У Вінниці колишніх абонентів СМАРТ змушують платити неіснуючу абонплату

У Вінниці колишніх абонентів СМАРТ змушують платити неіснуючу абонплату
Вінничани отримують повідомлення про те, що вони винні компанії "СМАРТ" гроші за кабельне телебачення. Люди обурені - адже практично усі вони вже давно відмовилися від послуг цього кабельного оператора.

Пенсіонерка Світлана Ляшукевич отримала листа. Там було сказано, що жінка завинила перед компанією „СМАРТ” 476 гривень. Право ж вимагати гроші у жінки отримала через тендер фірма „Кредит-Капітал”.
Подібна історія торкнулася не лише Світлани Андріївни. Такі ж листи з різними сумами боргу надійшли до її сусідів і друзів. Усі вони у свій час змінили оператора кабельного зв’язку.
Борг, що виник з повітря
- Я ще у 2009 році відмовилася від послуг „СМАРТА” і підключилась до компанії кабельного зв’язку „Еверест”, - розповідає Світлана Андріївна. – Їх послуги були жахливими, і тільки у нашому під’їзді з’явився „Еверест”, я відразу перейшла до нього.
Крім того, як розповідає пенсіонерка, жодних документів, які б підтверджували її відносини зі ТРК „Смарт” не збереглося.
- Я викинула ту угоду, стільки часу пройшло – навіщо вона мені, - каже пенсіонерка.

 

Завинила на день – відключили
Як розповідає жінка, раніше, аби послуги „СМАРТА” припинилися, достатньо було за них не платити.
У договорі зі „СМАРТ” в пункті три, частині сьомій зазначено: у випадку невиплати абонентом у визначений термін суми за користування кабельного на місяць вперед до першого числа, телекомпанія має право відключити абонента від кабельної мережі і розірвати договір.
- Був один місяць, коли я забула вчасно заплатити, переплутала дату. І все – мене відключили, - каже Світлана Ляшукевич. - Я пішла до них з’ясовувати – мені сказали, що я маю заплатити 10 гривень штрафу за невчасну проплату і мене підключать знову. Я заплатила і чекала на телебачення два тижні.
Коли жінка підключалася до іншого оператора кабельних послуг, працівники, що прийшли під’єднати кабель, їй пояснили – аби вас відключили, достатньо не платити за наступний місяць.

Відео дня
>Заява про скасування договору була
- Я все ж таки пішла до відділення „СМАРТУ” відключатися. Там було дуже багато людей, черга, - згадує жінка. - Мені сказали написати заяву, я написала її і поклала у них на столі. Ніхто не казав реєструвати її, сказали просто покласти.
Через півроку до жінки прийшов перший лист - про те, що вона завинила перед телекомпанією 270 гривень.
- Я не розумію - за що маю платити, адже послуги мені не надавали. У договорі сказано «за відсутність оплати – абонента відключають», - обурюється пенсіонерка. – Де мені зараз брати такі гроші. За що в 70 років у мене, пенсіонерки, здирати пів моєї пенсії. Я платити не збираюся.

Читайте договір
Директор компанії "СМАРТ" Роман Омельчук стверджує – розірвати договорі повинен абонент, особисто написавши про це заяву.
- Якщо вона залишила заяву, написала її, то в будь-якому випадку її повинні були відключити. Навіть якщо у нас великі черги, консультант не має права відпустити абонента, не прийнявши особисто від нього заяву і не залишити в базі позначку, - переконує Роман Миколайович. - Якщо вам говорять, що вас відключать самі по собі - це дурниці, ми працюємо в правовому полі і всі договори повинні розривати в письмовому вигляді.


Керівник ТРК "СМАРТ" розповідає, що були виняткові випадки, коли людина не могла самостійно прийти і розірвати договір. У такому випадку просто телефонують у СALL-центри і фахівців йдуть до людини.
- У будь-якому іншому випадку – абоненту автоматично нараховується абонплата, - пояснює Роман Омельчук. - Ми не зобов'язані перевіряти – підключена людина чи ні.
Керівництво телекомпанії погоджується - 1-2% з усіх людей – могли помилково потрапити у розсилку, і радить особисто пройти і показати платіжні документи.
- Абонентам протягом 2010 року кожен місяць приходили листи - один раз рахунок з накопичувальним боргом і ще один лист-попередження про борг. Крім того, на сайті була розміщена інформація про передачу боргів третім особам, згідно з умовами договору, - каже Роман Миколайович. - Я на 99% впевнений, що їй приходили від нас листи про борг.

 

Коментарі експертів:
Головний спеціаліст управління у справах захисту споживачів Юрій Марусніченко:

- У тому ж пункті три, частині сьомій договору є такі слова „телекомпанія має право відключити абонента”. А це означає, що може відключити або може не відключати. Потрібно читати ті договори. Але, хто це робить? Усі підписують, не читаючи. ТРК ”СМАРТ” не порушував своїх умов договору. Спочатку їх діяльності, коли не було жорстких умов конкуренції, вони відключали абонентів за несплату. Коли з’явилися конкуренти і люди перейшли до них, компанія не відключала абонентів. Люди ж були непоінформовані, але самостійно піти і припинити умови договору мало хто подумав. Чи мав право телеканал „СМАРТ” лишати в необізнаності своїх абонентів, і не повідомити про передачу боргових зобов’язань - то вже інше питання.

Дмитро Ніжнік, юрист:

- Якщо людей не  проінформували про зміну кредитора - порушуються вимоги ст.516 частини другої та ст. 517 ЦК України. А в такому разі між фірмою і громадянином не може бути жодних боргів. Оскільки відсутні будь-які договірні та цивільно-правові відносини. Аби в майбутньому подібні листи не приходили, потрібно запросити документи, які б підтверджували борг. Це договір, усі рахунки, акти виконаних робіт, за якими вам нібито надавалися послуги та інші. Якщо ж у десятиденний термін цих документів не буде – даний лист можна вважати незаконним вимаганням грошей.

Коментарі (42)
  • Anonymous

    СМАРТ ПРОХОДИМЦЫ!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    очень рад что от них уходят,пускай закрывают свою кантору...
  • Anonymous

    Эти свини меня так же развели на 360 гривень, нужно что то делать!
  • Anonymous

    когда был у них подключен в инету,пришел к ним в офис к мастерам и говорю откройте мне порты на соединении,дак они даже не знали как это сделать,пришлось копаться в инете и самому отрывать!когда пришло время отключаться от них(модем я покупал у них за 240 гривен,то есть это моя была собственность)тоже гемора было с передачей модема моему другу,видители я должен был снять свой личный модем с учета,написав заяление,с паспортом и тд и тп,короче бред.а потом еще когда отключился,а платил я исправно,пришла квитанция оплатить на 24 грн за телевидение за сентябрь,за тот месяц когда смарт переходил под юриспруденцию воли бродбенд.слава богу это было давно и больше с этой канторой никогда не буду иметь дел!!!!
  • Anonymous

    СМАРТ - не то пальто, не те карманы... Они как подключить кого-то готовы чуть ли не ж... тебе целовать, а вот когда ты уже подключился - вот тогда ситуация с точностью "наоборот" будто ты им должен... хорошо что я перестал пользоваться их услугами....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:17 «Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування photo_camera 21:11 До Небесного легіону приєднався Олександр Степанищев з Вінниччини 20:27 Що про мобілізацію ув’язнених думають військові? Ми запитали 20:17 З водойми на Вінниччині дістали тіло 57-річної жінки Від читача 10:24 Пригоди бійців у Європі․ Майбутній "рейнджер" розповів про навчання воїнів ССО за кордоном 19:21 У Вінниці відбудеться аукціон з продажу п'яти об'єктів нерухомості: стартова ціна від 200 тисяч 18:23 Новим командувачем Сил спеціальних операцій ЗСУ став Олександр Трепак родом з Вінниці 17:19 У 23-х громадах Вінниччини посадять трояндові Алеї Слави 16:45 Безкоштовні майстер-класи та багато іншого з благодійним проєктом "Колесо Підтримки"! (Новини компаній) 16:21 Верховна рада збільшить штрафи для ухилянтів 16:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 15:23 У Вінниці під колесами потяга загинула 52-річна жінка 14:50 Тисячі вінничан на колінах зустрічали Назарія Гринцевича. Герой повернувся додому на щиті play_circle_filled 14:22 Шахрайський кол-центр ошукав українських фермерів на 2,5 мільйона гривень play_circle_filled photo_camera 13:24 П'яна вінничанка не розминулася з металевим парканом 12:25 Дослідження, яким довіряють: яку медичну лабораторію обрати у Вінниці?" (Новини компаній) 12:21 У Вінниці тимчасово відключатимуть газопостачання деяким споживачам. Адреси 11:55 Тренер Володимир Прошин у 75 років пройшов курси підвищення кваліфікації 11:45 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 11:17 Без холодної та гарячої води. Де у Вінниці 9 травня відключать послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up