Активісти біля МСЕК погрожували палити шини і блокувати вулицю, а до відвідувачів лікарні викликали швидку

Активісти біля МСЕК погрожували палити шини і блокувати вулицю, а до відвідувачів лікарні викликали швидку
Вінницькі активісти розгнівалися на колишнього головного лікаря обласного центру медико-соціальної експертизи Віктора Власюка за те, що він і досі не звільнив крісло для нового головного лікаря Валентина Фіщука. І пішли на штурм МСЕК. Обіцяли палити шини і перекривати рух транспорту

Незважаючи на доволі прохолодний ранок вівторка, 16 вересня, біля приміщення обласного центру медико-соціальної експертизи, що на Театральній, 14, було спекотно. Там ще з сьомої ранку почали збиратися представники громадськості, в основному від вінницької “Батьківщини” та “Свободи”, щоб, за їхніми словами, “винести” з МСЕК Віктора Власюка. Першим до приміщення, рішуче і впевнено, покрокував Януарій Шостак з неодмінним рупором у руках.

Відео дня

Присутній заступник начальника обласної міліції Роман Мушак, вислухавши обурених активістів, сказав, що представники міліції тут виключно для того, щоб підтримувати громадський порядок, а “виштовхувати” Власюка із МСЕК, як того вимагає громадськість, вони не мають права.

“Власюк, виходь!”

Під МСЕК зібралася вже звична компанія: Януарій Шостак (“Батьківщина”), молоді кремезні хлопці від “Свободи”, Андрій Вигонюк (“Студентська Свобода”), активістка Майдану Таїсія Гайда, представники Люстраційного комітету Вінниччини. Активісти перемовляються, налаштовуючись на “бойові дії”, обурюються тим, що Віктор Власюк “прописався у МСЕК” і час його звідти виганяти. Якщо буде треба, переконують один одного активісти, то й на вилах винесемо. Іншого виходу, кажуть, не бачать.

- Власюк, скот...но, виходь! - знову наштовхнувшись на охорону “Армади” біля вхідних дверей МСЕК, вигукує Януарій Шостак.

Пана Шостака активно підтримують представники громадськості. Лунають емоційні вигуки та звинувачення на адресу пана Власюка. Таїсія Гайда намагається присоромити охоронців, які, натягнувши капюшони, стоять, опустивши голови.

- І як вам тільки, хлопці, не соромно! - докоряє молодикам Таїсія. - Наші хлопці там гинуть на Сході, а ви тут хабарника захищаєте...

Пані Гайду підтримує і помічниця Юрія Хорта Олена Васільковська - фотографує охоронців, обіцяє знайти їх ВКонтакті і обов’язково познайомити з “айдарівцями”.

Активістів, у свою чергу, намагаються втихомирити заступник начальника обласної міліції - начальник управління громадської безпеки Роман Мушак, заступник пана Мушака Василь Стаховський та виконуючий обов'язки заступника начальника міського управління громадської безпеки Сергій Синявський.

- Ми тут не для того, щоб двері виламувати і Власюка під руки виводити, - пояснює Януарію Шостаку Сергій Синявський. - Це не входить в наші повноваження. Ми маємо забезпечувати громадський порядок, тому поводьтеся спокійніше, пане Януарію, і не розмахуйте руками.

Власюк на перемовинах

У ході емоційного з’ясування стосунків між активістами та охоронцями “Армади”, в хід пішли руки, почалася штовханина і тісні “обійми”. Януарій Шостак постійно ломився до дверей, а там вже починалася штовханина з черговим охоронцем: то охоронець Януарія за комір візьме, то Януарій охоронця за руки хапає.

Врешті-решт, до народу вийшов винуватець “торжества” Віктор Власюк. Колишній головний лікар, який вважає себе незаконно звільненим - бо таке рішення не було затверджене на сесії облради - намагається тримати себе в руках. Обіцяє пропустити всередину п’ятьох осіб: журналістів, правоохоронців і представника громадськості:

- Шостака я не впущу, - каже пан Власюк.

- Що, боїшся мене? - запитує Януарій.

- Не боюся, ви просто неадекватна людина, неврівноважена й тому непередбачувана. Я говоритиму тільки з адекватними людьми, які вміють поводитися і висловлюватися без крику, - каже Віктор Власюк.

Поки визначалися із кількісним та особовим складом “запрошених”, причому, вже й самі активісти просили замість Януарія Шостака послати на перемовини когось іншого, до МСЕК ніяк не могли потрапити пацієнти. Молода жінка привела на комісію чоловіка років 30 після інсульту. А онде іще дві жіночки намагаються протиснутися у натовпі. Зрозумівши марність своїх намагань, пацієнти відійшли від дверей з приреченим виглядом. Врешті-решт, активісти посунулися і зробили коридор для відвідувачів.

Після того, як делегація із п’яти осіб таки зайшла до МСЕК, до Віктора Власюка звернувся активіст Андрій Вигонюк:

- Чому ви й досі на роботі, захопили приміщення, не пускаєте сюди нового головного лікаря? Є ж рішення голови обласної ради про ваше звільнення, - каже пан Вигонюк.

- Покажіть мені те рішення. Тільки затверджене на сесії облради, а не підписане одноосібно Сергієм Свитком, - каже Віктор Власюк. - Поки не буде такого рішення, я нікому не віддам ключів від кабінету та печатки. Тим паче, вам. Бо я не знаю, хто ви такий і чого прийшли до медичного закладу.

Кому викликали швидку

Депутат міської ради, “свободівець” Володимир Базелюк разом із Андрієм Вигонюком веде перемовини з Віктором Власюком. Вирішують зачекати новопризначеного головного лікаря Валентина Фіщука з рішенням про звільнення пана Власюка.

 

Приміщення обласного МСЕК, до речі, маленьке й досить тісне. В коридорі сидять пацієнти: як молоді люди, так і люди похилого віку.

Пацієнти мовчки дивляться то на незрозумілий натовп у коридорі, то зі здивуванням прислухаються до криків, які лунають за дверима - там Януарій Шостак, якого так і не впустили до МСЕК, проводить із охоронцями роз’яснювальну роботу. Розповідає про європейські цінності, роль громадськості у боротьбі з корупцією в Україні і що час жити по-новому. Охоронці слухають Шостака мовчки. Але уважно.

Через доволі емоційну та напружену атмосферу в приміщенні МСЕК, одному з пацієнтів стає зле. У повітрі чути запах валер’янки та інших пахучих ліків. Лікарі викликають швидку, яка приїздить вже за декілька хвилин.

Іншому відвідувачеві вривається терпець:

- Та що ж це ви виробляєте? - запитує у Володимира Базелюка чоловік літнього віку. - Тут люди хворі сидять, а ви влаштували балаган. Он людині погано стало, а вам байдуже?

Про це вкотре нагадує активістам і виконуючий обов’язки заступника начальника міського управління громадської безпеки Сергій Синявський:

- Я розумію вашу емоційність, але в чому винні ці люди? Ви ж заважаєте їм проходити комісію, а вони приїхали сюди не з близького краю.

Депутат Базелюк “завівся” у відповідь:

- Не потрібно тут нам хворими прикриватися, - вигукує пан Базелюк. - Ми за їхні інтереси, до речі, і боремося. А хлопці наші на Майдані за що гинули, га? Щоб цей хабарник Власюк і далі у кріслі сидів?

Колектив покинув лікарню

Коли з’являється новий головний лікар Валентин Фіщук із рішенням Сергія Свитка про звільнення Власюка із займаної посади, до приміщення МСЕК вриваються вже всі активісти.

Більше двадцяти осіб набиваються до кабінету, де хворі проходять комісію, і продовжують з’ясовувати стосунки з Віктором Власюком. Вже не тільки лікарі, а й самі пацієнти просять активістів покинути приміщення - гамір стоїть страшенний.

Врешті-решт, Віктор Власюк, не змінивши своєї позиції, сам покидає приміщення. Під вигуки “Слава Україні! Героям слава!”, “Слава нації! Смерть ворогам!” та оплески до лікарського кабінету заходить Валентин Фіщук. У цей час члени трудового колективу покидають приміщення вслід за Віктором Власюком. Валентин Фіщук залишається в кабінеті сам: ні ключів від кабінету головного лікаря, ні печатки він так і не отримав.

Вже за якусь годину активісти змінили замки на вхідних дверях і вручили пану Фіщуку нові ключі. Є надія, що вже наступного дня новий головний лікар приступить до виконання своїх обов’язків.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей Борисов

    Це бидло вообще не хотіло давати мені інвалідність...
  • Петруччо

    если наш народ поддерживает такие быдлометоды - значит он их достоин.

    и ляшка в придачу.
  • протоукр

    Рожи весьма характерные.
  • Анатолій Банах

    Журналісту Оксані ПОЛІЩУК респект: матеріал поданий об"єктивно, чітко, з фотовідеофактами та без оціночних суджень. А читач вже сам робитиме висновки із прочитаного та побаченого :)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up