Революція не заважає "ховати" справи проти міліціонерів?

Революція не заважає "ховати" справи проти міліціонерів?
- Коли почали забирати телефон, я відчув різкий біль, - розповідає Олег Мельник. - Тепер у мене рука не працює нормально, це на все життя
Олега Мельника скалічили в міліцейській дільниці - ніхто не винен. Через два місяці після скарги в прокуратуру, міліціонери пригадали, що їх бив скалічений затриманий. Та навіть довідку від лікаря, який був не на чергуванні в той день, показали

Революція, що відбулася в Україні, не завадила прокуратурі закрити справу проти міліціонера, який покалічив хлопця в райвідділі більше трьох років тому. 27-річному Олегу Мельнику в Немирівському відділенні міліції зламали руку так, що він залишився інвалідом. Рука досі повністю не функціонує.

"Хлоп, і кістка хруснула"

1 квітня 2011, повертаючись додому, в село Остапківці Немирівського району, Олег Мельник зустрів на дорозі співробітників міліції. Як виявилося пізніше, вони розслідували серію крадіжок і шукали знайомого Олега.

Відео дня

- Під'їхала міліція. Я ще так трохи від'їхав, щоб не зачепити. Машина їде... ну щоб коняка не налякалась, - розповідає Олег про події того дня. Там же до Олега під'їхав на велосипеді його друг. Поки вони розмовляли, до них підійшли співробітники міліції і почали розпитувати про Сергія, знайомого Мельника. Потім міліціонери посадили Олега в свою машину. Розповідає, що на питання, за що ж його затримали, міліціонери відповіли: "Приїдемо в Немирів, ми тобі пояснимо, за що."

Так Олег Мельник опинився в Немирівському райвідділі. За офіційною версією міліції, для складання протоколу за дрібне хуліганство. Олег розповідає, що намагався в відділенні подзвонити по мобільному знайомому юристу, коли дізнався, що його збираються посадити на 15 діб. Але дільничний Сокольвак, почав виривати телефон і в підсумку зламав йому руку.

- Він мені заламує ззаду, за спину, ліву руку і починає забирати телефон, а я кажу, що ж ви робите. І у мене відразу так хлоп, і кістка хруснула - розповідає Олег.

Діагноз - гвинтоподібний багатоуламковий перелом, з ушкодженням променевого нерва. Наслідки - інвалідність.

Версія прокуратури - сам винен.

Посадити потерпілого

Після того, що сталося, мама Олега звернулася із заявою в прокуратуру. Заяву прийняли, але не минуло й двох тижнів, як справу закрили. Тоді звертатися довелося вже в ЗМІ. Справа Мельника набула розголосу і ним зайнявся правозахисник Дмитро Гройсман.

Історію Олега можна назвати майже стандартної в списку справ, якими займався правозахисник. RIA писало про справи Шрамка, Бахтіяра, Копильського. Потрапивши в міліцію, людина виходить з відділення побитою або покаліченою. Як обгрунтування застосування міліціонерами фізичної сили, потерпілого звинувачують у злісній непокорі законним вимогам працівників міліції. А далі нескінченна низка судів, закриття кримінальних справ проти міліціонерів. І в результаті, довести тортури чи жорстоке поводження в міліції практично неможливо.

"Переслідування жертви тортур - простої людини Олега Мельника, вчинені з усією силою і завзяттям каральної системи держави, свідчать про те, що міліція, що покривається корумпованою прокуратурою, що морально розклалася, ведуть війну з власним народом", - писав Дмитро в блозі Вінницької правозахисної групи в 2011-му. Тоді, завдяки увазі до справи, прокуратура відновила розслідування.

Паралельно, за словами Олега, близькі до міліціонерів люди пропонували йому оплатити лікування, якщо він відмовиться від звинувачень. Грошей він не взяв, і в червні 2011 року справу завели вже на самого Мельника. Дільничний Сокольвак, який зламав Олегу руку, через два місяці після того, що сталося, "згадав", що Олег ударив його в груди і поставив синець.

Справу за заявою Сокольвака порушив відомий заступник прокурора Вінницької області Роман Шубін. Він свого часу вів справи про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і про отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

"Ноу-хау від прокурора Шубіна, який звинуватив у злочині жертву міліцейського свавілля, воістину перебуває за межею добра і зла!", - так писав про це Дмитро Гройсман.

Олегу загрожувало до п'яти років позбавлення волі. За три роки, статтю, по якій звинувачували Олега, змінили, але справа проти нього все ще розглядається міліцією, і йому все ще загрожує реальний термін.

Революція не заважає "ховати" справи

У вересні 2012 року в ДТП загинув прокурор Шубін, що порушив справу проти Мельника. У 2013 помер правозахисник Дмитро Гройсман. В Україні відбулася Революція гідності, а система продовжує працювати так само як і раніше. У серпні цього року прокуратура в черговий раз закрила кримінальне провадження проти правоохоронців за відсутністю складу злочину.

- Встановлено, що він сам зламав собі руку? - уточнює суддя Вишар у прокурора, який закрив кримінальне провадження.

У жовтні цього року у Вінницькому міському суді розглядалося питання про скасування постанови прокуратури.

Олександр Натальчук, старший слідчий прокуратури Вінницької області, не знайшов у діях дільничного Сокольвака складу злочину і закрив провадження. Розслідування проводилося по 365 статті Кримінального кодексу - перевищення влади або службових повноважень.

Прокуратура вважає, що Мельник порушував громадський порядок, нецензурно виражався і розпивав спиртні напої, за що був доставлений в Немирівський райвідділ.

За версією прокуратури, під час складання дільничним Сокольваком адміністративних матеріалів за ст. 173 КУпАП (дрібне хуліганство - прим. автора) "Мельник почав вести себе зухвало, висловлювався нецензурною лайкою та погрожував Сокольваку фізичною розправою, після чого, діючи умисно, наніс Сокальваку удар кулаком в груди, чим заподіяв легкі тілесні ушкодження..." - сказано в постанові прокуратури.

Слідчий прокуратури вважає, що Мельник, перебуваючи в міліції, чинив протиправні дії по відношенню до співробітників міліції. А дільничний Сокольвак, разом з колегою Синеньким (цитата з документів): "здійснили Мельнику О.О. загиб його рук за спину, намагаючись застосувати спецзасіб наручники, однак Мельник, продовжуючи протиправні дії, намагаючись вивільнитися від утримання працівникив міліції ... активно пручався, та повідомив, що відчув різкий біль  у лівій руці, яку утримував Сокольвак А.М., після чого був відпущений". Цікаво, що і "дрібне хуліганство", і "непокору законним вимогам співробітників міліції" судом не доведені. "Адміністратівкі" закрили по закінченню термінів давності. У суді, прокурор Натальчук дотримувався описаної версії, стверджуючи, що Мельник сам зламав собі руку, активно пручаючись законним діям співробітників міліції.

Питання до слідства
Але після виступу в суді адвоката Олега, Ольги Воронцової, стало не по собі від того, як працює правоохоронна система.

Версія прокуратури про те, що Олег був нетверезий і завдав удар Сокольваку, будується на свідченнях свідків. Адвокат Мельника в судових дебатах назвав їх суб'єктивними і пояснила чому. Двоє свідків - Сокольвак і його колега Синенький є співробітниками міліції. Логічно, що обвинувачений Мельником Сокольвак свідчитиме в свою користь. Як і його колега. Два інших свідки - це затримані в той же день особи, на яких так само складалися протоколи. За словами Ольги Воронцової, вони і раніше затримувалися, а адміністративні матеріали, складені на них в день, коли Мельнику зламали руку, до суду так і не потрапили.

- Тобто вони є особами, залежними від співробітників міліції, - пояснювала свою позицію адвокат, поставивши під сумніви і свідчення двох інших свідків.

А потім адвокат озвучила питання, відповіді на які так і не дало слідство.

В амбулаторній карті Сокольвака запис про синець, який нібито поставив Мельником, зробив лікар, який не чергував в цей день в амбулаторії. Чому питання про графіки прийому не було досліджено в даній справі? 1 квітня 2011 і Сокольвак, і Синенький разом з Мельником були в лікарні і так же оглянуті лікарем.

- Як стверджує лікар, який приймав усіх трьох осіб, і Сокольвак, і Синенький були ним оглянуті. Однак Сокольвак не заявив ніяких скарг на свій стан здоров'я. Не повідомив лікаря про те, що Мельник нібито завдав йому удар в груди. Ніяких записів про це не існує, - каже адвокат Воронцова.

Чому Сокольвак не звернутися до лікаря, коли той його оглядав, відразу після, як він стверджує, нанесеного йому удару? Чому з квітня по червень Сокольвак не звертався до органів досудового слідства з вимогою порушити кримінальну справу відносно Мельника? Чому в адміністративному протоколі, який складався Сокольваком за статтею 185 КУпАП (злісна непокора законним вимогам співробітника міліції), не вказано, що він є потерпілим і що йому були нанесені тілесні ушкодження?

- На ці запитання слідство не дало відповіді в постанові і я вважаю, що і не намагалося з'ясовувати ці питання, - каже Ольга Валентинівна.

Адвокат зазначила, що в експертизі зазначено, що травму Олег міг отримати як за обставинами, зазначеними Сокольваком, так і за обставин, зазначених Мельником. Але слідство чомусь трактує її на користь Сокольвака.

Вислухавши думки обох сторін, суддя Вишар задовольнив скаргу Олега Мельника на постанову про закриття кримінального провадження.

Підсумок. Чи перевищили працівники міліції свої повноваження, зламавши Олегу руку три роки тому і зробивши його інвалідом, буде розслідуватися далі. Самому Олегу все ще загрожує позбавлення волі за нібито поставлений міліціонерові синяк, про який той "забув" написати в протоколі і звернувся з заявою лише через два місяці.

У практиці Вінницької правозахисної групи, яка продовжує займатися цією справою, був прецедент, коли міліціонера вдалося притягнути до відповідальності в схожому випадку. Йдеться про колишнього начальника Могилів-Подільської міліції. Як розвиватимуться події в цій справі, покаже час.

Світлана Побережець, правозахистниця, вдова Дмитра Гройсмана

- Справа Олега Мельника - жертви  тортур з боку міліції - виразно та гучно демонструє суспільству беззахисність громадянина перед системою, нездатність системи захистити громадянина у випадку, коли представники системи є причетними до злочинів проти громадян. Міліціонери, що причетні до тортур Олега Мельника, залишаються непокараними, вони не відсторонені від роботи, а відтак, є джерелом небезпеки для суспільства, адже загроза повтору тортур з їхнього боку залишається. Безкарність призводить до нових злочинів. Невідворотність покарання для злочинців завжди є неминучою, незважаючи на шалений спротив та прийоми "правової еквілибристики" прокуратури, яка  не вбачає в діях співробітників міліції складу злочину.

Артем ФЛЯЖНІКОВ, Катерина ГУФЕЛЬД,

(096)800932

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Якубова Марина

    Дякуючи Михайленкам та Глусям У Немирові на даний час найбільша корупція в органах державної влади , а ще страшніше , що ці люди пропихають до В.Р. по округу Руслана Демчака, щоб дальше займатися своїми тепними справами у районі

    Якубова Марина reply Якубова Марина

    Округ № 18 (Іллінці). Тут висуванцем пропрезидентських сил є бізнесмен Руслан Демчак, який вже балотувався по цьому ж окрузі у 2012 році, але був затриманий за шахрайство, відмивання коштів, конвертаційні центри і зняв свою кандидатуру з перегонів. Саме кандидатура Демчака від Блоку Порошенка стала несподіванкою для більшості експертів та населення  . Як відомо, Демчак давній друг Льовочкіна
  • Anonymous

    Поскольку этот случай произошел в Немировском районе. Смотрим повторную запись как бухают чиновники Немирова с любовницами. Праздничная поляна начнется через 30 мин.



    Запись видео...http://www.glaz.tv/online-tv/nemirivska-rda

    Anonymous reply Anonymous

    Шоу начинается)))) И где же они бля@ть столько жратвы и красной икры набрали?
  • Украинец

    Мой совет - встретить вечером этого мусора и так его отметелить, чтобы конечности были поломоны везде! На душе легче станет!

    Мельник Юля reply Украинец

    Давно пора!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up