Чи законно міськрада закрилась від вінничан турнікетами?

Чи законно міськрада закрилась від вінничан турнікетами?
Київський політолог назвав турнікети вінницької міськради незаконними та зазначив, що незадоволені депутати можуть зрізати їх безкарно. Чи так це насправді, дізнавалася журналіст RIA

Турнікети Вінницької міської ради останнім часом, кому тільки не перешкоджають. Причому, як у прямому сенсі (місяць тому на засідання міськради таким чином не був допущений один із депутатів Верховної Ради), так і у переносному (стали поперек горла багатьом громадським активістам, обмежуючи їм доступ до сесії).

Нещодавно керівник програм практичної політики Інституту Політичної освіти Олександр Солонтай, який був проїздом на Вінниччині, зазначив, що турнікети у міськраді — незаконні.   

— Турнікети у міськраді — це порушення, відмова людям у праві на доступ до публічної інформації (статті 3, пункту 2 Закону України про доступ до публічної інформації, де сказано: право на доступ до публічної інформації гарантується визначенням розпорядником інформації спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації, якою він володіє). Якби ваші депутати  зрізали ці турнікети і понесли кудись, то навіть не було б за що їх притягнути. Ви можете спокійно через них перелазити, ніхто не має права вас чіпати, - сказав політолог.

Відео дня

Анатолій Банах, координатор Люстраційного комітету Вінниччини — а саме він підняв цю тему на зустрічі із Солонтаєм — розповідає, що турнікети у свій час уже “штурмував”, але все марно.

- Фактично, намагався потрапити до міськради півтора роки тому. Пам'ятаю, Вінницька міська рада ще мала затвердити бюджет 2015 року. Ми з моїми товаришами хотіли бути присутніми на сесії міськради, бо нас якраз цікавило це питання. Але за турнікети нас не пустили, мотивуючи це тим, що у приміщенні не було місця. І не пустив якраз представник міськради.

Сьогодні ситуація така сама, розповідає Анатолій:

- Нардепа навіть не пускають, не те що там депутата. Депутати ради мені кажуть, що все нормально, працюємо — зайти можна. Але насправді все це нісенітниці. Це ж обмежений доступ до інформації, кожна сесія міськради повинна бути відкритою для усіх бажаючих.

Анатолій висловив надію, що це явище себе вичерпає. І через пару років можна буде вільно зайти до приміщення. А поки що…

Міськрада: турнікети - законні

- Я кажу, що турнікети у міськраді законні. Підіймалися вже ці питання, і прийшли висновку, що все законно. Якщо вам цікаве “чому?” із обґрунтуванням, мені треба підняти документи по турнікетах та відправити вам відповідь, - каже Руслан Швед, заступник директора Департаменту правової політики Вінницької міськради. - Чесно, я от не хочу бути голослівним і не хочу брати відомості нізвідки. Треба документи підняти. Якщо вам цікава більш предметна розмова, то, будь ласка, надсилайте папір у канцелярію.

 

Адвокат Сніжана Чубенко інакшої думки про законність турнікетів:

- Державна установа чи органи місцевого самоврядування — це є органи, які мають бути доступні для всіх громадян. Турнікети порушують два закони України в цілому. Так, перший з них - Закон України про звернення громадян (стаття 19). А другий закон, який порушено в цілому - Закон України про доступ до публічної інформації. Окрім цього, порушені також і конституційні права людини, зокрема, стаття 34, де вказано наступне: кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір. На мою думку, пропускний метод - до певної міри, дійсно незаконний, адже є перешкоди тій чи іншій особі пройти у приміщення. З іншої сторони, з огляду на те, що сьогодні ми фактично перебуваємо у стані війни, є певні загрози і певна небезпека для працівників міськради, її відвідувачів і взагалі будь-якої державної установи чи органу. Тож ці заходи безпеки є виправданими. Тому, в цілому це незаконно, але з огляду на військовий стан та можливість загрози та провокації, сьогодні ці турнікети є доцільними.

Чи обмежують доступ до міськради у інших містах?

Прес-служба Львівської міськради:

- Ні, конструкцій, які б обмежували доступ до приміщення міськради, в нас немає вже близько 10 років. Теоретично, у громадян вільний доступ до усіх приміщень міськради, і кожен львів'янин може зайти до міськради без перешкод.

Юлія Боднар, заступник керівника прес-служби Київської міської ради:

- У нас діє пропускна система. Перший поверх, де розташована канцелярія, кабінети, куди люди звертаються зі своїми проблемами, питаннями, довідками, знаходиться у абсолютно вільному доступі. Щоб мати доступ до сесії Київради, треба попередньо акредитуватися через Бюро перепусток. У нас працює саме така система для доступу громадян. Наприклад, якісь громадські активісти хочуть бути присутніми на засіданні сесії. Вони кажуть — нас буде стільки-то людей. Реєструють список, і цих людей дійсно пропускають.

Ірина Кущенко, начальник відділу із зв'язків з громадськістю Харківської міської ради:

- Турнікети у нас є — на центральному вході. Але вони мають “рудиментарний” характер — кожен, хто бажає, може безперешкодно туди зайти. Турнікети поставили, так як існує загроза терактів, хоча увесь депутатський корпус у нас засідає у ОДА. До речі, як раз у будівлі обладміністрації зараз дуже жорсткий контроль. Взагалі турнікети — це, дійсно, незаконно. Бо у громадян повинен бути вільний доступ до інформації. Але такі заходи необхідні у нас у Харкові — наприклад, ту ж ОДА постійно заміновують.

 

 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Турнікети мають бути для безпеки!!!

    На сесію потрібно запровадити акредитацію!!!

    Сесія має транслюватися в прямому ефірі на міському телеканалі "ВІТА", на першому поверсі міської ради та в інтернеті, технічні можливості для цього є!!!
  • Сергій Коц

    А чи законні такі дії одного привладного бізнесмена?

    https://www.youtube.com/watch?v=Ry1mSda8Umk

  • Инга Фляжникова

    Особливо сподобався коментар Руслана Шведи, заступника директора Департаменту правової політики Вінницької міськради. Ймовірно, саме він порадив усупереч законів не надавати публічну інформацію про людей, що отримали бюджетні гроші чи майно, прикриваючись персональними даними)
  • Anonymous

    Что за реклама Штамп Сервиса на первом фото
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up