У Вінниці вже більше півроку немає вакцини БЦЖ. Чиновники кажуть, винна війна

У Вінниці вже більше півроку немає вакцини БЦЖ. Чиновники кажуть, винна війна
Пристрасті по БЦЖ. В обласному Департаменті охорони здоров’я запевняють, що приводу панікувати немає. А обурені батьки чекають, поки держава припинить наражати немовлят на смертельну небезпеку

БЦЖ — вакцина проти туберкульозу, виготовлена з штаму ослабленої коров'ячої туберкульозної палички. Її застосування грає ключову роль у профілактиці туберкульозу. І у вінницьких пологових будинках та поліклініках  вакцини БЦЖ немає ще з кінця минулого року.

Чому це проблема? Це в у своєму коментарі спеціально для RIA пояснив відомий доктор Комаровський, який знайомий усім молодим батьками в Україні.

“Відсутність вакцини БЦЖ не вплине на захворюваність туберкульозом в цілому, але значно збільшить ризик захворіти на його смертельно небезпечні форми. Щеплення вакциною БЦЖ зменшує ймовірність розвитку туберкульозного менінгіту, особливо злоякісних форм туберкульозу легенів та кісток”, -  відписав Комаровський у фейсбуці.

Відео дня

БЦЖ - одне з перших щеплень, яке отримує новонароджений малюк. Зазвичай, це відбувається ще в пологовому будинку - на третю-сьому добу після народження. Якщо малюка не прищепити від туберкульозу в термін до двох місяців після народження, подальше щеплення вакциною БЦЖ можливе тільки після попередньої проби Манту.

Україна займає друге місце серед країн Європи за захворюваністю та смертністю від туберкульозу, а показник лікування туберкульозу - один із найнижчих у світі. Такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

БЦЖ немає, винна війна?..

До редакції газети RIA неодноразово зверталися читачі з проханням пояснити, чому у жодному пологовому будинку Вінниці та області, як і в поліклініках, вже півроку немає вакцини БЦЖ. Журналіст RIA зателефонувала до Вінницького обласного Департаменту охорони здоров’я для того, щоб з’ясувати ситуацію з відсутністю вакцини проти туберкульозу.

- БЦЖ немає через війну України з Росією, - каже головний педіатр Вінницької області Лариса Бевза. - Вакцина проти туберкульозу - єдина, яку ми купували у Росії. А як же зараз купувати БЦЖ у країни, з якою у нас війна?

Коли у Міністерстві охорони здоров’я визначаться із надійним постачальником і відновлять щеплення дітей вакциною БЦЖ - невідомо.

- Можливо, БЦЖ з’явиться вже в липні цього року, - каже пані Бевза. - А поки що немає приводу панікувати чи сіяти страх серед батьків. Адже дитину можна вперше щеплювати БЦЖ аж до дворічного віку - нічого страшного в цьому немає, як немає і додаткових ризиків для дітей. Давайте не будемо зараз взагалі на цьому акцентувати увагу, лякаючи батьків. Наразі ми раді з того, що маємо всі інші щеплення як для первинної імунізації, так і для ревакцинації - комплекс АКДП, кір, паротит, краснуха, щеплення проти гепатиту та гемофільної інфекції.

“Насувається епідемія туберкульозу”

Чи і справді у тому, що в країні вже більше півроку немає вакцини БЦЖ, винна війна? Вінницький журналіст Віктор Рудь - батько двох дітей.  Молодша дитинка, ще немовля,  так і не отримала щеплення від туберкульозу. Віктор переконаний, що чиновники Міністерства охорони здоров’я власну неспроможність подбати про безпеку людей просто “списують”  на війну.

- На Україну насувається епідемія туберкульозу, - каже Віктор. - БЦЖ закінчилась у медзакладах ще на початку року: десь раніше, а десь пізніше. У Вінниці остання ампула з “резерву НЗ” була використана 20 березня. А в деяких пологових будинках вакцини не було ще з кінця лютого, і вже тоді зірвався графік вакцинацій.

Пан Віктор також каже, що мав розмову з цього приводу з усіма головними лікарями вінницьких пологових будинків.

- Лікарі й самі обурені такою ситуацією і стверджують, що відсутність БЦЖ може невдовзі призвести до масових захворювань. Але бояться вголос підіймати це питання. Адже кожного з них можуть звільнити, звинувативши в тому, що він корупціонер, агент Кремля або не підтримує революційних змін. І, взагалі, такого лікаря потрібно “люструвати”. Можливо, втрутитися могли б депутати обласної чи міської ради, але їм не до наших дітей. Вони вже всі “кастровані” чи “люстровані” і тому можуть спокійно і далі нічого не робити.

Доктор Євген Комаровський (спеціально для RIA)

“Проблеми з БЦЖ почалися ще задовго до війни”

- З приводу відсутності в Україні багатьох вакцин і зриву графіку імунізації я спілкувався особисто з міністром охорони здоров’я Сандро Квіташвілі. Звертав увагу пана міністра на те, що катастрофічна ситуація з вакцинами в країні триває вже понад чотири роки! А проблеми з БЦЖ почалися ще задовго до війни. Просив міністра звернути увагу вищого керівництва країни на те, що відсутність вакцин становить реальну загрозу національній безпеці держави. Тому з цього приводу потрібно терміново скликати засідання Ради Національної безпеки та оборони!

Що стосується саме вакцини БЦЖ, то її відсутність не вплине на захворюваність туберкульозом в цілому. Але значно збільшить ризик розповсюдження його смертельно небезпечних форм. Вакцинація БЦЖ зменшує ймовірність захворіти на туберкульозний менінгіт, туберкульоз легенів чи кісток. Зрозуміло, за відсутності такої вакцини значно збільшиться кількість захворювань саме на ці смертельно небезпечні форми туберкульозу.

 

Хвора людина передає туберкульоз при чханні, кашлі, розмові

Туберкульоз - інфекційне захворювання, яке викликає мікобактерія туберкульозу (паличка Коха). Передається повітряно-крапельним шляхом від хворої людини здоровій, тому інфікуватися можна, де завгодно: в транспорті, на роботі, у будь-яких місцях скупчення людей. При кашлі, чханні, розмові хвора людина виділяє в оточуюче повітря дрібні краплини мокроти, які містять бактерії. Краплини залишаються у повітрі в зваженому стані тривалий час. Мікобактерія здатна зберігати свої властивості в грунті, снігу, в льоду, стійка до впливу спирту, кислот та лугів.

Симптоми туберкульозу дуже різняться і залежать від того, який орган вражає захворювання. Основним симптомом туберкульозу вважається тривалий (більше трьох тижнів) сухий кашель. Згодом кашель стає вологим, у мокротинні з’являється кров. Хворий втрачає апетит, стрімко худне, з’являється сильна слабкість, незначно підвищується температура тіла (до 37,5-38 градусів Цельсія). Характерним для туберкульозу, на відміну від інших інфекційних захворювань, є те, що температура підвищується у вечірній та нічний час - людина може “обливатися потом”, хворого лихоманить. Перепади настрою, дратівливість, підвищена втомлюваність на фоні постійного сухого кашлю та підвищеної температури є приводом для звернення до фтизіатра та обстеження на туберкульоз.

Через несприятливу епідеміологічну ситуацію у всьому світі, а також в Україні (у зв’язку з війною та зменшенням рівня доходів людей) туберкульоз більше не вважається хворобою виключно “бідних та людей низького соціального рівня”. Останнім часом спостерігається зростання кількості хворих на туберкульоз серед людей середнього та навіть високого соціального рівня.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дід

    "- БЦЖ немає через війну України з Росією, - каже головний педіатр Вінницької області Лариса Бевза. - Вакцина проти туберкульозу - єдина, яку ми купували у Росії. А як же зараз купувати БЦЖ у країни, з якою у нас війна?"



    Так як купляют вугілля,газ, ПММ,твели для  АЕС.
  • кукунаишвили

    РЖУнимагу!!!!!! ВАЙ ВАЙ НА...х у них!!!!!!!!!! Мой сын родился в октябре 2013-го НЕ ТО ЧТО ВОЙНОЙ, МАЙДАНОМ НЕПАХЛО!!!!! А вакцины что тогда небыло что сейчас!!!!!!



    П.А.Р.А.Д.О.К.С.

    Дарья reply кукунаишвили

    Ну це ж потрібно придумати якесь виправдання, от і придумали, немає бо війна.
  • Анонім

    И внешних врагов не надо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:08 «Беріть рукавчики, мішки для сміття та гарний настрій». Запрошують на прибирання берегів Південного Бугу 15:37 Незрячий вінницький художник створює картини зі скульптурного пластиліну 15:07 Завтра вінничани «живим коридором» зустрічатимуть наймолодшого азовця Назарія «Грінку» Гринцевича 14:19 «Укренерго» попереджає про можливі відключення світла по всій Україні у вечірній час Від читача 14:32 ЗАКОН СУВОРИЙ, ПРОТЕ СПРАВЕДЛИВИЙ: НА КОГО РОЗРАХОВАНА ДІЯ СТАТТІ 40 ККУ 14:15 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:43 Посадовця з Гнівані Віктора Гавришка триматимуть під вартою за розтрату державних коштів 12:47 Майже 1,5 мільйона гривень витратять на підготовку фонтанів у Вінниці 12:22 Надзвичайники Вінниччини показали кадри гасіння пожежі після влучання в об'єкт інфраструктури photo_camera 11:23 У Вінницькій «Пироговці» провели унікальну кардіохірургічну операцію photo_camera 11:00 Вінничани роблять РЕБи для захисту від ворожих дронів. Підтримайте гривнею (прес-служба МБФ "Без кордонів") 10:22 Де у Вінниці 8 травня не буде світла, холодної та гарячої води. Адреси 09:53 У Вінниці оновили розклад руху автобусів маршруту №16 09:17 Нічна атака на Вінниччину: ворог влучив в об'єкт інфраструктури 09:04 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні в Україні День пам'яті та примирення. Історія, заборони та прикмети 8 травня 08:11 У Шаргороді стартувала Програма ФІФА з розвитку талантів 21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up