Чого облізла вінницька мозаїка?

Чого облізла вінницька мозаїка?
Що спричинило лущення мозаїчного панно біля Центрального парку — морози чи вандали, дізнавалась журналіст RIA

Селфі біля 18-метрової мозаїки, що перед входом до Центрального парку, значно поменшало. Бо виглядає витвір колективного мистецтва неестетично — полущені плитки видаються “плішшю” на святковому загальному фоні.Мозаїчне панно перед входом до Центрального парку створили у минулому році до Дня міста. Під час проекту «Українські візерунки» плитку для панно могли розмалювати всі охочі вінничани. Але до ювілейних півроку мозаїка місцями не дожила - фарба на керамічному “рушнику” подекуди облупилася.

Версій, чому облетіла фарба, безліч. І найпершим у списку руйнівників стоїть аномально різкий стрибок температури у грудні.

Але є й інші варіанти, каже Олександр Никитюк, ініціатор і організатор проекту “Українські візерунки”:

Відео дня

- Звичайно, ми не очікували таких раптових морозів. Фактично, цей проект був експериментальний. Такого до нас у Вінниці ще ніхто не робив. І тому доля ризику була із самого початку. І ці форс-мажорні обставини не забарилися - аномально тепла для грудня погода із плюсовою температурою та дощами в один день перетворилася на 20 градусів морозу.

Олександр каже — розмальована плитка тестувалася морозильною камерою, де витримувала ще не такі температури. Митець розповідає — мають ще дві робочих версії руйнації витвору мистецтва. Хоча насправді їх набагато більше.

- Ми розглядаємо також питання вандалізму. Але щоб дізнатися напевне, треба хімічну експертизу проводити. Ще одна версія: плитку треба було спочатку обезжирити, тобто протерти наждаком, а потім вже фарбувати. Це може бути коренем проблем, - говорить Олександр. - Бо ми розповідали усім, як правильно розмалювати плитку. А вже контролювали цей процес вінничани: хтось виконував правила, а хтось - ні.

Виконуюча обов'язки директора Департаменту культури, начальник відділу культурно-мистецьких закладів Ганна Ковальчук розповіла, що дійсно, плитки тестували перед тим, як почати роботи. Вже є три варіанти вирішення проблеми, але поки що озвучувати їх Ганна відмовилася.

- Наразі проблема обговорювалася тільки на рівні міського голови, і однозначного рішення ще не прийнято. Провести реставрацію можна буде тільки весною. Ми знаємо технологію, яка б витримала перепади температури. Але вона дуже дорога. Кожну плиточку треба окремо випалювати в професійних печах. І покривати не лаком, а глазур'ю. Але це дуже дорого для нашого бюджету.

А тим часом школярка Валерія думає - може краще було б спрямувати гроші, витрачені на проект, у інше русло?

- Я думаю, дуже погано, що вона так швидко облущилася. Краще було б витратити ці кошти на допомогу людям. Адже у нас у Вінниці є дуже багато нагальніших проблем. Наталя, її подружка, вставляє цілком слушне зауваження, дивлячись на яскраві розмальовані плиточки:

- До Вінниці приїжджає дуже багато туристів, і якщо подивитися на облущену мозаїку, можна подумати, що за нашим містом ніхто не доглядає.

Олександр Никитюк каже — усі реставраційні роботи будуть проводитися навесні, і не раніше.

- Справа в тому, що фарба не зможе лягти на поверхню плитки як слід при мінусовій температурі. Тому, мабуть, будемо чекати весни, і вже тоді будемо вживати заходів.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    А відразу зробити та проконтролювати це все не можна було, ну правильно, в нас грошей вагонами, десять разів будемо переробляти, ламати, купувати нову і т.д. Чому б ні.
  • Anonymous

    халтурис продакшн
  • Анонім

    Основная и практически единственная версия - закупка некачественной плитки и самых дешёвых материалов по цене космического корабля.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up