Хочете субсидію – доведеться економити

Хочете субсидію – доведеться економити
Держава дала - держава забрала. Уже з першого жовтня Кабмін хоче встановити для отримувачів субсидій нові нормативи споживання комунальних послуг. На практиці це означає, що газу та води треба буде споживати менше

Українців, які отримують субсидії та пільги при оплаті комунальних послуг, хочуть привчити економити. Якщо родина, яка отримує субсидію, не впишеться у нові нормативи споживання тієї чи іншої послуги, відповідну різницю – держава не відшкодовуватиме, значить, її доведеться покрити з власної кишені.

Нові нормативи споживання послуг ЖКГ для громадян, які потребують державної підтримки, Кабмін має намір встановити уже з першого жовтня.

Відповідне повідомлення поширила прес-служба віце-прем'єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана.

Відео дня

Згідно з повідомленням, в Україні з 1 жовтня 2014 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України "Про встановленні державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування", яка вводить єдиний підхід до визначення норм споживання послуг ЖКГ для громадян - отримувачів житлових субсидій.

Як наголошується, даний документ розроблений з метою впровадження системи економічно й соціально обгрунтованих нормативів споживання житлово-комунальних послуг з подальшим використанням їх при визначенні розмірів державної соціальної підтримки.

Так, постановою визначені соціальні нормативи споживання холодної та гарячої води, опалення, газу, електроенергії та інших послуг, що базуються на основі даних фактичного споживання послуг особами, які користуються житловими субсидіями в Україні.

На даний момент, як повідомили у департаменті соціальної політики Вінницької міськради, постанова уже затверджена і має набрати чинності за кілька тижнів.

Кого зачепить

Зміни. Передбачені постановою можуть зачепити не менше 30 тисяч вінницьких родин. Стільки сімей скористалися субсидією у місті Вінниці під час минулого опалювального сезону. Цього року, з в рахуванням нових тарифів, ця цифра може збільшитися ще на десять тисяч.

Всього по Україні мова йде щонайменше про 850 тисяч пільговиків. В результаті, за попередніми підрахунками уряду, які опубліковані в пояснювальній записці до проект постанови "Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування", держава розраховує заощадити близько 0,5 мільярда гривень. На стільки розраховують зменшити видатки з державного місцевим бюджетам на надання пільг та субсидій.

З іншого боку, Кабмін розраховує створити стимули до збереження населенням природних ресурсів, економії спожитих послуг та запровадження енергозаощадних заходів.

Новий документ пропонує надавати громадянам субсидії не в межах норм споживання, а в рамках єдиних соціальних норм житла та соціальних нормативів користування ЖКП.

Що пропонується

Усього в проекті постанови прописані дев’ять груп нормативів. Це нормативи централізованого та індивідуального опалення; нормативи централізованої поставки холодної води, гарячої води і водовідведення; нормативи газопостачання та електропостачання, а також нормативи вивозу побутових відходів.

Ключове нововведення, запропоноване Мінрегіоном - соціальна норма житла для одержувачів субсидій. Зараз в Україні встановлена одна норма загальної житлоплощі і для одержувачів субсидій, і для пільговиків - 21 кв. м на кожного члена сім'ї, зареєстрованого в будинку або квартирі, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

Мінрегіон пропонує зберегти цей норматив тільки для пільговиків, а для одержувачів субсидій встановити новий - 13,65 м. загальної площі на одну людину і додатково 35,22 кв. м на сім'ю (домоволодіння). Хоча, великої трагедії в цьому немає. Наприклад, для сім'ї з двох осіб на зміну нині діючої нормі житлоплощі в 52,5 кв. м прийде ліміт в 62,52 кв. м.

А от на чому доведеться економити – так це на воді та газу. Так, для розрахунку розміру соціальної допомоги для оплати послуг з водопостачання, за відсутності лічильників,нині використовуються «санітарні» нормативи. В середньому, якщо мова йде про типову багатоповерхівку, це близько 300 літрів на добу або 9 куб. м в місяць. Менші (орієнтовно від 60 до 130) нормативи в гуртожитках, малосімейних квартирах тощо.

Проектом постанови передбачено два нормативи на холодну воду: 4 куб. м на місяць (тобто, близько 130 літрів в день) холодної води на людину за відсутності централізованого постачання гарячої води. Якщо центральне водопостачання в будинку є – пропонується встановити ліміт на рівні  2,4 куб. м. (близько 80 л на день) холодної води.

Втім, як кажуть на Вінницяводоканал, фактично діючі нормативи використовуються дуже рідко. Наприклад, якщо родина з двох людей без лічильника зараз платить за холодну воду в середньому 90 гривень на місяць, то така ж родина з лічильником - близько 45 гривень.

Втім, якщо для пільговиків – заганяння в ті чи інші рамки – це потенційний мінус. Для усіх інших – навпаки. За словами головного інженера підприємства Олега Шведова, теоретично, якщо діючі норми будуть переглянуті, це означає, що люди, які сплачують за послуги без лічильників, будуть платити менше.

Скорочується нормативи і по гарячі воді – з орієнтовних 3,5 кубометра (по місту Вінниця) на людину в місяць до 1,6.

- Але тут така ж сама ситуація як і з холодним водопостачанням, - каже заступник директора соціальної політики міськради Тетяна Паламарчук. – Люди ніколи не «вибирали» попередні нормативи, звісно, якщо в квартирі проживало стільки людей, скільки задекларовано.

Зменшуються ліміти на газ для індивідуального опалення з 11 кубометрів газу (Постанова кабміну від 1.08 1996 р №879) на метр опалювальної площі, до 7.

Так само скорочуються ліміти і для квартир з централізованим опаленням і газовими плитами: до 31 січня 2017 року тут передбачено 9,8 кубічного метра на особу на місяць, а з 2018 року – до 6 метрів кубічних.

З 2016 року скорочуються і норми для власників квартир з газовими плитами та колонками: з 2016 року пропонується зменшити нормативи - з 23,6 метра кубічного до 18.

Якщо обсяг спожитого газу перевищує граничний рівень, визначений за нормами споживання, споживач оплачує обов'язкову плату і вартість понаднормово спожитого газу.

Натомість по електроенергії нормативи планують збільшити. Правда, поступово. Мова йде про орієнтовне збільшення норм на 20-30%, але тільки до 31 грудня 2017 року.

Не доведеться «економити» і на смітті. Норми по вивезенню твердих побутових відходів збільшені до 0,42 куб. м на місяць на людину.

Втім, потрібно розуміти, що таке збільшення тягне за собою і зростання витрат на оплату цієї послуги.

За словами головного спеціаліста департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Олексія Гловацького, діючі нормативи уже давно не витримують і фактично городяни викидають в 1,5-2 рази більше сміття, ніж передбачено нормативами, визначеними рішенням виконкому від 14 листопада 2013 року №2487.

Мова йде про 0,75 кг (або 5,38 літра) на добу на одного мешканця багатоквартирного будинку та про 274,4 кілограма (або 1,96 м куб.) в рік. Для приватного сектору ці нормативи складають 0,8 кг (або 5,75 л) на добу та 294 кг (або 2,1 м куб.) в рік.

Таким чином, у випадку затвердження пропонованих змін, нормативи будуть збільшені приблизно в 2,5 рази.

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Я

    Що не зрозуміло? Визначили задачу - скоротити споживання газу на 30%. Як зробити - скоротити норми, а тонкий гаманець - найбільш дієвий важіль в економії. При тому. зауважте, що норми споживання газу на плиті без лічильників будуть знижені (для розрахунків) лише з 2017 року. Тобто, 2,5 роки ми будемо оплачувати газ  олігархам, не в змозі його використати (це тільки якась скажена кулінарка випалить 9,8 куб на плиті), а вони будуть повторно його продавати .
  • Місцевий

    Шановна автор, Ліна КАЛУГІНА, взагалі то в нашій державі як у цивілізованій, завжди віталась економія енергоресурсів. Але Вам  як автору потрібно знати що те що -"ХОЧЕ втановити Кабмін" - це не є Закон, от коли буде відповідна Постанова КМУ, лише тоді можна буде про те говорити.

    арсений яценюк reply Місцевий

    ця країна така цевилізована як ти долбооьб
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up