За найгарнішими селфі – в Тульчин! Відкрито креативний простір «Меридіан «Щедрик»

За найгарнішими селфі – в Тульчин! Відкрито креативний простір «Меридіан «Щедрик»

Гігантські саксофон, контрабас, рояль, гітара і акордеон вже чекають!

Нові арт-об’єкти й мурали настільки вражаючі, креативні й сучасні, що не пройшла доба, а новий простір вже став улюбленим місцем городян та гостей Тульчина!

Мистецьким перетворенням Тульчина надихаєшся вже на в’їзді у місто.

«Тульчин – столиця «Щедрика», - стильною сучасною підсвіткою зустрічає в’їзна арка у місто.

А вже від знаменитого Палацу Потоцьких до тульчинського Будинку культури численними цікавинками вражає «Меридіан «Щедрик».

Відео дня

Таку назву здобув новий креативний простір просто неба, який став продовженням відкритого влітку «Леонтович Арт-Кварталу».

Дата відкриття простору «Меридіан «Щедрик» обрана невипадково.

Саме сьогодні, 1 грудня – за новим стилем день народження геніального українського композитора Миколи Леонтовича.

Саме тоді коли жив і працював у Тульчині, він створив «Щедрик», який під назвою «Carol of the Bells» нині люблять, знають і співають у всьому світі.

Автори проекту «Меридіан «Щедрик» настільки загорілися бажанням додати нового мистецького дихання, креативних арт-«родзинок», а заодно – і додаткової туристичної привабливості Тульчину, що виграли грант і заручилися фінансовою підтримкою  Українського культурного фонду - державної інституції, яка у 2017 році була створена для сприяння розвитку культури і мистецтва України, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

І от спільними зусиллями УКФ, Тульчинської міської об’єднаної територіальної громади та цілої низки митців простір під відкритим небом створено й відкрито. Чим же він вражає?

Перш за все – унікальною Алеєю музичних інструментів.

Саксофон, контрабас, рояль, гітара, акордеон – гігантських розмірів. Всі зроблені з металу і вручну!

- Варто ще окремий пам’ятник поставити всім, хто їх створив, - розповідаючи про колег, посміхається виконавчий директор проекту «Меридіан «Щедрик» Ірина Матковська. – Терміни були надзвичайно стислі – всього два місяці. Це все ручна робота, єдині екземпляри, а при розробці доводилось враховувати ще й електрично-важливі моменти. Адже всі музичні інструменти із настанням сутінок гарно підсвічуються. Так що консультації митців та електриків були неодноразові.

- Зараз щиро тішимося реакції перших глядачів і відвідувачів простору. Люди у захваті! Однозначно тепер це місце номер один у Тульчині для фото й селфі, - додає Ірина Матковська. – Сама зізнаюся: я коли вперше побачила вже готову інсталяцію контрабаса, була просто вражена, наскільки точно вигнуто метал! Точнісінько, як дека у справжнього контрабаса! Більше того – там навіть натуральні струни! Звісно, трохи більші, ніж традиційні музичні, але при бажанні - на гітарі й контрабасі Алеї можна навіть заграти!

Не менше поціновувачів прекрасного тепер збирає біля себе Тульчинський коледж ветеринарної медицини. Колись сірі й непримітні стіни радянської будівлі тепер красуються величезними театральними стінописами. Перетворення дійсно до непізнаваності!

- Загальна площа трьох муралів – 200 квадратних метрів, - розповідає творчий куратор проекту «Меридіан «Щедрик», відомий вінницький художник Олександр Никитюк. – Із художниками Олександром Марченко та Сергієм Ткачуком писали їх так, аби вони органічно доповнили інші тульчинські мурали, створені влітку у рамках проекту «Леонтович Арт-Квартал».

От-от біля пам’ятника Леонтовича буде встановлена головна «родзинка» «Меридіану «Щедрик» - інтерактивна «співоча» Лавка Леонтовича.

- Вона зроблена з граніту. Креативна інсталяція захоплює не лише зовнішньою красою, а й – мистецькою. Достатньо натиснути на кнопку – і лунають найвідоміші обробки народних пісень, створені Миколою Леонтовичем, - розповідає Ірина Матковська.

До речі, сам пам’ятник композитора у Тульчині, який раніше, особливо у пізній час, дещо «губився» поміж інших яскравих арт-об’єктів, тепер «заграв» по-новому – вже має сучасну підсвітку.

- Красиве освітлення ми зробили не лише всім арт-об’єктам нашого креативного простору, а й попереднім стінописам – муралам «Щедрик» та «Музи», - звертає увагу Ірина Матковська. – Дуже цікаво спостерігати, як змінюється вигляд усього вдень та вночі. Як казкова магія!

Працюючи над втіленням креативного простору «Меридіан «Щедрик», учасники команди так захопилися, що підготували ще один додатковий сюрприз, який споконвічно не був запланований у рамках проекту.

Зберігаючи інтригу, деталі нового арт-об’єкту Ірина Матковська поки не розкриває. Лише розповіла RIA/20minut.ua, що сюрприз буде встановлений біля Палацу Потоцьких у перший день Нового 2019 року.

А щоби залучити максимальну кількість гостей ще й з інших міст, 11 січня о 17.00 на території креативного простору «Меридіан «Щедрик» пройде великий святковий концерт та грандіозне фаєр-шоу неперевершеного харківського театру EAST FIRE show.

Приголомшливі вогняні шоу та акробатичні постановки майстрів цього театру відомі багатьом вінничанам, адже саме EAST FIRE show два роки поспіль вражали всіх своєю фантастичною майстерністю на міжнародному open air фестивалі OPERAFEST TULCHYN.

Цього разу кожний вогняний номер буде присвячений вуличним інсталяціям креативного простору «Меридіан «Щедрик».

Так що вже радимо всім на 11 січня планувати поїздку до Тульчина!

Що ж до ще більш довготривалих планів творців креативного простору «Меридіан «Щедрик», то протягом 2019 року планується проведення тренінгів з питань облаштування простору в малих містах, співпраця з населеними пунктами, де мешкав та працював Микола Леонтович та консолідація суспільства, як основи національної безпеки та мирного існування народів, які мешкають в Україні за допомогою нематеріального культурного ресурсу.

- Креативний простір «Меридіан «Щедрик» продовжує мистецьку трансформацію території міста і стане унікальною платформою для комунікації між митцями з метою культурного розвитку, представниками різних профілів галузі культури України та споживачами культурного продукту, - резюмує Ірина Матковська. – Формування такого надзвичайного креативного середовища закріплює за Тульчином статус столиці «Щедрика» і одного з найцікавіших малих міст України. Очікуємо ще більший потік  туристів, що у свою чергу надасть новий поштовх розвитку міста, вплине на  зацікавленість малого та середнього бізнесу в задоволенні потреб у відповідному сервісі, сприятиме створенню робочих місць, частково зупинить процеси міграції молоді до інших міст та створить умови для вільного творчого самовираження. А у майбутньому підвищення пізнаваності території надасть можливість залучення грантової підтримки для реставрації Палацу Потоцьких.

Фото Анастасії Вігуржинської.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up