертої школи морозили петрушку і квіти у рідкому азоті, лопали кульки за допомогою апельсинової скоринки та надували майже трьохметрові пакети.

 

Актова зала університету на півтори години перетворилася в хімічну лабораторію. Сюди прийшли учні школи №4, діти переселенців та їх батьки. Для них молоді  експериментатори Наталя Леонова та Катерина Шуляченко разом із своїми помічниками в білих халатах влаштували яскраве шоу із рідким азотом, сухим льодом та іншими речовинами.  

Відео дня

 

Спочатку морозили петрушку та квіти в рідкому азоті, температура якого -196 градусів. А потім пригощали усіх у залі “скляною” зеленню.

— Чому ми змогли заморозити петрушку? — запитує науковець Наталя Леонова дітей. — Тому, що там міститься рідина і все, що містить рідину, ми можемо заморозити. Наприклад, банан. Ми можемо зробити його настільки твердим, що ним можна буде забити цвях.

 

Відтак морозили банани та кукурудзяні палички, якими пригощали гостей. Як потім розповіла Наталя, в каністрі з азотом 6 літрів, але щоб поставити один такий дослід, беруть більше — десь 12, 16 літрів, бо не вистачає.

Для наступного  експерименту на сцену запросили 10-класників. Шість школярів поділилися по двоє і утворили три групи. Кожна мала надути пакет довжина 2,6 метри за 5 секунд. Впоралися не всі. Дівчата з хімічного факультету продемонстували, що це можна зробити за дві секунди або навіть за одну.

.В інших дослідах дітлахи лопали кульки за  допомогою апельсинової скоринки, мандаринового аромамасла та лазера.

  • В кожурі цитрусових є така речовина, яка має назву лимонен. Ця речовина здатна розчиняти гуму. Наші аромамасла і деякі крема теж містять лимонин.

Варто лише капнути на пелець трохи масла і доторкнутися до кульки, як вона одразу вибухає.

Далі “гралися” із сухим льодом або замороженим вуглекислим газом. Його зберіггають в спеціальних боксах, які тримають температуру сухого льоду —  -79 градусів Цельсія. Так дівчата, вдягнувши рукавички, пройшлися по залу з сухим льодом, щоб діти могли побачити і подмухати на нього.

 

  • Взаємодія сухого льоду з металом: якщо притиснути до сухого льоду металевий предмет, можна почути звук, схожий на писк.

Потім допитливих вінничан пригощали “димучими” коктейлями, в які додали сухий лід. Пригощали незвичайною мінералкою з колб, а також пропонували трохи охолонути під  хімічним душем. Хіміки пускали багато піни та мильних бульбашок. А щоб в руках спалахнула піна, їм знадобилося лише вода, миючий засіб “Фейрі” і трохи науки.

 

В кінці малечу пригощали кріо-морозивом, що приготували менш ніж за 20 хвилин.

 

Навіщо проводять цей соціальний проект?

За словами старшого наукового співробітника науково-дослідної частини ДонНУ імені Василя Стуса, кандидата хімічних наук Наталі Леонової, це науково-популяризаційний захід в рамках проекту соціальної дії «Наука – це просто».

— Ми хочемо популяризувати науку, показати школярам, що займатися нею — це дуже цікаво і корисно. Це не лише вивчати той матеріал, який дають у школі вчителі, але й робити щось експериментальне. На четверту школу вибір впав випадково. Ми просто йшли і побачили цю школу, запропонували директору привести діток і він погодився. Не всі школи згодилися прийти до нас на захід.  


Проект соціальної дії "Наука - це просто!" реалізується у Донецькому національному університеті імені Василя Стуса за підтримки програми "Активні Громадяни" Британської Ради в Україні та програмної ініціативи "Координаційний центр переміщених ВНЗ" ГО "Центр інновацій та сталого міжнародного розвитку" ("CISID").

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Iryna Osypovych-Zaichenko

    Прізвище автора проекту - Леонова. Наталя Леонова. Прошу виправити.

    Альбина Курбанова reply Iryna Osypovych-Zaichenko

    дякую, виправили
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня постраждали всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up