Вінницький нардеп Домбровський домагається не зменшувати «зелений тариф»

  • Олександр Богданов
У Верховній Раді готується розгляд законопроекту “Про внесення змін до деяких законів України щодо конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії". Його розроблено групою депутатів під координацією першого заступника комітету ВР з ПЕК Олександра Домбровського. Закон має захистити інвесторів «зеленої енергетики».
Депутати пропонують:
- ввести єдину для всіх видів альтернативних джерел енергії формули розрахунку «зеленого» тарифу;
- скасувати пільги щодо приєднання об’єктів електроенергетики, що здійснюють виробництво електроенергії з альтернативних енергоджерел;
- скасувати вимоги щодо місцевої складової для всіх типів виробництва електрики з альтернативних джерел енергії.
Замість цього законом передбачено введення спеціальних надбавок до «зеленого» тарифу у разі застосування під час будівництва об’єкта альтернативної електроенергетики обладнання українського виробництва.
Олександр Домбровський повідомив, що в законопроекті захищені права інвесторів.
«Коефіцієнти «зеленого» тарифу для об’єктів електроенергетики, які будуть введені в експлуатацію після 1 квітня 2015, знижені з урахуванням актуальної вартості технологій виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) із збереженням адекватного рівня рентабельності таких проектів для підтримки інвестиційної привабливості галузі. Оскільки ціни на обладнання для ВДЕ останні роки впали, нові станції будуть використовувати більш низький тариф», - сказав народний депутат.
Ключовими і перспективними інвесторами на ринку відновлюваної енергії в Україні вважаються китайська державна корпорація СНБМ і Європейський Банк Реконструкції та Розвитку.
«Зелений» тариф є ефективним механізмом залучення інвестицій в енергетичний сектор України. За словами Домбровського, прийнятий в 2009 році про введення «зеленого» тарифу, який повинен діяти до 1 січня 2030 року, прив’язали до курсу євро, щоб іноземні інвестори могли бути впевненими в заощадженні своїх інвестицій.
Олександр Домбровський впевнений, що зниження «зеленого тарифу» в чинних проектах відновлюваної енергетики зупинить нові інвестиції в галузь.
«Дуже важливо, щоб в Україні, як і в іншій країні, були правила гри, які не можна змінювати... Знижувати „зелений тариф“ можна тільки для нових проектів, оскільки тоді інвестори будуть реально знати можливості та перспективи повернення вкладених коштів», — пояснив парламентарій.
Розвиток альтернативної енергетики — це зобов’язання України перед європейським енергетичним співтовариством, які також зазначені в Угоді про асоціацію з ЄС. Україна взяла на себе зобов’язання до 2020 року досягти рівня 11% енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії.
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up