Трибунал з 5 країн для розслідування катастрофи «Боїнг-777»: новий прецедент чи юридичний шлях в нікуди?

  • Диана Гулбиани
Україна і ООН мають намір створити трибунал з 5 країн для переслідування винних у збитті Boeing-777. Генерал-майор Василь Вовк має сумніви щодо юридичної сили рішень такого трибуналу.

За інформацією Інтернет-видання «Radio Svoboda. ua», Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна і Організація Об’єднаних Націй знайшли компроміс щодо того, як обійти вето Росії в Раді безпеки і створити трибунал для переслідування винних у збитті минулого року над Донбасом малайзійського авіалайнера.

Є можливість створити цей трибунал шляхом домовленості між п’ятьма країнами, які нині розслідують це збиття, зазначив Клімкін у неділю ввечері на телеканалі «Інтер». Це, крім України, також Нідерланди, Малайзія, Австралія й Бельгія.

Такий трибунал повинен стати новим прецедентом у практиці міжнародного права. Як зауважив міністр, сторони будуть шукати нових методів, щоб притягти винних до відповідальності.

Відео дня
Екс-голова Головного слідчого управління СБУ, Василь Вовк на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що створення такого трибуналу – юридичний шлях у нікуди, адже юридичної сили рішення такого трибуналу не матимуть:

З ознаками популізму заява шановного пана Клімкіна. Звичайно, гіпотетично можливо домовитися про створення чогось там трибунального між кількома країнами. Але ні в процесі його формального існування, ні на виході будь-які юридичні наслідки не проглядаються.

Ви уявляєте створення в Україні об єднаного суду: із суддів, наприклад, Вінницької, Дніпропетровської, Волинської, Запоріжської і Кіровоградської областей. І я не уявляю!

Суд над особами, що збили малазійський пасажирський літак, може бути дієвим у двох випадках: або під егідою ООН, або в одній із країн, що створили міжнародну слідчу групу.

Хто напраляє Україну й інші країни на юридичний шлях, який не приведе до результату?

Не хочеться вірити, що сама ООН!

Нагадаємо, авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області. Авіалайнер летів летів із Амстердама в Куала-Лумпур. Населений пункт Грабове на момент збиття літака підпорядковувався сепаратистським угрупуванням. Жертвами падіння літака стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.Близько двох третин із числа загиблих були громадянами Нідерландів, тож Україна передала розслідування цій державі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Уже більше року пройшло, а винних так і не знайшли, потрібно було по гарячим слідам розбиратись. 10 років пройде і так і нічого не з"ясують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up