З іноземними номерами в Україні їздити можна. Але лише з комерційною метою

З іноземними номерами в Україні їздити можна. Але лише з комерційною метою
На автомобілях з іноземною реєстрацією люди, які постійно проживають в Україні, можуть їздити тут скільки завгодно. Але ці автомобілі мають використовуватися з комерційною метою, і термін їх перебування обмежується лише терміном, на який вони потрібні для транспортних операцій, для яких вони були ввезені

Нашумілий лист заступника начальника Держмитслужби О.М. Дороховського про те, що автомобілі з іноземними номерами, які їздять по наших дорогах більше 20 днів, будуть конфісковані, викликав хвилю обурення автомобілістів. Адже ніякі закони, що дозволяють в’їзд в Україну на автомобілях з іноземною реєстрацією, не змінювалися. А Україна ще в 2004 році підписала Стамбульську конвенцію, яка дозволяє їздити громадянам України на таких автомобілях. Щоправда, в Конвенції вказується, що людина повинна працювати у іноземній фірмі, і автомобілі мають використовуватися з комерційною метою.

Активісти всеукраїнського проекту «Дорожній контроль» вважають, що заборона їздити взагалі незаконна, а юристи кажуть, що у випадку комерційного використання їздити можна будь-скільки  - рік, два, три, - допоки не виконаються всі необхідні транспорті операції, для яких вони були ввезені.  

Заборони незаконні  

Відео дня
> - Будь-які заборони на в'їзд автомобілів у нашу країну на інших номерах - це просто маячня, - говорить керівник відділу по оперативній роботі проекту «Дорожній контроль» Андрій Дзіндзя. - Будь-який громадянин будь-якої країни має право в'їхати на автомобілі в іншу країну. Якби я жив, наприклад, у Німеччині, Литві або Польщі, і був громадянином тієї країни, я б міг спокійно в'їхати в ту країну з українськими номерами, бо там цього ніхто не забороняє. А ці заборони у нас - це так звана боротьба за інтереси національного виробника.

За словами Андрія Дзіндзі, автомобіль з іноземними номерами ніхто не має права конфіскувати, оскільки це власність іноземної фірми.

- У нас машини можуть зупиняти просто для того, щоб залякати, - каже Андрій Дзіндзя. - А якщо людину, яка їде в авто з іноземними номерами, зупинили, то ні в якому разі не потрібно залишати автомобіль. Потрібно закритися, і викликати оперативну групу та працівників прокуратури.

«Лавочку» прикрили

Вінницькі експерти вважають, що спритні ділки, які таким чином ввозили автомобілі, просто почали підробляти документи, тому їх і вирішили прикрити.

- Якщо господар вписаний у техпаспорт, то з автомобілем на іноземних номерах не повинно бути ніяких проблем, - говорить директор «Пегас-Авто» Анатолій Омельчук. - Але оскільки багато їздять по довіреності від фірми, а фірма, за якою значиться машина, починає відмовлятися від неї у разі якихось проблем, всі розуміють, що це «липа». Адже та фірма повинна платити податки - і немаленькі, за дороги, по яких вона не їздить. Потім, якщо тут щось з цією машиною відбувається - аварія, когось збили, починають шукати машину, а вона висить на фірмі в Польщі. Виходять на фірму-власника, а там просто починають відмовлятися від машини. Відбувається це через те, що 90% всіх документів на такі машини - «ліві». Тому таку «лавочку» і вирішили прикрити.

Коментар експерта

Оксана Кукуть

юрист «Право24»

Моменти, на які треба звернути увагу тим, хто в'їжджає в Україну на автомобілях з іноземною реєстрацією.

Згідно з пунктом  b) ст. 1  Додатку С до Конвенції «Про тимчасове ввезення» визначене поняття «комерційне використання» наступним чином: платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів.

Тобто, щоб скористатись таким порядком ввезення, необхідно, щоб транспортний засіб, що ввозиться, здійснював платне перевезення пасажирів або платне чи безоплатне перевезення вантажів.  І у випадку перевезення вантажів, на вантаж мають бути відповідні супровідні документи.

Якщо особа в'їжджає в Україну на автомобілі для комерційного використання, до неї має бути застосований режим тимчасового ввезення (ст. 105 Митного Кодексу України). Крім цього, якщо перевозиться вантаж, який підлягає розмитненню, то людина повинна обрати червоний коридор при проходженні митного контролю. Режим тимчасового ввезення не передбачає загальних строків, а лише вказує, що подальше вивезення транспортних засобів комерційного використання відбувається після закінчення транспортних операцій, для яких вони були ввезені.

Чи підпадають під термін "комерційне використання" в Стамбульській конвенції службові автомобілі іноземних фірм, на яких громадяни України, які працюють на іноземних підприємствах, приїжджають в Україну у відрядження? Підпадають у випадку, якщо ввезення здійснюється для платного перевезення осіб або платного чи безоплатного перевезення вантажів, в інших випадках - ні.

Щодо листа заступника начальника Держмитслужби О.М. Дороховського від 5 березня 2013 року, то так як він не зареєстрований в Міністерстві юстиції, то не має юридичної сили, а є окремою думкою посадової особи.

Єгор СТОЛЄТОВ, (067)9846245

Коментарі (17)
  • Роман Новіков

    я непроти дешевих авто але ті корита дістали біля підїзду непройдеш понаставляли хламу Польського  йди в Польші на українських номерах рік покатайся
  • Анонім

    Скільки можна їздити на польських номерах по тереторії України?
  • Anonymous

    Я думаю, що наша влада вже взагалі маху дала ,виробляючи машини найнищої якості вони хочуть заставити нас купляти ці бляшанки щей за такими цінами.Наша влада знаходить тисячу способів як перекрити звичайному громадянину україни повітря,вони козли(вибачте на слові ,але іншого слова для них не знайдеться)їздять на дорогих іноземних марках, а нас заставляють їздити на гордості українського автозазу "СЛАВУТІ",так вибачте будь ласка високопосадовці а чи не перегинаєте ви палку...стріляти вас мало...
  • Anonymous

    Винница превратилась в трущобное, жлобское, бычье место. Благодаря существованию таких как ты. иди учи уроки, лавер блеать..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up