Через поламані КамАЗи вінницькі підприємці стали “ворогами” військкомату

Через поламані КамАЗи вінницькі підприємці стали “ворогами” військкомату
Цей КАМАЗ належить фірмі “Руслана”. Йому 22 роки і він вміє їздити аж до … Стрижавки. За те, що керівник не поділився таким “добром”, військкомат написав заяву до міліції.
Вінницькі підприємці обурені тим, що обласний військкомат звинувачує їх у корисливості та небажанні ділитися технікою для потреб мобілізації. Кажуть, їхнім КамАЗам по двадцять років, вони навіть не їдуть. А у військкоматі склали “чорний список” і передали прізвища “ворогів” до міліції

- Нашому КамАЗу 22 роки, він не те що їхати, а котитися не може - це просто груда металу. Як  може людина, яка взяла на себе відповідальність за життя солдата, відправляти в зону бойових дій такий транспорт? Як його можна використати і чим він може допомогти? Чим військові керувались при відборі? Розумом чи планом по судових позовах? І, взагалі, віддавати автомобіль ми не відмовлялися, - каже помічник директора малого приватного підприємства “Руслана” Світлана Руснак.


Минулого тижня Вінницький обласний військкомат оприлюднив список керівників підприємств, які нібито не хотіли віддавати військкомату автомобільну техніку для потреб мобілізації.
“Ці люди відмовляються виконувати свій конституційний обов’язок та зривають поставку техніки до Збройних сил України. Вони ставлять на перше місце свої меркантильні бажання та гроші. Країна повинна знати своїх «героїв», а тому оцінку діям таких “керівників” мають дати не тільки правоохоронні органи, а й суспільство - заради мирного неба над Вінниччиною”, - повідомили у офіційному листі обласного військкомату. До листа додали “чорний список” із 15 вінницьких підприємств та попередження про те, що за невиконання військово-транспортного обов’язку керівники цих підприємств нестимуть кримінальну відповідальність.

КамАЗ доїде до … Стрижавки
Після публікації офіційного листа обласного військкомату із “чорним списком” з 15 вінницьких підприємців на сайті “20 хвилин”, до редакції газети RIA звернулись представники фірми “Руслана”. Помічник директора Світлана Руснак висловила загальне обурення членів їхнього колективу такими діями військкомату.
- Ну просто плакати хочеться! - каже пані Світлана. - Починаєш сумніватися у тому, що військкомат допомагає нашим хлопцям, які воюють на сході. Нашому КамАЗу 22 роки, він не те що їхати, а котитися не може. Його “рекорд” - маршрут до Стрижавки, та й то з зупинками на ремонт, разів так зо п’ять. А вже назад, то потрібно або «нести», або тягнути.

Відео дня

Пані Світлана розповідає, що вони зовсім не відмовлялися віддавати представникам військкомату свого КамАЗа.
- Ми пояснили ситуацію, запропонували оглянути авто, щоб вони впевнились у його неробочому стані. Вони переконалися, що це брухт і сказали написати офіційний лист - зазначити, що КамАЗ не на ходу. У цей час директора підприємства не було на
робочому місці, тому ми зробили ще й копію наказу про призначення виконувача обов’язки директора і оформили листа-відповідь. Працівники військкомату забрали листи, попрощалися і пішли.

Завжди допомагали
А через кілька днів, розповідає пані Світлана, на підприємство завітали представники
міліції. Вони оглянули КамАЗ, переконались, що авто дійсно старе і представники фірми “Руслана” надали достовірну інформацію про його «бойові якості». Всі питання були вичерпані.
І тим дивніше, каже пані Руснак, що їхнє підприємство потрапило до “чорного списку”.
- Як розуміти засідання міськради, на яке було винесене питання про підприємства, які нібито відмовилися ділитися? Ще й наголосили, що тепер на цих “ворогів” має звернути особливу увагу податкова, міліція та інші контролюючі органи? Схоже на цькування. Чим керувався військком при відборі підприємств та автомобілів? Адже у нас є далеко не бідні підприємства, з сучасною технікою та усім необхідним.
Пані Світлана також розповідає, що їхня фірма ніколи не відмовлялася від допомоги армії, як і інші підприємства міста. Допомагали дизпаливом, продуктами, грошима, купували спальні мішки і цигарки, перераховували кошти на рахунок “Самооборони”

“Просто неприємно...”
У схожих ситуаціях опинилися ще декілька вінницьких підприємств зі списку. Ті, до яких вдалося додзвонитися журналісту RIA, кажуть, це якесь непорозуміння. Приміром, директор публічного акціонерного товариства “Маяк” Василь Терліковський каже, що сьогодні їхнє підприємство і справді знаходиться у складних фінансових умовах, тому попросили у військкомату трішечки часу, щоб владнати всі питання.
- У нас є КамАЗ - старенький і немічний, толку з нього… - каже пан Терліковський. - Ми показали представникам військкомату всі документи, пояснили складну ситуацію на підприємстві і попросили дати час, щоб полагодити КамАЗ, реанімувати його. Нас, здається, зрозуміли, і розійшлися полюбовно. А потім дізналися, що ми в “чорному списку”. Просто неприємно - що тут ще скажеш… Думаю, якось знайдемо спільну мову - ми ніколи не відмовлялися допомагати армії і весь цей час робили все, що в наших силах.
З написаного у офіційному листі військкомату виходить, що вінницькі підприємці “ховали” переважно сідельні тягачі з напівпричепами, а в деяких випадках охорона навіть не впустила представників військкомату на територію підприємства. Працівники одного з таких підприємств у телефонній розмові з журналістом RIA сказали, що в них немає ні охорони, ні потрібного військкомату тягача. Говорити відверто відмовилися, мотивувавши тим, що “не хочуть заїдатися із військкоматом” і якось повирішують.

Що кажуть юристи
В “Альпарі” журналісту RIA сказали, що військкомат хотів вилучити в них чотири автомобілі. Але, за словами юриста фірми Олексія Лисенка, зробили це спонтанно і юридично неграмотно:
- У другій половині дня 31 липня до нас завітали представники військкомату - вручити наряд на вилучення чотирьох автомобілів, - розповідає Олексій. - І сказали, що вже о 9 ранку наступного дня, першого серпня, ми маємо доставити ці автомобілі у справному стані та заправлені на 500 кілометрів у вказане місце. Це фізично нереально було зробити.
У документах, які принесли з собою представники військкомату, за словами пана Лисенка, були і юридичні прогалини:
- Там просто зазначалося, що, коли і в якому стані ми маємо передати військкомату. І жодного слова про підставу - на основі якого розпорядження голови міськради ми повинні були це робити?

Військкомат: усе правильно
А от помічник військового комісара Вінницького обласного військкомату з правової роботи Ангеліна Кушнір каже, що з юридичної точки зору дії військкомату абсолютно правомірні та обгрунтовані.
- Обласний військкомат у своїх діях керується Указом Президента України №607/2014 «Про часткову мобілізацію» від 21 липня 2014 року. Відповідно до цього наказу проводиться третя черга часткової мобілізації людських та транспортних ресурсів, зокрема і у Вінницькій області, - каже пані Ангеліна. - А ще є Постанова КМУ № 1921 «Про військово-транспортний обов'язок», розпорядження голів районних держадміністрацій. Тому військові комісаріати мають усі законні підстави вилучати з підприємств різних форм власності автомобільну техніку для потреб Збройних сил України.
Пані Ангеліна також каже, що військкомат не має жодного наміру сваритися із підприємцями чи карати їх, притягувати до відповідальності - просто нагадує, що, на жаль, у такий складний час їм теж потрібно виконувати свій конституційний обов’язок.
- Розумію, що люди думають про свої гроші та статки, але сьогодні потрібно максимально згуртуватися і захистити країну від ворога. Одне скажу точно - після залучення до цієї справи правоохоронних органів, підприємці почали зовсім по-іншому з нами розмовляти, а не відмахуватися вигаданими відмовками.


Куди, якщо що, жалітися на військових?
Вінницька прокуратура з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері просить усіх вінничан у разі проявів корупційних правопорушень звертатися за “телефоном довіри” Генеральної прокуратури України або ж за адресою електронної “пошти довіри”: (044) 200 79 87, [email protected]
Це стосується і порушень закону, які можуть зашкодити інтересам громадян чи державі.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Украинец

    Та идет тот военкомат на ЙУХ! В Украине 442 Генерала, всех кормим, всех поим, всем только дай, а еще же им пенсию надо дать и  воевать идут 18-20 лет дети! В Америке - 42 генерала на всю Америку, теперь задумайтесь! Берешь любого военкома и здаешь с ним норматив пробежки или любой физ норматив - там печень он передоза спиртного за 23 года не выдержит! Они еще не довольны - ИДУТ ОНИ НА ЙУХ !!!

    Z Zorro reply Украинец

    пусть эти  ё генералы  отдадут на войну свои "крутые сраковозы" , покажут пример
  • винничанин

    так станьте друзьями військкомату, занесите им денег.
  • Микола

    Вінницькі військомати разом з МО не виконують своїх обов'язків і не відбирають та проводять техогляди справної техніку відповідно до моброзпоряджень, а займаються приписами з стелі, а коли діло дійшло реальних поставок то обкакались
  • Володя Винничанин

    а підприємства вінницьких депутатів та очільників міста що надали?

    123 reply Володя Винничанин

    сто відсотків

    123 reply Володя Винничанин

    100%
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up