Широкий вибір кави, відібраної з плантацій усіх континентів, додає клопоту покупцям. Обирати напій перед тим, як його покуштувати, доводиться досить часто. І часто цей вибір не задовольняє.
На ринок надходить кілька тисяч сортів кави. Справа в тому, що в кожній місцевості кава арабіка набуває особливостей смаку через грунт, води тощо. І тому називається вона відповідно до долини, її висоти над рівнем моря, гори, міста, країни. І навіть порту, з якого відвантажують каву. Наприклад, наймасовіший з кращих сортів називається «Бразильська кава арабіка Сантос»: тобто це кава виду арабіка, вирощена в Бразилії і відвантажена з порту Сантос.
Натуральним називаються тільки дві групи кави: у зернах і мелена. Мелена кава, як більш дешева у порівнянні з зернами, буде сумішшю кави з різних країн або з різних врожаїв.
Кава більш крупного помелу, або вироблена більш дешевим і швидким методом, має на вакуумній упаковці клапан: під прозорою «пелюсткою» розміром з ніготь видно крихітний отвір. Він дозволяє виходити назовні газам, інакше упаковка б здулася. Хорошу кави не пакують у пластикову банку: тільки у скляну або жерстяну.
У каву можуть додати глину, пластмасу, крохмаль. Дивитися потрібно уважно - покладіть щіпку кави на аркуш білого паперу, розрівняйте і подивіться, чи немає часток іншого кольору, структури. У вашу каву можуть намішати також цикорію, бобів, ячменю, гороху, фінікових або апельсинових кісточок - дивлячись у якій країні її упаковують.
Але визначити наявність «харчових добавок» у каві можна. Правда, вже після її придбання. Покладіть мелену каву в склянку з холодною водою. Чисті зерна кави будуть триматися на поверхні, а домішки через деякий час осядуть на дно. До того ж вони злипнуться і забарвлять воду.
Шахраї можуть продати прострочену каву, а дату виготовлення підробити. Розпізнати «сміття» можна тільки по аромату. Вакуумна упаковка зберігає аромат, якщо немає згірклого запаху - це ознаки свіжої кави.
Велика частина розчинної кави виготовляється методом випарювання, кава виходить дрібно гранульованою, при розчиненні - чорною.
Інші види порошкової кави пресують і глазурують, надаючи блиску гранулам. Ця кава виходить швидше коричневою.
Розчинна кава, що виготовляється способом виморожування, має трохи незвичайну гостру форму гранул і світло-коричневий відтінок.
Коментар експерта
Ірина Ткач (27)
продавець-консультант
- Вартість кави варіюється від 25 до 320 гривень за сто грамів. Все залежить від місцевості та умов, де вона вирощувалась. У нас каву обирають за смаковими якостями, відразу на місці. Ми готуємо напій з вибраних клієнтом зерен, і він відразу її куштує, щоб спробувати смак продукту. Так значно легше обрати сорт до душі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер