Спека топить людей

Спека топить людей
У Вінницькій області з шостого червня втопилося 22 людини. Більшість утоплеників - дорослі чоловіки. Рятувальники вказують на три причини - спека, алкоголь і практично повна відсутність пристосованих для купання місць.

- Серед утоплеників 70 відсотків - чоловіки 20-35 років. Їх самовпевненість іноді доходить до дурості, а цього вода не пробачає, - каже водолаз Сергій Пасєка.

Південний Буг з шостого червня забрав п’ять життів. Його притоки Рів і Соб - ще два. Інші 15 людей захлинулися у водах ставків.
Географія смертей на воді у Вінницькій області

Просмотреть Географія смертей на воді у Вінницькій області на карте большего размера

- Спека жене людей у воду, - каже начальник Вінницького річкового координаційного аварійно-рятувального центру Валерій Малков. - Але, на жаль, відпочиваючи, люди забувають про безпеку. Дозволяють собі трохи випити, потім йдуть купатися. І як результат - маємо те, що маємо.

За словами іншого фахівця - водолаза Вінницької рятувальної станції №2 Сергія Пасєки - серед тих, хто гине у воді, найбільше чоловіків 20-35 років.

Відео дня
>- Серед утоплеників таких десь 70 відсотків, - каже він. - Самовпевненість молодих чоловіків іноді доходить до дурості, а цього вода не пробачає. Жінки тонуть набагато рідше. За шість років, як я працюю водолазом, утоплениць мені довелося шукати лише тричі.

Крім спеки і вживання алкоголю перед купанням, начальник річкового аварійно-рятувального центру Валерій Малков називає ще одну причину страшної статистики утоплень - практично повна відсутність пристосованих для купання місць.

- Сертифікованих пляжів у нашій області – раз-два та й край, - каже він. - Але людей це не зупиняє, вони йдуть купатися на дикі пляжі, які не мають рятувальних постів і дно яких не обстежене. Кожного року на рівні області ми підіймаємо питання про облаштування місць масового відпочинку на воді. Але влада на місцях цієї проблеми бачити не хоче. Ми надсилаємо офіційні запити, а нам відповідають: "Місць масового відпочинку у нашому районі немає". Але ж насправді вони є на кожній великій водоймі.

У будь-якому разі Валерій Малков наголошує - безпека кожної людини, що відпочиває на воді, в першу чергу залежить від неї самої.

- Лізти у воду навіть після однієї пляшки пива - це вже великий ризик, - каже він. - Більш того, небезпечно лізти у воду, навіть якщо ви просто перегрілися на сонці. Може наступити запаморочення. Небезпечно також відпливати далеко від берега чи стрибати з висоти у воду. Особливої уваги потребують діти, купатися без дорослих вони не повинні.

Валерій Малков також дає кілька порад, як потрібно себе поводити, якщо поряд тоне людина.

- Паніка тягне на дно, як каміння, тому в першу чергу потрібно спробувати заспокоїти того, хто тоне, - каже пан Малков. - Якщо поряд є рятувальний круг, дошка або ще щось відносно габаритне і плавуче - киньте це потопаючому.

Валерій Малков нагадав, як близько чотирьох років тому біля острова Кемпа, дівчина в паніці втопила разом із собою двох чоловіків, що кинулися її рятувати.

- Порятунок на воді справа небезпечна, - каже він. - Потрібно буди готовим до того, що вас схоплять і потягнуть на дно. Підпливати до потопаючого треба лише зі спини.

Читайте також:
Сезон утоплень розпочався

За тиждень (14-20 червня) вода забрала чотири життя
Список нещасних випадків на воді

(інформація надана ГУ МНС у Вінницькій області)

6 червня

В селі Березівка Чернівецького району, купаючись у ставку, потонув місцевий 41-річний житель. Тіло вийняли з води односельчани.

Біля острова Кемпа, купаючись, потонули два чоловіка 33 та 36 років. Наступного дня їх тіла підняли водолази.

8 червня

На Сабарівській ГЕС втопився 51-річний чоловік. Він упав з човна у водяну яму електростанції. Тіло не знайдене.

У селі Краснопілка Гайсинського району, купаючись, потонули дві дівчини 20 та 11 років. Тіла знайшли місцеві жителі.

У Гнівані, Тиврівського району в ставку втопився 49-річний чоловік. Його тіло знайшли водолази.

У селі Медвежа Немирівського району у ставку втопився 36-річний чоловік. Тіло витягнули місцеві жителі наступного дня.

9 червня

У селі Мізяківські Хутори Вінницького району в ставку втопився 31-річний чоловік. Тіло знайшли лише через три дні.

 10 червня

В селі Черепашинці Калинівського району в ставку місцеві мешканці виявили труп 72-річного односельчанина. Пенсіонер ловив рибу і, послизнувшись впав у воду.

У селі Леухи Іллінецького району в місцевому ставку люди знайшли тіло 21-річного чоловіка.

У селі Ріжок Літинського району місцеві жителі знайшли тіло 31-річного чоловіка.

11 червня

У селі Куна Гайсинського району в річці Соб знайшли тіло 56-річного жителя Ладижина. Чоловік пішов ловити рибу шостого червня та не повернувся.

На ставку села Вищий Ольчедаїв Мурованокуриловецького району, купаючись, втопився 30-річний чоловік. Тіло підняли з води його друзі.

 12 червня

У селі Велика Ростівка Оратівського району, бавлячись у місцевому ставку втопилася 13-річна дівчинка. Тіло вийняли з води місцеві жителі.

У Хмільнику, в ставку "Лісний", що поблизу санаторіїв, втопився 26-річний чоловік. Тіло знайшли водолази.

13 червня

У Південну Бузі на території Вінниці знайшли тіло невідомого чоловіка 45-50 років. З води його вийняли рятувальники.

У селі Городківка Крижопільського району знайшли тіло 31-річного чоловіка.

У селі Кордишівка Козятинського району втопився 41-річний чоловік. Його тіло знайшли місцеві жителі.

Купаючись поблизу Сабарівської ГЕС, потонув 22-річний вінничанин. Тіло знайшли наступного дня.

У селі Могилівка Жмеринського району на озері під час відпочинку зник 29-річний чоловік. Пошуки його тіла тривають.

Біля села Бережне, Гайсинського району в ставку потонув 41-річний чоловік, житель райцентру.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anonymous

    нужно говорить не сколько спасло,а сколько не спасло,и что можно сделать для обеспечения порядка на воде и возле воды!супермен походу с мчс,защищает своих)
  • Anonymous

    да кстати лицо ребенка это уже слишком как на меня лучше уберите лицо .

    Anonymous reply Anonymous

    это скорее всего не ребёнок,а просто женщина лежит которую попросили сфоткаться для того чтобы мы видели,как типа работает мчс!а работают ли они??,раньше на вишенском озере катер плавал и лодки с спасателями,станция работала,а сейчас такого нет,там наверно на дне десяток трупов обгладаных рыбами лежат.лягушатник был для детей,а еще его ни разу за 40 лет не спускали и не чистили,МЭРУ ПРИВЕТ,так о какой безопасности может идти речь???а бухать на пляже внатуре не следует!!!

    Anonymous reply Anonymous

    МЧС не "Типа работает", а спасло уже 19 человек, в т.ч. 5 детей. Прежде, чем о чём-то говорить, надо этот вопрос изучить. Да и не женщина это. Или с ориентацией не очень?
  • Anonymous

    Отсутвия здравого смысла топит людей. И не зря "спасение утопающих - дело рук самих утопающих". Соболезную родственикам. Как жаль что чужие ошибки ничему не учат. И зачем такая фото в шапке статьи? Уберите лицо ребенка.
  • Anonymous

    Естественный отбор — процесс, приводящий к выживанию и преимущественному размножению более приспособленных к данным условиям среды особей, обладающих полезными наследственными признаками.

    Anonymous reply Anonymous

    вы все тупые?

    Anonymous reply Anonymous

    Тебе пора на речку - провериться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up