ДАЙішний "беспредел"

ДАЙішний "беспредел"
Молодий водій Володимир, завдяки знанню законів та документів, що регулюють роботу працівників Державтоінспекції, зміг перехитрити правоохоронців. Втім, для цього йому знадобилося чимало часу та нервів. Розмову з міліціонерами водій зняв на відео.

«Що, інтернету передивився?» - роздратовано запитував працівник Державтоінспекції водія, що вперто захищав свої права, честь, гідність та недоторканість приватної власності.
Скандальне відео, зняте молодим водієм Володимиром у Хмільнику, облетіло уже весь інтернет. Хлопець спочатку на цифровий фотоапарат, а потім на мобільний телефон зняв своє спілкування із правоохоронцями. У своїх коментарях до запису водій вказує на ряд порушень, що допустили у розмові з ним працівники Державтоінспекції.


Читайте також:
Как ГАИшник в Хмельнике хотел водителя из машины вытащить


Події на записі відбуваються у вечірній час, прямо в центрі міста. Біля місцевого магазину «Сільпо» машину Володимира затримали патрульні міліціонери. Вони звинувачують водія в ігноруванні знака «проїзд заборонено». Патрульні просять Володимира вийти з машини та пройтися до їхнього службового авто.
І тут почалось…
Незважаючи на те, що разом із Володимиром у салоні їхала його дівчина, у якої саме був день народження, хлопець вирішив попсувати міліціонерам нерви. Він відмовився виходити з машини, мотивуючи це тим, що жоден закон не зобов’язує його це робити. Патрульні кажуть Володимиру, що він, схоже, п’яний. Мовляв, очі блищать. На що хлопець відповідає, що міліціонери самі не тверезі.
«Після чого вищезгадані особи забирають у мене документи, обіцяють «великі проблеми» і йдуть до службового авто», - пише водій у своїх коментарях до запису.
Зі своєї машини, Володимир кричить, що правоохоронці не мають права його затримувати, посилаючись на пункт 1.6 розпорядження Міністерства внутрішніх справ №466, від 21 травня 2009. Мова йдеться про те, що заборонено складати протокол, якщо у міліціонерів не має фото- чи відео матеріалів або хоча б показів свідків, що доводять порушення.
- Де ваші докази? - запитує Володимир.
Патрульні мовчать.
Згодом приїжджає співробітник Державтоінспекції (номер жетона 0236). Починається «мила» розмова, що загалом затягнулася на півтори години.
- Вийдіть з машини, чоловіче, - каже даішник. – Ми зробимо осмотр. Від вас спиртним чути.
- Не знаю, що вам там чути, але від мене спиртним не чути, - впирається Володимир. – Якщо вам чути спиртним, давайте «трубку», давайте свідків. А з машини я нікуди не вийду. Це моя приватна власність.
Спроби вмовити водія вийти з машин нічим не закінчилися. Натомість правоохоронець починає все більше дратуватися. Схоже, він добре знайомий із Володимиром.
- У вас постійні конфлікти із міліцією, - неодноразово згадує у розмові даішник.

Міліціонер погрожує при свідках витягнути Володимира із машини. Каже, що в інтересах водія «виповзти» звідти самотужки. Потім починає вимагати відкрити багажник.
- Чого я маю багажник відкривати? - дивується Володимир
- Бо я так сказав! – професійно обґрунтовує даішник.
- А ви хто?
Водій каже, що відкриє багажник, але лише при повному дотримані процедури – при свідках і зі складанням протоколу огляду.
- Я боюсь, що ви мені наркотики підкинете, - пояснює водій.
- Якби тут не було девочки, я б сказав, що ми туди підкинемо, - каже правоохоронець.
Розмова стає все більш напруженою. Зі боку даішника звучать грубощі. Зокрема він називає Володимира на «ти». Водій вказує, що згідно з нормативними актами, це не допустимо.
- Будь ласка, називайте мене Володимиром Павловичем і звертайтеся на «ви», - каже хлопець.
Це обурює міліціонера.
- Рано вам ще «Володимир Павлович». Будете при погонах, так як ми, то буде вам «Володимир Павлович», - дратується правоохоронець.
До розмови іноді долучаються інші міліціонери. Зокрема один із них погрожує «занадто розумному» Володимиру.
- Я тобі потім про всі закони розкажу, десь тако наодинці.
Закінчується усе дзвінком на гарячу лінію обласної Державтоінспекції. За словами Володимира, це примушує даішника нервувати, правоохоронець згадує, що йому негайно треба кудись у справах і зникає. Водієві повертають документи. Вийти зі своєї машини чи відкрити багажник хлопцю так і не довелося.
За словами начальника сектору профілактики обласної Державтоінспекції Володимира Мотичка, згадувана розмова водія з правоохоронцями справді мала місце. Виявляється, це було близько двох тижнів назад.
- Претензії водія стосувалися здебільшого дій співробітників патрульної служби міліції, а не співробітника Державтоінспекції, - каже Володимир Мотичко. - Водій поводив себе дуже емоційно. Тому інспектор запідозрив, що він нетверезий. Йому запропонували вийти з машини для перевірки. І в даному випадку водій мав виконати вказівку правоохоронця.
Що стосується відмови відкрити для огляду багажник машини, за словами Володимира Мотичка, водій справді мав право вимагати присутності при цьому двох свідків. А ось якби після того, як до справи залучили свідків, водій продовжував би пручатися, це вже була б злісна непокора міліції.
- Тепер про ввічливість. Співробітник Державтоінспекції дійсно повинен звертатися до водія винятково на «ви» і розмовляти з ним чемно, - каже Володимир Мотичко. – Навіть якщо водій розмовляє грубо і непристойно.
За словами Володимира Мотичка, водії мають можливість боротися з некомпетентними, на їх думку, працівниками Державтоінспекції. Для цього лише потрібно написати скаргу на ім’я начальника районного відділення Державтоінспекції або ж, навіть, обласного управління. Також можна зателефонувати на гарячу лінії Державтоінспекції – 59-34-34.

Відео дня
>Коментар юриста

Анатолій Грачов (50),
завідувач юридичної консультації Замостянського району

У даному випадку є порушення як з боку водія, так і з боку співробітника Державтоінспекції. Водій спровокував правоохоронців на грубість. Міліціонери в свою чергу намагалися вийти за рамки своїх повноважень.
Згідно з наказом міністра внутрішніх справ, працівник Державтоінспекції має чітко пояснити, чому він зупинив водія. Виходити із машини водій не зобов’язаний. Якщо у правоохоронців виникла підозра у тому, що водій п’яний, вони мають перевірити його експрес-тестом. При цьому водій може залишатися всередині машини і має право вимагати присутності при перевірці двох свідків. Якщо ж водій відмовляється пройти експрес-тест, міліціонери зобов’язані відсторонити його від водіння і доставити у наркодиспансер, де стан водія визначать спеціалісти - не пізніше ніж через дві години після затримання.
Водій на плівці відмовляється відкрити багажник машини і вимагає присутності при цьому свідків. Він має на це право. Адже мова іде про огляд. А от для огляду, тобто візуальної оцінки автомобіля, звірки номерних знаків, тощо, свідки не потрібні.
Спілкуватися із водієм правоохоронці повинні були винятково у ввічливому тоні, звертаючись лише на "ви". Втім і водію не варто було ображати співробітників Державтоінспекції. Адже скандал - це не найкращий метод вирішувати проблеми.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    На Виннитчине уволен сотрудник ГАИ, который угрожал водителю силой вытянуть его из автомобиля До інтернет – видання «Украина Криминальная «cripo.com.ua» МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ Департамент зв’язків із громадськістю вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024, тел. 256-16-22, факс 254-96-34, E-mail: [email protected] 9 серпня 2010 року №34/918 . За дорученням керівництва Міністерства внутрішніх справ України проведено службову перевірку відомостей оприлюднених 6 липня 2010 року на сайті «cripo.com.ua» матеріалу «ГАИшник водителю: «Мы тебя насильно вытянем из машины!» про неправомірні дії працівників міліції в Вінницькій області. У ході перевірки встановлено, що 11 червня цього року працівники Хмільницького MB ГУМВС України у Вінницькій області за участю працівника ДПС ВДАІ з обслуговування Хмільницького району в м. Хмільник на площі Перемоги безпідставно зупинили автомобіль «Шеврове Авео», яким керував громадянин Г. та звинуватили його у порушенні правил дорожнього руху. Разом з цим, інспектор ДПС при спілкуванні з громадянином Г. допустив зневажливий тон, грубість, висловлював безпідставні погрози, вирази та репліки, які ображають людську гідність, звертався на «ти». У зв’язку з цим, за порушення вимог чинного законодавства, що виразилось у безпідставному звинувачені громадянина Г. у порушенні правил дорожнього руху, Кодексу честі та Етичного кодексу працівників міліції щодо дотримання у службовій діяльності чинного законодавства і норм професійної етики, при спілкуванні з вказаним громадянином, працівників Хмільницького MB притягнуто до суворої дисциплінарної відповідальності. Водночас, за грубе порушення вимог Закону України «Про міліцію» щодо поведінки працівника міліції при взаємовідносинах з громадянами, Кодексу честі та Етичного кодексу працівників міліції з дотримання у службовій діяльності чинного законодавства і норм професійної етики, вимог Інструкції з питань діяльної підрозділів ДПС ДАІ МВС України, низький рівень професійних знань інспектора ДПС ВДАІ звільнено з посади. З повагою директор Департаменту Д.В.Андреєв

    Anonymous reply Anonymous

    юрист не компетентный попался в данной статье....где там нарушения закона водителем??? а попробуй не вступи в конфликт с злостными гайцами когда фиг за нефиг приписывают штрафы... да и законов не знают
  • Anonymous

    Прийшла відповідь про результати службової перевірки з ініціативи МВС Міліціонерів притягнули до суворої дисциплінарної відповідальності. Інспектора ДАІ звільнено.
  • Anonymous

    После публикации видео на Дорожном контроле, водителя вызывают в МВД Июль 18, 2010 - 15:00 5 июля на "Дорожном контроле" был опубликован шокирующий видеоролик об общении водителя и инспектора ГАИ Винницкой области. дальше здесь http://roadcontrol.org.ua/node/708
  • Anonymous

    Замглавы МВД лично контролирует дело ГАИшника, который "засветился" на Дорожном контроле Июль 20, 2010 - 11:30 В воскресенье 18 июля "Дорожный контроль" сообщил, что водителя, на которого "наехали" работники ГАИ Винницкой области, вызывают в управление милиции. Напомним, что в начале июля на "ДК" был опубликован видеоролик как сотрудник ГАИ с номером жетона 0236 открыто угрожал, издевался, хамил и высказывал незаконные требования. Автомобилист никаких официальных жалоб не писал. Как выяснилось, в милиции узнали о видеоролике из интернета и по своей инициативе решили провести проверку. В понедельник 19 июля автомобилист посетил УМВД Винницкой области. По словам водителя делом занимается Отделение кадрового обеспечение по поручению заместителя министра МВД, который взял дело под личный контроль. "Смотрел материалы дела (листов 50),- видимо информация "наверх" дошла из сайта "Криминальная Украина", на котором опубликовали статью из "Дорожного Контроля"- в деле были распечатки вебстраницы", - говорит автомобилист. Действительно, статью "ДК" полностью перепечатала "Украина Криминальная". Украина Криминальная "Следователь очень хорошо относился, не возражал моему желанию посмотреть материалы дела, правда не дал посмотреть пояснения "правохранителей" (не имеет права, пока идет следствие). Советовал, что дописать в пояснении, чтобы мне пришло письменное уведомление о проделанной роботе, результатам проверки, и решении. Кстати выяснилось, что фамилия ГАИшника - Ярош.", - рассказывает водитель. По словам автомобилиста его с девушкой опрашивали отдельно в разных кабинетах, лишних вопросов не задавали. "Их не интересовало куда и зачем мы следовали, выясняли только маршрут. Следователь толковый мужик, объяснил, что он только следователь, он собирает материалы и передает их начальству, и уже начальство решает что этим "слугам народа" будет. Дал свой номер телефона, на случай прессинга со стороны правохранителей", - отметил водитель. Дорожный контроль http://roadcontrol.org.ua/node/712
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up