Арештована нерухомість від фірми “Нива В.Ш.” у Вінниці. Дешево і лише для “своїх”?


Арештована нерухомість від фірми “Нива В.Ш.” у Вінниці. Дешево і лише для “своїх”?
Фірма “Нива В.Ш.” - структура відома, хоча не стільки добрими справами, скільки скандалами. Ця фірма фактично була монополістом по реалізації в Україні конфіскованого через суди майна. Вінничанин Сергій Кузняр каже, що став їх черговою жертвою

Вінничанин Сергій Кузняр стверджує, що йому не дали купити арештовану нерухомість. Чоловіка не зареєстрували в торгах, хоча той сплатив внесок 9047 гривень. Але гроші йому так і не повертають.

Це вже далеко не перший скандал, пов’язаний з фірмою “Нива В.Ш.”

В інтернеті цю всеукраїнську фірму пов’язують з Володимиром Продивусом.

Відео дня

Previous Next

Халупа на Чкалова
Стартова ціна на нерухомість на Чкалова становила 60 тисяч гривень. Це халупа, яка сама по собі не має жодної цінності, зате близько 30 метрів квадратних землі у Центрі міста - це щось.
Торги завершилися за 40 хвилин. Переможець - молода дівчина віддала за лот 209 тисяч гривень.

Вінничанин Сергій Кузняр прийшов до редакції RIA тому, що його не допустили до торгів. Чоловік скаржився, що у фірмі “Нива В.Ш.”, яка займається реалізацією арештованого майна, це зробили навмисне.

- Я звернувся 27 червня 2014 року до торгуючої організації “Нива В.Ш.”, яке займається торгівлею арештованого майна, для реєстрації участі в прилюдних торгах, - розповідає Сергій Кузняр. - Хотів купити нерухомість в центрі, на Чкалова. Але мені відмовили в реєстрації, хоча я сплатив внесок.

Чоловік показує квитанцію, що сплатив внесок вчасно. Реєстрація, згідно із законом “Про іпотеку” завершується за одну годину до початку торгів. Самі ж торги назначені на третє липня 2014 року.

- Дівчина, яка знаходилася в офісі “Нива В.Ш.”, на вулиці Театральна, 10, офіс 310 надала мені реквізити для сплати гарантійного внеску 9047 гривень, щоб мене зареєстрували учасником, - продовжує розповідь Сергій. - За десять хвилин я повернувся з квитанцією про оплату. Вона в цей момент розмовляла по телефону. З розмови я зрозумів, що їй хтось дав вказівку відмовити мені у реєстрації. Так і сталося. Дівчина ходила по офісу, перекладала папір, потім вийшла і більше не поверталася. Першого липня 2014 року я знову звернувся до “Нива В.Ш.” із повторною заявою зареєструвати мене. Мені знову відмовили. Я викликав міліцію та подав заяву про шахрайство. Гроші за реєстрацію віддавати не хочуть. Лише кажуть, щоб я звертався до суду.

Як продавали

Третього червня об 11.00 у Вінниці за адресою вулиця Чкалова, 16 пройшли торги, на яких компанія “Нива В.Ш.” продавала арештовану квартиру. Участь у торгах взяли четверо людей. Стартова ціна була 60 тисяч гривень. Також на торгах були присутні вінницькі журналісти та власне Сергій Кузняр, який їх покликав зафіксувати процес продажу.

Квартира, сама собою не має ніякої цінності, адже на вигляд будувалася давно. Все навколо неї поросло травою.

- Сама квартира не несе у собі якоїсь матеріальної цінності, - каже Сергій Кузняр. - Тут дуже цікава земля під нею. Недалеко від центру міста.

Один найстарший чоловік перестав робити ставки на позначці 90 тисяч.

- Для мене це вже великі гроші, я не можу далі брати участь, - коментує чоловік.

Залишилися дві жінки та чоловік, які боролися до останнього. Молода жінка під номером “1”, у яскравому рожевому одязі та високих підборах систематично підвищувала ставку, інколи записуючи щось у блокнот. Через 40 хвилин останній з учасників здався. Жінка, яка проводила торги, витягнули з сумки дерев’яний молоток та гупнула ним по асфальту, цим самим зафіксувавши перемогу дівчини у рожевому.

Що каже директор “Нива В.Ш.”

На торгах також знаходився директор “Нива В.Ш.” Валентин Юхименко. Чоловік знімав процес торгів на відеокамеру. Після їх завершення, він прокоментував ситуацію з Сергієм Кузнярем.

- Вінницька філія “Нива В.Ш.” займається реалізацією конфіскованого та арештованого майна, - каже Валентин Юхименко. - Яке з рішення суду передає нам на реалізацію ДВС (Державна виконавча служба - ред.). Проводився тендер і наша організація, за його результатами, виборола право на здійснення такої реалізації. Людина приходить до нас і, подаючи заяву та сплативши внесок, має право взяти участь у торгах. Вона повинна це зробити до кінцевого терміну подачі заявки, який вказаний на сайті Міністерства юстиції, на сторінці, де описані лоти. За заявою особи гарантійний внесок повертається у повному обсязі протягом трьох днів. Внесок не повертається лише особі, яка виграла торги, або особі, яка відмовилася від повернення внеску.

Валентин Юхименко стверджує, що Сергій Кузняр не встиг до кінцевого строку для подачі заявки. Тому його не зареєстрували.

- Сергій Михайлович дійсно телефонував до нас з вимогою надати реквізити для сплати внеску, - каже Валентин Юхименко. - Наші працівники йому повідомили, що усю інформацію він може одержати на сайті Міністерства юстиції. Потім 27 червня об 11.30 він прийшов до нас в офіс та вимагав надати рахунки для сплати внеску і сказав, що ми його зобов’язані зареєструвати. Йому відмовили, адже кінцевий термін для реєстрації сплив 27 червня об 11.00. Сергій вважав, що дане майно реалізовувалося, згідно з законом про іпотеку. Але це помилка. Дане майно - не предмет іпотеки. В даному випадку стягнення йде на кошти, а не на предмет іпотеки, тому воно реалізовувалося як загальноарештоване нерухоме майно.

Схема, за якою ніби працює “Нива В.Ш.”

В інтернеті можна знайти багато історій, в яких фігурує фірма “Нива В.Ш.” Зазвичай люди звинувачують цю торгуючу організацію у шахрайстві та описують схему її роботи. Пишуть, що вартість лотів при оцінюванні занижують. Далі, мовляв, згідно з Порядком про реалізацію арештованого майна, повідомлення про торги розміщують на трьох веб-сайтах та трьох газетах, але таких, які мало хто відвідує та читає. Після того відбуваються торги, на які зазвичай приходять “свої” учасники, які й купують майно задешево.

Якщо ж хтось кмітливий випадково дізнався про продаж квартири за ціною втричі дешевшою за ринкову, то йому влаштовують показове “театральне дійство”. Один зі “своїх” учасників торгів пропонує найнижчу ціну, на рівні стартової. Інший “свій” учасник робить ставки і піднімає ціну до того рівня, коли випадкова людина просто зупиняється і не торгується далі, адже вартість лоту стає вище ринкової. Переможцем визнають учасника з найвищою ставкою. Людина, яка проводить торги, в протокол навмисне списує лише найнижчу пропозицію і найвищу. Далі переможець відмовляється від сплати і лот автоматично переходить до найнижчої пропозиції.

Втім, редакція не наполягає, що така схема дійсно застосовується вінницькою “Нива В.Ш”. Хоча цікаво, коли під час торгів Сергій Кузняр, як спостерігач, хотів подивитися в протокол, то директор вінницької філії “Нива В.Ш.” Валентин Юхименко навмисне заважав йому це зробити.

“Нива В.Ш” - старий знайомий журналістів

Серед численних скарг та історій на діяльність “Нива В.Ш.” в інтернеті є статті про цю фірму, які писали вінницькі та житомирські журналісти RIA.

Зокрема, четвертого квітня 2014 року у Вінниці офіс “Нива В.Ш.” відвідала місцева Самооборона. До революціонерів звернувся обурений чоловік, який скаржився, що ДВС арештувала його вантажівку. Він через 1,5 місці хотів її викупити, але йому ніхто не надавав інформації про неї. Тому він вирішив підключити революціонерів, щоб дізнатися про долю автомобіля.

Інша історія трапилася із редактором житомирської філії “20 хвилин” Владиславом Пучичем, коли той, проводячи журналістське розслідування,  прийшов за коментарем на штрафмайданчик. До нього звернулася житомирянка, яка скаржилася, що попри рішення суду, їй не віддавали автомобіль, який знаходився на штрафмайданчику ДВС. Один з чоловіків, який там знаходився, почав штовхати редактора та погрожувати йому фізичною розправою. Виявилося, що це був представник житомирської філії “Нива В.Ш.”. Сама ж жінка стверджувала, що ДВС не віддає автомобіль, натякаючи, що можна “порішати” питання.

Цікаво, що Сергій Кузняр, який уже купував раніше арештовану квартиру на торгах, вже три місяці не може отримати правовстановлюючі документи на неї. Каже, що йому в ДВС та в “Нива В.Ш.” також систематично пропонують вирішити питання за 1000 доларів.

Звідки береться майно для аукціонів. Хто така “Нива В.Ш.” і до чого тут Продивус

З травня цього року в десяти областях України, в тому числі і Вінницькій, введений пілотний проект із реалізації арештованого майна. Торги тепер відбуватимуться в інтернеті. Реалізовуватиме це майно Мін’юст на сторінці torgi.minjust.gov.ua Участь може взяти будь-хто бажаючий. Тобто “Нива” вже не має доступу до реалізації конфіскату.

Але фірма і досі реалізує майно, отримане до запуску пілотного проекту.

На аукціоні (публічних торгах) реалізовують заставне майно, яке люди не можуть викупити, через несплачений банківський кредит, або ж конфісковане на митниці майно.

Так сталося, що в Україні виключне право на реалізацію такого майна має “Нива В.Ш.”, яка за посередництво отримує проценти від суми реалізації майна.

Роками раніше, на ринку діяли одночасно від чотирьох до шести компаній, які мали право реалізувати на торгах майно. Таке право їм надавало Міністерство юстиції. У 2013 році, серед компаній, які мають право реалізовувати майно, залишилася лише “Нива В.Ш.”. Інші фірми позбавили цього права через нібито неналежне зберігання ввіреного їм майна.

“Нива В.Ш.” пов’язують з вінничанином, нардепом-регіоналом Володимиром Продивусом через те, що юридична адреса київської філії “Нива В.Ш.” така ж як і адреса головного офісу ПАТ “Мостобуд” - це м.Київ, вул. Паньківська, 5, головою наглядової ради якого, до моменту свого обрання народним депутатом, був Володимир Продивус.

Що стосується “пілотника” з сайтом torgi.minjust.gov.ua,  то схема ніби прозора, але є одне “але”. З’явилося таке поняття як зберігач майна. Це ТОВ “Альфа хімтрейд”. Ця організація зберігатиме конфісковане та реалізоване майно по всіх областях. Найцікавіше, що один із двох засновників ТОВ “Альфа хімтрейд” - Ельдар Волинський, який також одночасно працює директором київської філії “Нива В.Ш.”. Революція відбулася, а схеми працюють і надалі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:12 В завершальному матчі сезону "Нива" в гостях розгромила "Реал Фарму" 21:01 Військовий Василь Мусійчук отримав «Хрест хоробрих» з рук Головкома ЗСУ 20:25 Посилення мобілізації з 18 травня: до чого готуватися військовозобов'язаним, розповідає юрист 20:09 Де отримати юридичну та психологічну підтримку жертвам сексуального насилля під час війни Від читача 21:52 Підтримайте будь ласка петицію. Резервні голоси 🚨🚨🚨 19:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 18 та 19 травня 18:33 Україну накриє хвиля спеки: синоптики прогнозують аномальне потепління 18:00 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 17:59 Директор вдарив учня, батько якого на фронті? Поліція розслідує скандал у ліцеї 17:48 Можна навіть онлайн: від завтра чоловіки повинні оновити свої облікові дані 17:04 Пасажирка загинула внаслідок ДТП біля Тульчина. Водій був п'яний 16:43 «Буває телефонують і кажуть, що сітка вже не потрібна…» Розповідаємо про волонтерів з «Замасковані» photo_camera 16:30 Чим зайняти дітей влітку. Огляд літніх таборів, гуртків у Вінниці (партнерський проєкт) 16:02 Зросли штрафи за ухилення від військового обліку та мобілізації. Скільки доведеться заплатити? 15:39 Зеленський підписав закон про мобілізацію засуджених 15:20 Практична допомога бізнесу: можливості та ресурси для відновлення та сталого розвитку (прес-служба спілки підприємців "Стіна") 15:01 Десять пікапів «Мітсубісі» хоче купити Вінниця для ЗСУ. Скільки витратять грошей? photo_camera 14:12 «Ми маємо зайти підготовленими. Інакше буде біда!» Воїни збирають кошти на РЕБи 13:13 Коли та на скільки сьогодні вінничанам відключають світло? Розповідаємо, як розібратися 12:38 «Колесо допомоги у вишиванці». У Вінниці відбувся благодійний велозаїзд play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up