Молодь в “Квадраті” буде безкоштовно навчатися , шукати роботу і розважатись

Молодь в “Квадраті” буде безкоштовно навчатися , шукати роботу і розважатись
При прибиранні з приміщення молодіжного центру вивезли кілька вантажівок сміття. Зараз він нагадує звичайний величезний підвал. Після ремонту тут буде затишно

Є ідея. Створити центр, який стане місцем молодіжної тусівки, територією для неформальної освіти та штаб-квартирою для реалізації різних громадських проектів. Вхід має буде безкоштовним. Ідею  почали втілювати в життя. ООН навіть виділила 600 тисяч гривень на закупівлю обладнання

Є такий міський фонд - Бюджет громадських ініціатив Вінниці. Щоб отримати з нього гроші, потрібно запропонувати свій проект і набрати необхідну кількість голосів "за". Проект може подати будь-хто.  Право голосу є у всіх, хто має вінницьку прописку.

Цього року на конкурс подали 68 ідей, 39 з них допустили до етапу голосування. Створення Вінницького молодіжного центру - серед них. Автори цього проекту просять виділити найбільшу можливу суму - 1 мільйон гривень. Але і кількість людей, які потенційно отримають користь від реалізації ідеї велика. Теоретично - це вся молодь Вінниці. Практично - активна її частина: хлопці і дівчата, які хочуть вчитися і досягати успіху..

Голосування за проекти подані на Бюжет громадських ініціатив починається 1 жовтня. Закінчується 10. Процедура трохи складніша, ніж поставити лайк у фесбуці, але багато вашого часу не забере - 1-2 хвилини.

Відео дня

Наразі сторінка центру безпосередньо спрямовує на голосування.  

- Якщо проект переможе, молодіжний центр запрацює уже наступного року , - каже Світлана Ярова.

Світлана - наймолодший депутат вінницької міської ради. Їй -  26 років. Вона один з ідеологів створення молодіжного центру. Її партнер у цьому — 27-річний Максим Студілко, відомий як екс-очільник вінницького відділення скаутської організації "Пласт". Зараз він очолює відділ молоді в облдержадміністраці. Окрім них над проектом працює ще чимала кількість волонтерів.

Тепер Максим і Світлана пояснять все по порядку.

До речі, майбутній центр уже має назву - "Квадрат". І тут уже навіть провели кілька заходів, один з них  - кінопоказ  організований Олександром Вешелені "Відкрита ніч". Це було ще влітку.

Який молодіжний центр? Де він буде знаходитись?

Це громадська ініціатива, яку підтримав департамент Соціальної та молодіжної політики ОДА. Депутати облради віділили для центру приміщення під телекомпанією "Вінтера" на Театральній, 15. Вхід у нього прямо з Парижу. Ще донедавна тут був штаб "Правого сектору".

Приміщення велике та дуже занедбане.

- Ми вивезли звідси не одну вантажівку сміття, - каже Максим Студілко.

Початковий ремонт затягнеться на кілька місяців, повне оснащення центру - на кілька років. В результаті тут має бути три великих зони для проведення заходів починаючи від конференцій завершуючи фестивалями та концертами,тренінгові зали, лабораторія, молодіжне радіо та студія звукозапису, медіа-центр, центрт національно-патріотичного виховання.

На перший час, зробити роботу центру самоокупною буде складно, тому Центр розраховує на підтримку міської та обласної влади.

Максим Студілко обіцяє, що при "Квадраті" створять громадську раду і усі головні питання будуть вирішувати на ній. До складу ради увійдуть активісти, очільники недержавних організацій та митці.  

Вони простять 1 мільйон гривень. Цього вистачить?

Ні. Для того, щоб "Квадрат" запрацював на повну, потрібно 6,5  мільйонів. Проектно-кошторисна документація, наприклад, обійшлася у 300 тисяч гривень.

Частина грошей уже є. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців  виділило 600 тисяч гривень на закупівлю обладнання — для роботи з молоддю, що переселилась зі Сходу України та Криму. Ще 300 тисяч дала обласна рада. Фінансову підримку надають також кілька бізнесменів.

Мільйон гривень від Бюджету громадських ініціатив дозволить запустити роботу центру. Готово тут ще не все, але збиратись і проводити заходи для молоді уже стане можливо. Бо зараз колишній штаб "Правого сектору" нагадує декорації для пост-апокаліптичного фільму.  

Навіщо потрібен цей центр? Що там буде відбуватися?

Планується, що тут буде "місце сили", де вирує життя і атмосфера конструктивного спілкування. Таким місцем у Вінниці уже стало анти-кафе "Артинов".

З "Артиновом" організатори молодіжного центру конкурувати не збираються. Концепція "Квадрату" інша. Це буде територія навчання і професійного розвитку молодих людей, перш за все старшокласників і студентів. Тут планують організовувати тренінги, курси і школи.  

Навчання, тренінги... І це все? Хіба молодь таким затягнеш?

Насправді тут має бути весело і затишно. Ну, принаймні, у планах створити в "Квадраті" саме таку атмосферу

- У нас буде сучасний дизайн інтер'єру, безкаркасні меблі, зона для настільних та комп'ютерних ігор, сцена для виступів музикантів і акторів, - каже Максим Студілко. - Молоді потрібна геймефікація, потрібен рух. Яскравість.

Я молода людина, яка мені буде реальна користь з "Квадрату"

По-перше тут можна буде навчатися. Програмуванню, журналістиці, бізнесу. Таких програм має бути багато. Організатори роблять ставку, що фінансуватиме їх проведення бізнес, який таким чином буде шукати собі нових працівників.

Сюди можна прийти і попросити допомоги в організації якогось проекту. В "Квадраті" вас проконсультують: допоможуть продумати алгоритм дій, скажуть, куди звертатись, дадуть контакти. І можливо навіть допоможуть фінансово. Можливо...

Ну і в "Квадрат" можна прийти, щоб просто розважитись. Вхід буде безкоштовний.

Все буде безкоштовно? Не вірю

Заплановано, що за перебування в центрі грошей з молоді ніхто брати не буде. Приходите і проводите в "Квадраті" стільки часу, скільки забажаєте. Працюєте, спілкуєтесь, граєте в ігри. Сидите хоч до закриття.

Але участь у тренінгах і навчальних курсах може бути платною. Вхід на концерти також.

Молодіжний центр лише для молоді. Якщо мені 30 я проходжу мимо?

- Насправді, вікового обмеження в нас немає, - каже Світлана Ярова. -  Можливо з часом підхід до цього зміниться. Але зараз  молодими вважатимемо усіх, хто не вважає себе старим.

Світлана каже, що "Квадратом" зацікавилося уже багато людей. Художники хочуть влаштовувати тут виставки, музиканти - концерти, громадські активісти проводити зустрічі. І цим людям за 30, за 40, і, навіть, за 50 років.

В чому буде користь бізнесу від "Квадрату"

Молодіжний центр планується, як місце де роботодавці шукатимуть перспективних працівників, а молодь - перше місце роботи..

Наприклад, якщо стартап набирає штат, його команда зможе організувати у "Квадраті" навчальний курс і забрати собі в штат найздібніших студентів.

Хто уже в команді "Квадрату". І чим можу допомогти я

Організатори молодіжного центру шукають партнерів всюди. І завжди раді волонтерам.

Людей, які абсолютно безкоштовно приходять допомагати приводити до ладу занедбаний підвал під "Вінтерою" багато. Уже організували три толоки. Допомагати "Квадрату" приходила команда тур-клубу "Бідняжки”, члени вінницького “Пласту”, активісти з громадьської організації “ФРІ”, навіть жіночий хор "Соломія". Багато людей прийшли на прибирання, відгукнувшись на пости у фейсбуці.  

Допомагають бізнесмени. Власник будівельної фірми Роман Чмельовський, наприклад, за свій рахунок зробив косметичний ремонт у одній з кімнат підвалу - перед тим, як там мав проходити кінофестиваль "Ніч кіно".

Підприємці і просто друзі організаторів допомагають квадрату речами. Приносять будівельні матеріали. В якості гуманітарної допомоги "Квадрату" навіть дісталося вінтажне піаніно XIX століття. Щоправда, воно не грає.

- Будемо шукати інше піаніно, а це залишимо в якості декору, - каже Максим Студілко.

В мене є ідея для "Квадрату". До кого звертатися

— Визначати, яким буде молодіжний центр будуть самі вінничани: своїми руками, думками, участю. Це велика робота до якої ми запрошуємо всіх бажаючих, - запрошує Світлана Ярова —  кожен може зробити вклад у розвиток “Квадрату”. Без цього реалізація проекту неможлива.

Телефон Світлани - (096)2959858. Сторінка молодіжного центру у Фейсбуці 

Де можна проголосувати

Голосування за проекту «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці» триває з 1 по 10 жовтня. Віддати свій голос можуть ті, хто має вінницьку прописку, навчається, працює в Вінниці, або має банкінг Приват24 або Ощад24/7 привязаний до вінницького відділення.

Можна залишити свій голос онлайн 

Чи заповнити бланк в одному з центрів для офлайн-голосування. Їх у Вінниці  багато. Карта тут.  

Крім того до 10 жовтня у місті на трьох площах стоятимуть палатки з логотипом  «Бюджет громадських ініціатив м. Вінниці». Там також можна проголосувати. Шукайте їх на у центрі біля Вежі, біля ринку “Урожай”, на напроти центрального ринку. Із собою потрібно мати паспорт

Сайт квадрату зараз також автоматично переводить на сторінку для голосування.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olvol

    Всэ молодижнэ. Бо молодь лэгшэ виддае гроши.

    А сделайте что-то и для стареньких. Что им там осталось... пусть порадуются
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up