А ваше дитя готове до школи? В скільки років краще йти до першого класу

А ваше дитя готове до школи? В скільки років краще йти до першого класу
Іноді можна почути, як батьки вираховують, коли ж це їхнє чадо піде до школи, а чадо в цей час ще спокійно спить у візочку в підгузку. Хтось переконує, що можна йти в неповних шість, а хтось принципово вичікує повних семи. Проте орієнтуватись треба не за віком

- Коли почали ходити на “дошколярика”, донька в сльозах вибігала із заняття, бо “нема мами!” Думаєте, не сиділа біля неї, поки не заспокоїться? Анжеліка не ходила до садочка і взагалі дуже “мамина”. Але чекати ще рік не будемо - думаю, поволі звикне, - розповідає Олена Голінська (36), мати шестирічної Анжеліки.
Часто доводиться пояснювати батькам, що їхня дитина ще не готова до школи. І маються на увазі зовсім не інтелектуальні здібності. Про це говорить директор вінницької школи-ліцею №7 Олександр Сухомовський:
- Батьки іноді приводять діток, яким ще не виповнилося і шести років, - розповідає пан Сухмовський. - Кажуть: то ж нам у жовтні-грудні буде шість! А що для батьків місяць-два, то для дитини - ледь не рік. Дитина може кардинально змінитися за цей час. Коли закінчується робота підготовчої групи, ми запрошуємо батьків на спільне заняття з дітьми. Щоб вони самі могли оцінити, наскільки їхні діти готові до школи. У цьому році, наприклад, рекомендували десятьом батькам зачекати до наступного року. Якщо змусити психологічно неготову дитину йти зараз, то наслідки і труднощі можуть виникнути і в старшій школі.  


Закон не забороняє
Питання, коли краще віддати дитину до школи, мучить багатьох батьків. У Законі України “Про загальну середню освіту” сказано, що зарахування учнів до першого класу здійснюється, як правило, з шестирічного віку. Тобто, ніхто не змушує відправляти чадо з садочка за шкільну парту, бо йому вже стукнуло шість. І, разом з тим, не забороняє приходити з ранцем як у сім, так і у сім з половиною чи вісім років.
А от батьків це бентежить. Хтось переживає, що у сім-вісім років їм буде пізно. Комусь кортить і п’ятирічну малечу посадити за підручники, бо “нам без місяця шість”. Хтось, ніде правди діти, плекає честолюбні плани щодо виховання генія: “а ми ще в три роки почали читати/писати поеми/вивчати основи ядерної фізики/”.
Плакала за мамою
Маленькій вінничанці Анжеліці Голінській у вересні цього року буде шість з половиною років. Дівча налаштувалося йти до першого класу 25-ої школи. Каже, у дошколярику серед потенційних однокласників вже й кавалера собі знайшла.
- Я до школи дуже хочу, - каже Анжеліка. - Математику поки що не дуже люблю, а от буковки писати люблю. І мені подобається читати. А ще хлопчик, з яким я сиджу за партою. Він мені компліменти робить.
Мати дівчинки, Олена, розповідає, що проблем зі старанністю чи посидючістю у них не було. Анжеліка заходилася гірким плачем тільки у двох випадках: коли з поля зору зникала мати і коли не виходило гарно вималювати літеру.
- Так сталося, що донька взагалі не ходила до садочка, - розповідає жінка. - Тому щоп’ять хвилин на уроці вибігала подивитися, чи я, бува, не гайнула до відкритого Космосу. Засмучувалася і тоді, коли не виходило вивести літеру чи порахувати приклад. Переживала, щоб у неї все було гарно і без жодної помилки.
Олена багато розмовляла з донькою і пояснювала, що помилки - це нормально. І, звісно, займалася.
- Не хотіла “ламати” доньку, тому запропонувала піти до школи на наступний рік, - каже жінка. - Вона не погодилась. Та й я бачу, що справи пішли на краще. Анжеліка вже менше хвилюється і поволі звикає до школи.
Вирішили зачекати
Інша вінничанка, 32-річна Тетяна Довбуш, теж готує семирічного сина до школи. Зізнається, що була спокуса віддати його до першого класу ще в минулому році. Але передумала і зовсім не жалкує:
- У минулому році я була переконана, що Ванька піде до школи в шість з половиною років, - каже Тетяна. - Я водила його до логопеда, щоб попрацювати над мовленням, і лікар порадила не поспішати зі школою. Бо він був не готовий ні емоційно, ні психологічно. Синові було складно висидіти на уроці в дошколярику, зосередитись, вивчити вірша. Та ж біда була і з читанням.
Тетяна каже, що, порадившись ще і з психологом, вирішила почекати рік. За цей час мати з сином взялися за науку, і тепер мають гарний прогрес:
- Ми продовжували відвідувати підготовчу групу в школі. Плюс, я багато займалася з ним вдома, водила на різні заняття у центри розвитку дітей. І бачу, що це зовсім інша дитина, ніж він був рік тому. У квітні нам виповнилось сім років: тепер він доросліший, виваженіший, трішечки серйозніший. А то ще був зовсім дитиною - аби тільки гратися… Анітрохи не жалкую про своє рішення. Виходить, що в першому класі йому виповниться вже вісім років, та це мене не особливо бентежить.
"Школа - це стрес"
Вінницький психотерапевт та керівник Центру психо-соціального розвитку “Амадея” Інна Яворська каже, що батьки часто на перший план ставлять інтелектуальний розвиток дитини, а не її психологічну готовність до школи:
- У нашій системі вважають, що головне - це вік дитини. А ще вміння читати, писати та рахувати, - каже пані Інна. - Насправді, ці навички не свідчать про готовність дитини до школи. Добре, що дитина вміє додавати-віднімати. Але якщо вона емоційно та психологічно не готова влитися в нову систему, то від цього постраждає не тільки її успішність, а й здоров’я.
У дитини п’яти-шести років провідною діяльністю є гра та цікавість. Це закони природи, і їх ніхто не відмінить. У такому віці дитині складно висидіти спокійно сорок хвилин, та ще й п’ять уроків. А потім прийти додому і знову сідати за підручники.
Знову ж таки - п’яти-шестирічний малюк не завжди розуміє ті вимоги, які відтепер ставлять перед ним батьки та вчителі. Дитині доводиться вибудовувати нові стосунки з однолітками та вчителями. Може з’явитися тривожність, неуважність та навіть сильний стрес. Особливу напругу викликає саме очікування успішного результату та його оцінки. У дітей виникають невротичні тики, проблеми зі шлунком, втрата апетиту та нудота - захворювання, які у даному випадку мають психосоматичну природу.
Вважається, що дитина у сім років краще готова до школи. В окремих випадках можна спокійно говорити і про сім з половиною, і вісім років. Не варто сприймати це як проблеми у інтелектуальному розвитку дитини. Якраз навпаки - це робиться для того, щоб уникнути таких проблем у майбутньому.
Питання готовності дитини до школи батькам краще обговорити з психологом. Варто провести тести на емоційний розвиток, на розвиток уваги, пам’яті, мислення, уяви та логіки. Саме на це повинні звертати увагу батьки, а не на те, чи вміє дитина читати на швидкість та рахувати до ста.



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
  • Anonymous

    допоможе "як мертвому кадило"...
  • Anonymous

    Стаття більш схиляє до думки батьків, які стоять перед вибором з якого віку посилати дитину до школи, щоб більш пізніше це робити, що можна і з 7-ми річного і навіть з 8-ми річного. З чим я цілком не погоджуюсь. Намагаюсь обґрунтувати свою думку. Дитина, чим раніше з нею заніматися тим краще її можна вивчити. Згадайте як важко вивчати мову в шкільному віці а в дорослому ще тяжче. І як легко дитина вивчає вже з народження. Те саме з будь-якою освітою. Якщо дитина не вивчить мови до 6-ти річного віку вона вже ніколи не зможе говорити. Чим молодша дитина тим краще в неї розвинена пам'ять. І я за те щоб школу починали навіть в 5-ти річному віці. Але ця школа має більше бути схожою на дитячий садочок ніж на школу. А саме розвиваючі ігри, картинки, ліплення з пластеліну, малювання і т.д. А навчання письму, читанню, матиматиці повинно бути тільки без перевантажень і також у формі гри і звичайно без ніяких оцінок або тільки похвальні оцінки, щоб дитина не боялася. Тривалість уроку не більше 15 хвилин, і відповідно часті перерви, переключення з одного виду діяльності на інший. А в такій формі як в нас початкова школа тоді дійсно краще продовжити дитячий садочок і віддати дитину в школу зі 7-ми років. Батьки пораджу вам якомога раніше також віддати дитину в дитячий садок, не тримайти її вдома до 5-ти річного віку. Хіба ви самі високоерудований педагог, але всерівно дитині потрібно привикати до колективу, тоді їй легше буде піти в школу і вона не буде триматися за спідницю мами тому що цей етап вона переживе раніше.
  • Anonymous

    Я розумію вашу стурбованість ситуацією в державі і цілком пітримую. Але на мою думку це вже перебір щоб в статті про школу писати коментарі про політику. І повірте Україні ця петиція не допоможе.
  • Anonymous

    ТЕРМІНОВО! Подписываем петицию о признании России спонсором терроризма! Переходите на страницу петиции https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT заполняете форму E-mail address * First Name * (имя) Last Name * (фамилия) Challenge Question * (тут надо ввести ответ на вопрос, который написан над полем, переводите через google translate если не знаете английский) далее нажимаете внизу синюю кнопку CREATE AN ACCOUNT ждете письмо на почту переходите по ссылке из письма (... to confirm this is a working email address: ...) попадаете на страницу петиции нажимаете зеленую кнопку SIGN THIS PETITION Подключаем всех друзей и знакомых! Репостим по всем сайтам! или Шаги такие. клікнуть тут (или скопировать в поиск) https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM 1) Відкрити акаунт (клікнуть create account) 2) вписаnи свій і-мейл, (e-mail address), потім своє ім'я (fist name), потім своє прізвище (last name), потім свій індекс (zip code) 3) відповісти на просте питання англійською (Challenge Question) 4) потім зайти на свою і-мейл скриньку, там буде повідомлення від whitehouse для підтвердження реєстрації. У повідомленні перший лінк клікнути. Вийдете на сторінку із петицією, потім клікнути SIGN. петиція 1 https://petitions.whitehouse.gov/petition/designate-russia-state-sponsor-terrorism/XMjbTltM петиція 2 https://petitions.whitehouse.gov/petition/weapon-ukraine-protect-against-russian-aggression/QjSRkPHF петиція 3 https://petitions.whitehouse.gov/petition/demand-russia-de-occupy-territories-moldova-republic-georgia-and-ukraine/Shb8HNfL
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:31 Пожежа у недіючому столярному цеху: вогонь охопив площу у 100 квадратів photo_camera 18:22 Скільки їсти і що краще не їсти взагалі, щоб великодні святкування не перетворити на лікарняні 18:16 У Хмільнику під час пожежі загинула людина 17:55 В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь play_circle_filled 17:09 Є 25 вакансій для медиків у Вінницькій області: де шукати пропозиції 17:05 Ведучий «Орел і Решка» відвідав Вінницю. Розповів про місцевих малих виробників play_circle_filled photo_camera 17:00 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 16:16 У 16-му ліцеї провели «Парад капелюшків» на підтримку українських військових play_circle_filled 15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up