Боротьба за три сотки і світло: чи законно отримана земля і чи перестануть відключати світло у садовому товаристві «Гідротехнік»

Боротьба за три сотки і світло: чи законно отримана земля і чи перестануть відключати світло у садовому товаристві «Гідротехнік»
  • До редакції звернулися мешканці горомадської організації «Садове товариство «Гідротехнік» з проханням висвітлити ситуацію із  ділянкою землі, яку приватизувала мешканка товариства.
  • А також відкрити очі на проблеми зі світлом: члени кооперативу хочуть «належати» міським електромережам, і одні їм це обіцяють зробити безкоштовно, інші кажуть, що по закону це неможливо. А якщо й можливо, то дуже дорого
  • Серіал «Гідротехнік» роозпочинається

Спочатку 3 сотки належали кооперативу. «А могли б дорогу зробити …»

Віра Андрущенко має дачу у садовому товаристві «Гідротехнік». У власності ГО є три сотки землі, три роки тому на зборах членів товариства жінка запропонувала зробити суботник, прибрати там сміття, хотіла створити гарну територію, щоб можна було проводити збори, або зробити «щось божественне, поставити Божу матір», але тоді Віру не підтримали.

Віра Андрущенко

— У мене була така мрія, і я її здійснила, тільки в іншому місці, біля траси, за власні кошти викопала криницю, побудувала хрест і Матір Божу, — сказала жінка.

За власні кошти пані Віра здійснила свою мрію

За словами пані Вири головою правління ГО є Леонід Зелінський.

Відео дня

— Я йому пропонувала знайти зацікавлену людину, оформити на неї ці 3 сотки. А людина б нам за це облаштувала доріжки, тротуар, могла б дорогу зробити. На що Зелінський відповів, що таке неможливо, тому що це спільна земля товариства «Гідротехнік».

Віра Андрущенко також розповіла, що і у міськвиконкомі запитувала, як зробити так, щоб ділянку забрали, а за цю землю зробили дорогу.

— Мені відповіли, що по даному питанню має звернутися юридична особа і правління ГО, тільки тоді можна таке зробити. Я просила Лілію Закриничну (пані Лілія допомагає голові правління і мешкає у товаристві «Гідротехнік») показати, хто є членами правління, бо я була би проти, щоб землю віддавали, — каже Віра Андрущенко. — Раніше я була членом правління, а зараз незрозумілим чином я і деякі інші люди зникли з правління, і ніхто не пояснює причини.

Віра Андрущенко писала звернення у Вінницьку міську раду
Дороги у  «Гідротехніку»

Також у присутності журналістів Віра зателефонувала Лілії Закриничній і запитала, коли її було виключено з правління.

— Віра Петрівна, ви знаєте, є ще стаття, за те, що ви підписались щось робити для людей і нічого не робили, почитайте закони! — відповіла Лілія.

То чиї зараз 3 сотки землі?

Рік тому на зборах членів ГО проголосували переобрати голову.

— Лілія Закринична стала допомагати голові, але офіційно вона, наскільки нам відомо, не переоформлена, — розповіла мешканка «Гідротехніку» Ірина Мельничук.

Лілія Закринична (зліва) на зборах членів ГО 10 червня

Як розповіли Віра та Ірина, ці 3 сотки землі межують з дільницею Лілії, зараз пані Лілія там все розрівняла, коли жінки до неї підійшли і запитали, що відбувається, вона пояснила що вона написала заяву у міськвиконком, і міськвиконком виділив їй цю дільницю.

Ірина Мельничук та Віра Андрущенко хочуть розібратися, як  земля стала приватизована і отримати звіти про використання коштів, що збирали члени «Гідротехніку» на трансформатор

У телефонній розмові Віра Андрущенко задала питання голові правління Леоніду Зелінськиму, чи правда, що Лілії дали землю. На що Зелінський відповів, що не знає.

— Юридично ні, а за решту я не знаю, юридично земля поки наша, а я не знаю хто що міг зробити.

Журналісти разом з Іриною Мельничук знайшли інформацію, що дана ділянка належить Лілії Закриничній. 

Ті самі 3 сотки землі, раніше ця ділянка була у власності «Гідротехніку»

Жінки обуруюються, адже хотіли цю землю використати з користю для усіх людей, а тепер 3 сотки належать Лілії.

Член кооперативу пан Володимир (не назвав свого прізвища — авт.) згадує, що коли потрібна була велика сума на трансформатор, тоді підняли питання, де її взяти.

— У власності ГО «Гідротехнік» є три сотки землі, яку ми можемо оформити на зацікавлену людину, а потім ця людина зробить нам дорогу чи допоможе придбати трансформатор. Я й сам, можливо, зацікавився б тією ділянкою, — сказав чоловік. — Але потім питання з трансформатором вирішили, почали збирати з людей гроші і питання із землею відпало само собою. А зараз, ні з того ні з сього, виявляється, що ця земельна ділянка є приватною власністю Лілії.

Володимир каже, що він би так ніколи не вчинив, тому що побоявся би, знаючи, що це спільна земля, тихенько її приватизувати. — Я Лілії сказав, що вона пішла за спинами людей, — ділиться Володимир.

Проблеми зі світлом: складності у приєднанні до міських електромереж

Ірина, яка є старожилом «Гідротехніку», сказала, що за час існування кооперативу (так раніше називалося ГО) за кошти власників тягнули лінії електропередач, ставили трансформатор, декілька разів «скидалися» на новий трансформатор і замінювали. А минулої зими у грудні відключили світло за неуплату.

— Ми подзвонили на «гарячу лінію» Вінницяобленерго, де нам пояснили, що Вінницяобленерго і Вінницькі міські мережі світло не відключали, а це зробив власник цієї лінії, наш голова Леонід Зелінський, — сказала Ірина. — У нас така система: ми платимо на рахунок кооперативу, а кооператив розраховуються з Вінницькими мережами. Є такі люди, які не платять роками за світло, і ніби за борги нам його відключили, як виявилося, відключив власник.

Пані Ірина розповіла, що з мешканців кооперативу зібрали по 4100 грн на заміну ліній і трансформатора
За словами мешканок, весною Лілія на зібранні сказала, що для того, щоб Вінницькі міські мережі забрали їхню станцію з лініями електропередач і кожному індивідуально зробили рахунок, необхідно придбати новий трансформатор і поміняти дроти. Олег Мазуренко, член ГО «Гідротехнік», викликав спеціалістів, які пояснили, що трансформатор можна відремонтувати і необхідності у придбанні нового немає. Але до його думки не дослухалися і люди здали по 1500 гривень на трансформатор, 600 грн на установку, 2000 грн на заміну кабелю. Гроші були перераховані на рахунок кооперативу.

 

— Ми не можемо домогтися інформації, скільки людей заплатило, і як саме було витрачено ці кошти. Так, трансформатор і лінії поміняли, але кошторису ми не бачили, — каже Ірина Мельничук. — Віра Петрівна звернулися у Вінницяобленерго і Вінницькі міські мережі з приводу того, чому нам були висунуті такі вимоги по заміні трансформатора і ліній. І отримали відповідь, що до них у 2017 році ніхто не звертався, і вони не мають ніякого відношення до нашого збору коштів. 

На зібранні членів садового товариства 10 червня журналісти побачили інформацію про використання коштів (Лілія передала папери пані Вір — авт.), але не було надано документів про кількість зібраних коштів.

— Після попередніх зборів ми із ініціативною групою пішли у Вінницькій інформаційно-консультаційний центр по роботі зі споживачами електроенергії Вінницяобленерго. Там нам сказали, що на даний момент немає законодавчої бази, яка б дозволяла забрати наш трансформатор і, швидше за все, нам відмовлять, тому що немає таких технічних можливостей, — пояснює пані Ірина. —  Такий варіант гіпотетично можливий. Але, якщо це відбудеться, то кожному потрібно буде заплатити по 10000 грн за зовнішні технічні умови.

Віра Андрущенко додала, що ніхто з членів ГО «Гідротехнік» не знає, що будуть такі додаткові суми.

— І коли ми передамо трансформатор і лінії , то поки всі не оформлять рахунки, нам можуть відключити світло і на той момент ліквідується саме товариство, — каже жінка.

Віра Петрівна зателефонувала Леоніду Зелінському з проханням пояснити ситуацію зі світлом, голова сказав, що він цими питаннями не займається.

— Моє діло банк і всьо, я нікуди не влажу, вони там рішають самі, є гроші на рахунку я плочу, немає  — не плочу.

Мешканка «Гідротехніку» Алла Ярмолинська повідомила, що у 2012 члени кооперативу дійсно зверталися, щоб їхню лінію забрали в РЕС.

— Ми передавали звернення через депутата у міську раду, прийшла офіційна відповідь з міської ради, що нас можуть взяти, але ми повинні виконати умови, поміняти потужність трансформатора, винести стовпи і протягнути кабель електропередач, — сказала Алла. —  Але на той момент так нічого і не вирішилося, бо це було дуже дорого.

Жінка на ім’я Ліліана обурюється тим, що у сусідньому кооперативі «чомусь люди змогли приєднатися до міських електромереж, а нам кажуть, що це неможливо, ми ж живемо у одній державі».

Питання поки так і не вирішені

Після зборів членів «Гідротехніку» 10 червня Ірина Мельничук повідомила, що залишається відкритим питання щодо земельної ділянки площею 0,0228 га, яка якимось чином перейшла у власність Вінницької міської ради, а з 4 жовтня 2017 року ця земельна ділянка стала приватною власністю Закриничної Лілії.

— Ми хочемо зробити запит до Вінницької міської ради, на підставі чого Закринична Лілія набула права власності на земельну ділянку, — сказала Ірина.

На зборах журналісти чули, як деякі мешканці вигукували «яка різниця, чия то земля, нехай собі бере! Всім нам в кінці по 1,5 метри буде!»

Також на зборах журналісти побачили, що немає згоди мешканців: сім’ї з дітьми просто хочуть, щоб швидше вирішилися проблеми зі світлом і їх більше не відключали взимку, деякі мешканці не розуміють, що потрібні неабиякі кошти для оформлення особових рахунків, інших не хвилює приватизація 3 соток землі і чи є вона законною. Є дві ініціативні групи, які не можуть знайти спільної мови.

Збори мешканців «Гідротехніку»

Володимир Мельничук, що також є членом ГО «Гідротехнік», сказав, що немає чіткого прозорого бачення, яким чином майно садового товариства «Гідротехнік» переходило з власності однієї юридичної особи до іншої і хто є на даний момент розпорядником цього майна.

Володимир Мельничук (в центрі)

— Бо зараз кажуть, що розпорядником є приватна особа, а саме, голова правління, тобто він відчужив сам собі це майно? Особи, що проводять збори, чіткої відповіді мені як юристу не надають, — сказав Володимир. — Вони кажуть, що проводили збори кооперативу, якого не існує, а потім кажуть, що кооператив існує, але всі ми не є його членами, бо не робили членські внески. Тоді не зрозуміло, як робили загальні збори і голосували, бо ніхто тепер не має права голосу.

Інший член садового товариства, теж Володимир, бачить, що не всі люди розуміють, що для приєднання до міських електромереж, людям буде потрібно сплатити більше 10 тисяч гривень.

— А ще нас можуть просто «відрубити» від світла і зараз фактично вони збирають підписи під це. Тому що їм «принесли на блюдечку» безкоштовне підключення, а цього не буде, — сказав чоловік.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up