Віце-президент ДЮФЛ Віктор Пищев: «У Вінниці виховують гравців для «Динамо» і Шахтаря»

Віце-президент ДЮФЛ Віктор Пищев: «У Вінниці виховують гравців для «Динамо» і Шахтаря»
27 лютого Вінницю відвідав Віктор Пищев, перший віце-президент Дитячо-юнацької футбольної ліги України, голова комітету юнацького футболу в Федерації футболу України. Він взяв участь в роботі II звітно-виборчої конференції ДЮФЛ області. І відповів на запитання кореспондента «20 хвилин».

– Вікторе Федоровичу, як ви оцінюєте роботу ДЮФЛ Вінниччини?

– Вінницька дитяча ліга виховує гравців для команд майстрів. В тому числі для київського «Динамо» і донецького «Шахтаря». Наприклад, в останньому матчі Ліги Європи на поле в складі «Динамо» вийшли одразу двоє вихованців вінницького футболу – Євгеній Чумак і Віталій Буяльський (забив гол «Генгаму»).   

Водночас дуже шкода, що у Вінниці немає свого професійного ФК. Його відродженням мають займатися керівники міста та області.

Відео дня

– Як котуються вінницькі команди у ДЮФЛ України?

– Цього року вінницька ДЮСШ ім. Блохіна-Бєланова виграла перший Кубок президента ДЮФЛ України (серед 12-річних юнаків). Водночас хотілося б, щоб більше команд з Вінниці грали у вищій і першій лігах ДЮФЛ. Нині їх загалом шість в різних вікових групах – чотири колективи ДЮСШ ім. Блохіна-Бєланова і два – ДЮСШ «Прем’єр-Нива». Багато інших регіонів мають значно ширше представництво в ДЮФЛ.   

– Як Ви вважаєте, в дитячому футболі пріоритетом є результат, масовість чи щось інше?

– Юні футболісти мають не гнатися за медалями, а в першу чергу отримувати радість від гри. Це підтверджує і моя тренерська діяльність, і отриманий за кордоном досвід. Я побував на дитячих тренуваннях в Австрії, Литві, Швеції, Хорватії та інших країнах. І помітив, що наставники там в першу чергу поважають особистість юних гравців. У нас же й досі стереотип гарного тренера – це той, який багато кричить і дуже суворий до своїх вихованців. Сучасний фахівець має допомогти розкріпачити футболіста, дати йому можливість повірити у власні сили.      

– Назвіть головні проблеми у вихованні юних футболістів.

– В Україні не вистачає сучасної футбольної інфраструктури. Але в першу чергу на підготовку юних гравців впливають класні тренери, яких також треба готувати. Деякі з них вкладають у своїх вихованців не лише знання, але й купляють за власні кошти м’ячі, форму тощо. Адже матеріальне забезпечення практично всіх ДЮСШ залишає бажати кращого.

– В радянські часи ситуація з футбольною інфраструктурою була не кращою. Діти грали в футбол, як правило, у дворових майданчиках. Але з них нерідко виростали висококласні гравці …

– Нещодавно я побував в Хорватії і зрозумів, чому одразу 80 футболістів цієї країни грають в престижних професійних іноземних лігах – англійській, іспанській тощо. Чим Україна в цьому плані гірша? Причина, напевно, в сучасному європейському підході до підготовки футболістів, починаючи вже з шестирічного віку. Хорватські тренери дають можливість малюкам отримувати задоволення від футболу. Вони були дуже здивовані, коли дізналися, що в Україні з 8-річками проводять 5-разові тренування. Хорвати казали, що займатися з такими дітьми можна не більше 2 – 3 разів на тиждень, а решту часи вони мають ганяти м’яча самі, якщо цього забажають. 

Ще один приклад – підготовка молодої зміни в академії «Барселоні». Там кожен тренер займається лише з дітьми одного віку (починаючи з шестиліток), а вже наступного року передає вихованців іншому. Така спеціалізація приносить гарні плоди, адже в підготовці кожної вікової категорії свої особливості. 

– В Україні юні футболісти нерідко демонструють високі результати на міжнародному рівні, але як тільки доходять до рівня майстрів, десь губляться. Це стосується й національних збірних у різних вікових категоріях.

– Цікаво, що в нинішній національній збірній України з футболу є лише чотири гравці, які раніше грали в юнацькій і молодіжній збірних країни. Інших в юнацькому віці не помічали. На це, серед іншого, впливають деякі непорядні тренери. Ми їх називаємо «позвоночними» – вони по телефонному дзвонику беруть до збірних не завжди найкращих виконавців. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up