«Технологія добра» і її програми: про школу волонтерства, яка двічі тікала від війни

«Технологія добра» і її програми: про школу волонтерства, яка двічі тікала від війни
  • Школа волонтерства відкрилась у Донецькому обласному дитячо-молодіжному центрі. Туди запрошується молодь віком 14-22 роки для опанування основних знань та умінь, необхідних для здійснення волонтерської діяльності. 
  • Після завершення навчання кожен матиме можливість створити та реалізувати власний соціальний проєкт і бути частиною волонтерської команди. 
     

Молодіжний центр був створений у Донецьку, ще у 2009 році. Але війна…і у 2014 році центр переїхав до Краматорська. Пройшло вісім років, і школа знову релокувалась. Тепер до Вінниці. Під час повномасштабного вторгнення центр не мав змоги працювати та реалізовувати жодні заходи, перші пів року він функціонував онлайн та був направлений на психологічну допомогу молоді та гуманітарну допомогу. Після переїзду до Вінниці центр обрав три основних напрямки: формальна освіта, неформальна освіта і психологічна допомога.

Виконавчий директор школи Лідія Індиченко каже, що коли переїжджали з Донецька, то вдалося перевезти лише людей.
—  Під час першої релокації усе майно залишилось у Донецьку, тому робота розпочиналась майже з нуля. До другого переїзду була можливість підготуватися та евакуювати майже три тони майна. До приїзду нам потрібно було підготувати аудиторії. Ми дуже вдячні Вінницькій обласній раді за надані аудиторії у самому центрі міста. Дуже логістично доступне, всі знають де Соборна 72,— каже пані Лідія. 

Відео дня

Щодо мети проєкту, то в школі кажуть, що вона напряму пов’язана з мотивацією до волонтерської діяльності. Дітей навчають опановувати основні знання та уміння для здійснення волонтерської роботи, а також розвитку соціальної активності, навичок усвідомленого та активного власного життя. 

У програмі учасників навчать: 

  • Визначати та проаналізувати основні характеристики волонтера
  • Розкривати особливості та визначити ефективні шляхи роботи в команді
  • Ознайомити з особливостями та напрямами соціальної роботи
  • Основам надання домедичної допомоги
  • Основам проєктного та тайм менеджменту
  • Заняття проходять двічі на тиждень: у вівторок о 17:00 і в суботу о 15:00 за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна 72.

Які ще освітні програми є у молодіжному центрі

1. English speaking club – це розмовний клуб, який спрямований покращити англійську, за допомогою спілкування у групі на різні теми.


Розклад занять: 
Понеділок — 16.30
Середа — 18.00
П'ятниця — 16.30 
 
Учень спікінг клабу погодився розповісти про його навчання:
— Мене звати Артем, мені 15 років. Я дізнався про це місце через батьків, а вони побачили у інтернеті. Почав ходити сюди у листопаді, три рази на тиждень. Мені дуже подобається, як все організовано, одне заняття триває 1,5 години. Мотивація розвивати розмовну англійську у мене виникла через вивчення її у минулому. Вчителі тут добрі, уважні, приділяють увагу кожному.

2. Своя освіта – підготовка учнів старших класів, загальноосвітніх шкіл, які мають статус ВПО, до складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році. Заняття відбуваються раз на тиждень у форматі лекцій з предметів: Українська мова, Історія України та Математика.

Окрім цього центр працює за ще двома основними напрямками – це неформальна освіта та психологічна допомога молоді. У центрі працює психолог, який надає консультації дітям. 

3. Арттерапія. Вона розрахована для дорослих та дітей.

Під час занять учні використовують такі види малювання: 
- ізотерапія (малювання, нетрадиційні техніки);
- лялько терапія;
- робота з пластичними матеріалами (тісто, пластилін);
- пісочна терапія;
 - маска терапія;
- танцювальна терапія;
- театральна терапія та інші.
Заняття відбуваються щосуботи. 

4. «Teens' Skills Up Club» — ця програма розвиває лідерські навички молоді з неформальної освіти. Зустріч відбувається раз на місяць.

Тут надають можливість і для активної дискусії. Дебатний клуб запрошує молодь 14-20 років для гри, завдяки якій ви навчитесь та будете розвивати ораторські здібності, критичне мислення, вміння правильно висловлювати власні думки та аргументувати їх.

Клуб проводять щочетверга 16:00-18:00.

Всі заняття в центрі проводяться безплатно, але потрібна попередня реєстрація.

У вільні від запланованих занять години є можливість використовувати простір, як коворкінг.
Під час повітряної тривоги офлайн заняття не проводяться.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up