Асфальтовані дороги та школи без поборів: як працює децентралізація у маленькому селі

Асфальтовані дороги та школи без поборів: як працює децентралізація у маленькому селі
  • Директор сільської школи: “Коштів вдосталь, у батьків гроші не беремо”
  • Голова громади:“Тут маленьке село, і люди знають, куди йде кожна копійчина”
  • Депутат з району: “Громада повинна складати десь 10-15 тисяч жителів, а маленьку - утримувати недоцільно”

Із районного центру Піщанка до Студеної близько 9 кілометрів. Цю відстань місцеві, в основному, долають на власних автівках: автобуси тут ходять рідко. Тож за журналістами на “літньому” червоному “Форді” під’їжджає власне голова Студенянської об’єднаної територіальної громади Олексій Кирнасівський. Він же і розповів,  що змінилося з тих пір, як селяни почали самі вирішувати, на що витрачати бюджетні кошти.

За якихось п’ятнадцять хвилин по битому шляху машина звертає на грунтівку, що веде до кладовища.Там робочі якраз встановлюють бетонний паркан навколо цвинтаря.

Відео дня

В одному з дворів неподалік лежать нові ковані ворота — майбутній вхід на територію кладовища.Михайла новий уклад життя села влаштовує.

— От дивіться: паркан робиться, все робиться… А то було: все з боєм ходиш-вибиваєш, - каже Михайло, підлаштовуючи так і сяк бетонного стовпа, що надалі слугуватиме цвинтарному паркану опорою.  

Скатертиною доріжка

Виїжджаємо на центральну дорогу села. Це десь 2 кілометри  рівного асфальту. Як каже голова Олексій Кирнасівський, за неї взялися одразу після об’єднання дев’яти сіл:— Спочатку  виділили 3,7 мільйони гривень на розвиток громади. Ми тоді вирішили: дорога центральна, 80% транспорту нею проїжджає. От і вирішили, що треба поновити асфальтне покриття. Загалом це майже три кілометри. В Гонорівці ж актив села розпорядився грошами по-іншому: вирішили вкластися у капітальний ремонт школи.

 

“Тут маленьке село, і люди бачать куди йде кожна копійчина”, — Олексій Кирнасівський.

Для школи - капітально

У центрі села всі заклади в двох кроках один від одного: школа, будинок культури, садочок, сільрада. Тому одразу і не визначити, звідки лунають співи німецькою мовою. Як виявиться за хвилину, журналісти RIA/20minut якраз потраплять на районний фестиваль "Мови єднають світ". Поки діти виконують іноземні пісні, подивимося що там у школі, яка через дорогу.Михайло Васалатій, директор школи, зголошується провести для кореспондентів невеличку екскурсію.

— У нас є сіла, які не мають власних шкіл. Тому сільська рада організувала підвіз для дітей із 9 поселень. Їх кожен день привозить до школи автобус.

Директор одразу ж веде журналістів до класу, який є його предметом гордощів.  Тут, каже він по дорозі, проводяться практично усі уроки. Ще б пак! Адже тут стоїть мультимедійна дошка. Ще одна — в іншому кабінеті.  На кожній з них можуть працювати одночасно два учні. Писати маркером не обов’язково - можна і пальцем.

— Відколи утворилася територіальна громада, матеріальна база школи значно покращилася,— розказує заступник директора з навчальної частини Наталя Подолян.—  Для кабінету математики та методичного кабінету закупили меблі. Тепер от і для четвертих класів замовили.Батьки грошей у школу не несуть

Якщо раніше матеріальну базу створювали фактично за рахунок батьків і спонсорів, то зараз на це йдуть кошти з бюджету об'єднаної територіальної громади.

—  І їх вистачає, — запевняє директор школи Михайло Васалатій. — Сплачується вчасно зарплатня, відрядні. Вперше з 1991 року ми відчули, що увага школі приділена надзвичайна. Зараз батьки відсторонені від поповнення батьківського фонду. В нас діє програма  "Обдаровані діти". І тепер є можливість переможців районних та обласних олімпіад нагороджувати грошовою премією. От, якби і далі так було, - посміхається директор.Але хоч зараз фінансування - порівняно - і вдосталь, роботи у школи ще багато.

— Наприклад, утеплити заклад, зробити гарний шкільний двір, бо зараз там асфальт весь у вибоїнах. Прикрасити його квітничками і тротуарчиками. До випускного хочемо встигнути із ремонтом у фойє, в якому ми зараз, - директор все продовжував натхненно ділитися планами.“Чтоб сказку сделать былью”

Саме такий напис у повній версії - привіт із радянських часів - красується на фронтоні дитсадка Студеної. А ті, кому до бувальщини треба ще дорости, поки що спокійно дрімають у маленьких ліжечках на другому поверсі дитсадка.Садок знаходиться навпроти школи. Спочатку сюди ходила тільки одна група з 20 діток. Тепер тут три групи, які відвідують 62 малюка.

Двір коло будівлі “заселений” тваринами з гумових машинних скатів. Він скромний, проте акуратний. Головуючий каже, що хочуть тут трохи урізноманітнити майданчик, поставити ігрові комплекси.

Як каже Олексій Кирнасівський, із проблемами дитсадка впоратися було легше, адже будівля потрапила на баланс сільради ще у двотисячних.

— Тоді, у першу чергу, ми перекрили дах, а далі вже повністю змінили меблі, матраци та подушки.

Поки дітки сплять, тихенько - навшпиньках - проходимо разом з директором навчального закладу до кімнат. Дорогою звертаємо увагу на гору запакованих меблів.— Це майбутні шафки для одягу, — пояснює  завідуюча садочку Лілія Мазурик. —  В принципі, в нас і старі в доброму стані. Але все одно треба поміняти. В кожній групі тепер свій є новенький стіл, меблі для іграшок, стільці, у всіх груп - свій колір меблів.

Бюджет збільшився втроє за два роки

Сільська рада, як вже було сказано, через дорогу:чом би й не навідатися. Тут нам розповіли про основні цифри і факти, які наповнювали процес перетворення купки сіл на громаду. До об’єднання бюджет Студенянської сільської ради на 2015 рік був більше 2 мільйонів гривень. А Гонорівської — близько мільйону гривень. У 2017 році загальний бюджет склав 17 308 008 гривень, з них 6 мільйонів - власні надходження громади, що сформувалися з частини податків, які залишили “на місцях”. Начальник відділу фінансового обліку та звітності сільради та головний бухгалтер Вікторія  Монастирська каже, що ці кошти дали можливість займатися благоустроєм і розвитком інфраструктури громади.

— Збільшилася база оподаткування і більше податків почало надходити в бюджет об’єднаної громади. Раніше на маленькі села та міста ніхто не звертав уваги. Зараз у нашому бюджеті залишається 60% податку на доходи фізичних осіб, — говорить вона.—  Раніше до нашого бюджету нічого не надходило. Зараз поступає 60%.

Труднощі на початку  приєднання були швидше психологічні, каже Вікторія Монастирська.

—    Нам було важко зареєструватися в Державній казначейській службі як новій структурі. Ще добре не розуміли, як саме Cтудена мала об’єднатися з Гонорівкою. Врешті, ми не міняли назву і печатки  - це для того, аби швидше увійти у курс справи. Знаєте, головне, що усі структури нам допомагали і консультували. Робота пришвидшилася, і в технічному плані зараз простіше. Тобто минаючи районне фінансове управління ми зараз напряму співпрацюємо з обласним. Надсилаємо туди в електронному вигляді всі документи, кількість яких зменшилася.

“Було трохи незвично такій маленькій громаді - і раптом телефонувати аж до Вінниці чи Києва, коли виникали питання. Раніше ж все робилося через посередництво району” — Вікторія Монастирська.

Погляд “з району”

В Студеній є фермерські господарства, лікарні, 18 магазинів тощо. Загалом вони і тримають на собі статтю “власних надходжень” Основний платник податків —  агрокомплекс "Прогрес". Його директор Олександр Кушнір - депутат Піщанської районної ради. Він говорить, що на таку невелику кількість населення - до чотирьох тисяч людей - створювати громаду недоцільно.

— Розумієте, 60 % податку на доходи фізосіб залишається в ОТГ (об’єднана територіальна громада, — ред.), а 40% — йде до держбюджету. Наше підприємство є основним платником податків і хорошим донором, головним чином, тому громада існує, — розповідає він. — Далі: чому вона успішна? Міністерство регіонального розвитку виділило Студенянській громаді  3 мільйони 700 тисяч гривень як першопрохідцям. От 1,2 мільйони гривень з цієї субвенції — у розрахунку на кількість жителів — пішло в Гонорівку. Там на ці кошти вирішили відремонтувати школу. Але такі витрати на 829 жителів - це економічно недоцільно, як на мене. Громада повинна складати десь 10-15 тисяч жителів. 

“Наша громада вже виграла”

Поки ще є час, вирушаємо з Олексієм Кирнасівським подивитися як зробили окремий водогін по Студеній. Для водопостачання спеціально копали свердловину завглибшки 165 метрів. Вона повинна забезпечити питною водою Студену, ще одна така ж - Гонорівку.

Голова спочатку відкриває ключем замок, відсуває залізну кришку колодязю і спритно стрибає всередину.

— Це насосна станція, безбашенка ще називається, — показує він. —  А тут система захисту, яка коштує 35 тисяч гривень.

Останній автобус у Піщанці відправляється опів на п’яту вечора. Дорогою Кирнасівський розповідає, що час від часу “мотається” у справах в столицю. Жартома каже, що, перш ніж зайти в кабінет, переодягає в туалеті міністерства звичайний джемпер на більш “презентабельну” сорочку. А днями от знову  збирається на нараду в Калинівку з приводу об’єднаних територіальних громад.

— Там в них в районі проблеми з виплатами кочегарам, прибиральницям тощо. В нас таких проблем немає, бо є власні надходження. А так цієї б дороги ніколи не було, цих ремонтів чекали б ще роки.  Що б там не казали, але наша громада вже виграла.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Denys Kuznetsov

    Дві територіальні громади Сумщини отримали технічну допомогу від проекту DESPRO

    http://despro.org.ua/news/news/?ELEMENT_ID=1811&clear_cache=Y

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up