За якої умови декретну відпустку зарахують як стаж до пенсії

За якої умови декретну відпустку зарахують як стаж до пенсії
  • В Україні матері та батьки, які йдуть у декретну відпустку, щоб виховувати дитину, можуть отримати додаткові три роки до страхового стажу.
  • Це можливо лише в тому випадку, коли людина офіційно працевлаштована.
  • Лише тоді стаж буде враховуватися при виході на пенсію.

Згідно з Законом «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», державне пенсійне страхування поширюється на осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до її трирічного віку.

Експерти пояснюють, що розрізняють два визначення декретної відпустки:

  • Відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами — це період, коли жінка тимчасово не працює через народження дитини і який триває 126 календарних днів. Це час відведений спеціально для матері новонародженого;
  • Відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — це період, коли відпустку може взяти не тільки мати, але й інші особи (батько, бабуся чи дідусь дитини), які бажають піклуватися про дитину після завершення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Довідка 

Відео дня

У юридичній термінології відсутнє визначення «декрет», і цей термін використовується скоріше у повсякденному спілкуванні.

Три роки стажу додаються саме в другому випадку. Тобто, коли жінка офіційно перебуває в декретній відпустці й отримує державну допомогу при народженні дитини — 860 гривень на місяць.

Якщо в декреті інший член сім'ї

Важливим аспектом є те, що право на офіційну відпустку мають лише ті жінки, які мають статус працевлаштованих.

— Тобто, якщо жінка каже: «Я в декреті» — це означає, що вона працевлаштована, написала заяву на відпустку на підставі листка непрацездатності чи наявності дитини віком до трьох років, а роботодавець видав наказ про таку відпустку, — пояснюють юристи.

Поняття «неофіційного декрету» не існує. Перебування вдома з дитиною без оформлення відповідних документів на роботі не є рівнозначним перебуванню у декретній відпустці.

Щодо жінок, які не працюють, то їхня ситуація вимагає додаткового пояснення:

  • Такі жінки отримують медичне свідоцтво (так званий «лікарняний») у зв'язку з вагітністю та пологами на 126 (або в деяких випадках 140) календарних днів і вважаються тимчасово непрацездатними, але з юридичної точки зору, вони не перебувають у декретній відпустці.
  • Що стосується відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, вона теж доступна лише тим, хто офіційно працює. Проте, на відміну від відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, скористатися цією можливістю можуть не лише матері, а й інші особи, які взяли на себе зобов'язання доглядати за дитиною.

Нагадаємо, у 2024 році сума державної допомоги складає 41 280 гривень, гроші батьки отримують частинами.

 

Читайте також:

В Україні планують рекордне збільшення допомоги при народженні дитини

В Україні зафіксували найнижчий рівень народжуваності за час незалежності

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Svetlana Chaplich

    Зате тепер ми знаємо, що авторка цієї чудо-новини не була в декреті, або ж була, але не перевіряла за той час свій страховий стаж. А взагалі журналістам регіонального медіа можна хоч трохи вміти фактчекінг робити.
  • Тамара Пшенная

    Що є вільні вакансії на три роки?
  • Ірина Агне Пийвода

    Таку фігню написали, що на голову не налазить. Бо чого тут лікарняний лист при народженні дитини і декретна відпустка? І з якого це дива стаж рахується лише працюючим, якщо держава сплачує ЄСВ ВСІМ жінкам до 3 річного віку дитини

keyboard_arrow_up