І у 43 роки можна знову починати навчатися

І у 43 роки можна знову починати навчатися
Вчитися та міняти себе не пізно навіть тоді, коли здається, що уже досягнув найвищої планки у своїй професії. У 43 роки вінницький кардіолог Віктор Ролік навчається в університеті Ізраїлю управлінню та організації в системі охорони здоров`я з майбутніми міністрами

 Вінницький кардіолог Віктор Ролік каже, що можливості існують для тих, хто їх шукає. Для людей, які хочуть навчатися за кордоном, є безліч програм, грантів, які можна знайти в інтернеті. Варто лише задатися метою і почати діяти, а не сидіти, склавши руки та нарікати на життя. Знайти програму, за якою сам Віктор поїхав навчатись до Ізраїлю, допомогла вінницька мерія.

Вчиться за гроші спонсора
Сам Віктор зараз навчається в Єврейському університеті міста Єрусалиму за міжнародною програмою «Громадське здоров’я», яке поєднує з клінічою практикою. Навчання платне, але сам університет разом з Посольством Ізраїлю в Україні знайшов нашому лікарю спонсора, який платить за нього.
- У нас ситуація в країні така, що люди часто поставлені у рамки виживання та заробітку коштів на шматок хліба, така ситуація, на жаль, не спонукає до того, щоб думати про те, як принести користь суспільству чи вдосконалюватись професійно. Лікар швидкої допомоги з зарплатою півтори тисячі гривень може думати про те, як йому розвиватися в медицині? Абсурд. Але той, хто хоче, той зможе і зробить, - каже Віктор Ролік. – Мій син зараз навчається в університет в Вроцлаві, має можливість отримувати стипендію. Я вибрав Польщу по одній простій причині – у мене не було за що навчати його в Україні. Я не хочу образити жоден український вуз, але в багатьох з них, замість того, щоб стимулювати навчання, розкажуть, скільки й де потрібно заплатити. Зовсім інший підхід до інтелектуального потенціалу в Ізраїлі. Наприклад, за цією програмою, де я навчаюсь, університет сам шукав спонсорів, які оплатили навчання відібраних по певним критеріям кандидатів, не залежно від їх нацвональності. За мене платить Міністерство іноземних справ Ізраїлю.

Навчають майбутніх міністрів
У групі Віктора 27 людей з різних країн світу. З України – він лише другий студент за всю історію програми «Громадське здоров’я». Реформи в медецині потребують таких спеціалістів і влада міста усвідомлює це. Тому я навчаюся – каже він. Поруч навчаються майбутні міністри та інші управлінці у сфері охорони здоров’я. Таких студентів не вчать новітнім методикам лікування, вони вчаться будувати суспільство, у якому люди не будуть хворіти. Методика навчання в Ізраїлі, за словами Віктора, не має нічого спільного з тим, як навчають в Україні. Навантаження в основному на самостійну роботу, обробку та аналіз великої кількості інформації, переважно статей і аналітичних звітів
- Ніхто не питає там якихось визначень та дат. Це не має принципового значення. Дається практична ситуація і тебе питають про те, що ти в ній будеш робити. Нікого не цікавить, що ти знаєш, важливо на скільки ти вмієш використовувати знання . Цього дуже не вистачає нашій українській вищій освіті. Теорія сильна, практика – дуже слабка, - каже Віктор Ролік.

Повернеться в Україну, щоб щось змінити
Віктор Ролік говорить, що він єдиний студент зі всієї групи, який ще не знає, ким буде працювати, коли повернеться на Батьківщину, але повернутися збирається неодмінно.
- Можна поїхати звідси, тому що тут погано. Можна поїхати, щоб подивитись, як там добре, а як у нас погано. Повернутись та розказувати про це. Третій варіант – поїхати, чомусь навчитись та спробувати щось змінити у нас, використовуючи здобуті знання. Я збираюсь повернутися та спробувати третій варіант, хоча уже є дві пропозиції, щоб продовжити навчання в Ізраїлі, - каже кардіолог.
Повернутися зі знаннями в Україну також збирається син Віктора.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    Віктор - супер-лікар і багато хто в цьому переконався особисто. Осбливо добре в нього виходить лікування жінок у віці від 18 до 40, переконалася сама - після сеансів Віктора забула що таке серце :-) На жаль лікувати він буде за межами України, тому що навряд чи потрібен рощумний і досвідчений лікар українській системі охорони здоров`я.

    Anonymous reply Anonymous

    Na znau kak pacientam, no mne s nim bylo nezabyvaemo priyatno vo vseh otnosheniyah i poetomu mogu tolko pozavidovat tomu kto budet s takim chelovekom idti po zhizni.
  • Anonymous

    Витя, я очень горжусь тобой и особенно тем, что ты собираешься вернуться работать и тем самым показать что в нашей стране есть настоящие врачи и просто нормальные люди. Удачи тебе во всех твоих начинаниях и успехов в твоем нелегком труде!
  • Anonymous

    Молодец!!! Всегда к чему-то стремится, а не тупо лежит на диване и моет кости другим.
  • Anonymous

    Well done Viktor. The article is the true reflexion of your life. Good luck in your studies and see you back in Ukraine!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up