Аутистів в усьому світі визнають геніями

Аутистів в усьому світі визнають геніями
Дуже часто людей з вираженим аутизмом вважають дурнями. Але якщо аутисти замкнені у своєму внутрішньому просторі, то це не означає, що людина дурна. Більшість із них не уміючи контактувати з оточуючими, схильні до поглибленого вивчення складних наук. І це визнає увесь світ

 

Коли дитині в Україні ставлять діагноз аутизм, часто батьки та оточуючі сприймають це як вирок. Але це зовсім не так. Адже більшість аутистів, попри свою відстороненність від оточуючих, та несприйняття реальних подій, геніальні у тому, що їм подобається.

- Це можна пояснити, - каже психолог Марія Сінковець. – Звичайна дитина весь час відволікає свою увагу на різні речі і не може всидіти на місці. А ось дитина-аутист зосереджується на якомусь предметі чи грі і повністю досліджує явище, яке для неї цікаве. Це може бути якась думка, яку розвиває дитина всередині себе, чи якийсь цікавий для неї предмет.

Відео дня
dir="ltr" style="line-height:1.15;margin-top:0pt;margin-bottom:0pt;">

 

Перевтілення

- Якщо дитина аутист, то не заважайте їй перевтілюватися, це її шлях розвитку, - каже психолог. – Є така особливість дітей-аутистів - не реагувати на зовнішні подразники, а натомість віддавати себе повністю власній уяві. Так, якщо дитина уявила себе собакою, то вимагатиме звертатися до неї на прізвисько та годувати з миски. Зупиняти таку поведінку не можна, але можна підігрувати. Адже аутист у цей момент дійсно вважає себе собакою.

 

Звідки геніальність аутистів

Як розповідає психолог Марія Сінковець, аутисти геніальні, адже звичайна людина не здатна зосереджуватися довго на якомусь явищі, так як це роблять аутисти. Тому вони здатні вивчати будь-які науки на такому рівні, якого складно досягти звичайній людині.

- Але чи поділиться аутист з вами своїми знаннями, це велике питання, - каже психолог. – Складність комунікації між нормальними людьми та аутистами, це і є головна проблема „нормальних”. Так, саме нормальних, тому що аутисту не важлива стороння думка про нього, і що саме відбувається навколо нього. Він знаходиться всередині своєї свідомості і йому там добре.

 

Суспільство визнає геніальність аутистів

Німецький виробник програмного забезпечення SAP AG має намір прийняти на роботу 650 людей, які будуть працювати програмістами, а також фахівцями з контролю за якістю.

 

Усе почалося з того, що вони найняли шість людей, з аутизмом, на посади тестувальників програмного забезпечення в один із філіалів в Індії, ефективність індійського офісу підвищилася.

 

- Лише за рахунок праці людей з нестандартним мисленням компанія зможе гідно відповідати на виклики 21-го століття, - каже член ради директорів SAP Луїза Дельгадо. - Для реалізації, цього проекту SAP уклала договір про співпрацю з організацією Specialisterne, що допомагає залучати аутистів до роботи у високотехнологічних галузях.

 

Відомі геніальні аутисти

 

Кім Пік - прототип героя відомого фільму «Людина дощу» - визнаний геній з синдромом Савант (окремий випадок аутизму). Здібності Піка вражають уяву. Вже в три роки дивний геній умів миттєво витягувати кубічний корінь і перемножувати тризначні числа з десятковими дробами. У 53 роки він знав напам'ять більше семи тисяч книг, причому особливу слабкість мав до довідників із статистичними таблицями. За обсягом і глибиною своїх пізнань в точних і природничих науках Кім Пік міг заткнути за пояс будь-якого професора

 

 

Метт Севедж - музичний савант. Володіючи абсолютним слухом, він запам'ятовує будь-якої складності симфонічний твір, лише один раз почувши його. Також по звуку працюючого автомобільного мотора він може визначити марку машини і навіть ступінь зносу двигуна. У віці шести років Севедж доводив до сказу свого вчителя музики, намагаючись виправляти «помилки» у творах Моцарта і Шуберта. Зрештою, педагог заявив своєму підопічному: безсмертні шедеври не руш, краще пиши власну музику без помилок. Так у Севеджа є вже п'ять джазових альбомів.

 

Крістофер Тейлор - англійський аутист. Він примудрився досконало вивчити 30 мов, читаючи іноземні газети в місцевому пабі.

У вільний час консультує пивоварні в середній Англії, так як тримає в умі десятки рецептів пива. При цьому говорить про себе: "Коли я читаю розповідь, мені важко зрозуміти наміри героїв. У бесіді по телефону я часто не впевнений, чи моя черга говорити."

Леслі Лемке - музикант. Народився в 1952-м з глаукомою і пошкодженням мозку. Хлопчику видалили очі. Рідна мати відмовилася від нього, і дитину усиновила медсестра Мей Лемке. Вже в ранньому дитинстві Леслі демонстрував здатність повністю запам'ятовувати розмови. У 14 років Мей вперше почула, як він грає на фортепіано, відтворюючи мелодію, яка нещодавно звучала по телевізору. Незабаром Леслі вже виступав з концертами по усьому світі.

 

Джеймс Генрі Пуллен - відомий аутист у світі як Геній Ірлсвудского притулку. Пуллен народився в Лондоні в 1835-му глухим, майже німим і розумово відсталим. До семи років він вивчив одне-єдине слово - спотворене "мама". У притулку Джеймс став видатним теслею і червонодеревником. Якщо йому був потрібний який-небудь інструмент, він з легкістю виготовляв його сам. Одного разу по опису в газеті намалював облогу Севастополя в Кримській війні. Головний шедевр Пуллен - модель корабля "Грейт Істерн". Він працював над кораблем сім років, виточив всі деталі, що включали 5585 заклепок, 13 шлюпок і мініатюрні меблі салонів.

 

Донна Вільямс (народилася в 1963 році) - художниця і автор австралійських бестселерів. Її перша книга називалася "Ніхто з Нізвідки: незвичайна автобіографія дівчинки-аутиста". У дитинстві Донні довго не могли поставити правильний діагноз: її вважали глухою. Дівчинка ні на чому не могла зосередитися, не могла відповісти на пряме запитання і, як вона написала пізніше, сприймала світ хаосом звуків і кольорів. Наразі Донна - успішна людина, вона заміжня за програмістом, продовжує писати книги і займається створенням сайту для аутистів

 

Темпл Гранден (народилася в 1947 році) - доктор філософії, професор, письменниця, автор книги "Переклад з мови тварин". Найвідоміша після Кіма Піка аутистка у світі. Справою життя Гранден стало полегшення страждань тварин. 90% худоби в США і Канаді перед забоєм проходять через загороди, сконструйовані за порадами Гранден так, що перед смертю тварини не відчувають страху і жаху. Завдяки Гранден, яка в подробицях описала свій стан, світ хворих на аутизм став зрозумілішим здоровим людям.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up