Два роки після Майдану: корупція не змінилася

Два роки після Майдану: корупція не змінилася
Замкнуте коло. В Україні так і не змогли побороти корупцію. Громадськість вимагає змін, чиновники “буксують”, рівень корупції стає все більшим. І це впливає на міжнародні рейтинги країни, які обурюють українців.

- Надії на люстрацію у народу не виправдалися, - каже про корупцію адвокат Олександр Білошкурський. - Люди зараз у такому стані, що скоро перейдуть до суду Лінча. Відкрито або таємно це буде робитися, значення немає. У суспільства немає віри ні міліції, ні податківцям, ні судам та взагалі будь-яким держструктурам.

На підтвердження цих слів вийшов черговий рейтинг сприйняття корупції. Його автори - Transparency International Україна - вимірюють не сам рівень корупції, а рівень терпимості до неї. Він базується не на фактах та статистиці, а на моніторингу ЗМІ і опитуванні експертів.

Згідно з цим рейтингом Україна набрала 27 балів (країна без корупції повинна мати 100 балів) і тим самим зайняла 130-е місце в рейтингу. Така ж кількість балів виявилася у Камеруну, Непалу, Парагваю, Нігерії. Цей результат лише на один бал кращий, ніж у 2014 році.

Відео дня

- Здійснити невеличке зростання індексу Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів та появі руху викривачів корупції, - повідомляють у Transparency International Україна - А от зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед.

ТОП-5 корупційних галузь і думки експертів

Trancperency International Україна визначила список найбільш корумпованих сфер країни:

1. Корупція в навчальних закладах (викладачі продовжують вимагати хабарі у студентів, в садках і школах - побори на ремонт та інші "необхідні заходи")

Роман Молдаван, екс-голова Студентського парламенту Вінниччини

- Думаю, зрозуміло, що корупція нікуди не поділася за цих два роки. Також варто розуміти, що є різні прояви корупції у вузах: хабарництво, як спосіб "вирішити питання" за гроші; підхід через родичів/друзів/знайомих. Так от, впливові родичі так само "допомагають" в проблемних питаннях зараз, як і до Революції. А хабарництва після Майдану довгий час не було. Цю відмінність вдалося зберегти там, де є активні студенти та студради. Вінниччина так само як й інша частина України - активність студентів вирішує проблеми з корупцією.

2. Благодійні внески в лікарнях, стягування плати за безкоштовні послуги

Світлана Побережець, правозахисниця

- Не тільки з часів Майдану, а за всю незалежність країни нічого не міняється. Вся корупція, що є в медицині, походить з “верхів”. Коли утворюється надзвичайна ситуація в країні, то керуючі органи не діють, провалюють плани закупівлі ліків. Звідси й протиріччя в статистиці смертності людей від грипу. Потрібно руйнувати монополію на закупівлі ліків, створювати конкурентний ринок медичних послуг та втілювати справжню реформу медицини. Тут корупція має страшні наслідки. І якщо не боротися з причинами, то скоро української нації не буде існувати.

3. Корупція в судах

Олександр Білошкурський, адвокат “Технології бізнесу та права”
- Усі гасла щодо боротьби з корупцією так і залишилися гаслами. У людей немає довіри до держслужбовців. “Закон про очищення влади” не працює, деякі його статі викладені в протиріччі з теорією права. Вносяться правки щодо перенесення декларування доходів чиновників. Санкції не допоможуть. Треба законодавчо знищувати умови, які породжують корупцію. Щоб кожний чиновник витрачав стільки грошей, скільки заробив. А якщо більше – детально пояснює, звідки такі доходи. Не пояснив – 10-кратний штраф, конфіскація, в’язниця.

4. Корупція в правоохоронних органах (зокрема, нарікання на непрозорість переатестації правоохоронців і прокурорів)

Віталій Павловський, голова ГО “Ревізія влади”

- Час пройшов, але багато корупціонерів та схем залишаються. Надія на нову поліцію є, бо більшість з них  - це очищені кадри. І щоб старі схеми корупції зникли, а нові не з’являлись, держава повинна виконувати свої обов’язки перед поліцією. На жаль, на Вінниччині корупція досі є - призначення на керівні посади коштують н-ної суми коштів. А про деякі є неофіційні підтвердження. Але люди бояться та не готові давати показання. Тому у нас планується створити Центральну атестаційну комісію у Вінницькій області, де будемо збирати усю інформацію про наших дорогих та безцінних.

5. Корупція в податковій

Сергій Десяк, голова ГО Асоціація “Приватні інвестори України”

- Ситуація практично не змінилася. А це означає те, що ми втратили ще два роки для проведення податкової реформи. Інформаційний шум навколо скасування і повернення єдиного податку та інше, існує для відволікання суспільства від системних проблем в державному управлінні. Треба повертати довіру суспільства до влади. Для цього потрібна політична воля і реальні механізми залучення корупційних чиновників до відповідальності. Без них податкова реформа, децентралізація та інші реформи просто неможливі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • 8

    Єдиний вихід із ситуації: влаштування нової соціалістичної Революції, насильницьке відсторонення від влади олігархів і їх посіпак-буржуазних націоналістів,експропріація,тотальна денацифікація,відмова від кредитів Заходу і економічної залежності від цих імперіалістів, індустріалізація,колективізація,мир з Росією і розвиток торгівлі лише у вигідному для України(а не для олігархів) векторі,створення закритої самодостатньої моделі економіки за допомогою комп.систем і ІТ-технологій,що дозволить скоротити переважну більшість корумпованих чиновників і відправити їх працювати на заводи і поля,відновлення важкого машинобудування і оборонного комлексу,ядерного потенціалу -багато всього можна зробити,аби лиш Вальцмани і кізяки не заважали

    Анонім reply 8

    Систему может победить только другая система. К власти придут такие же гопники как и сейчас или еще хуже.

    8 reply Анонім

    До влади мають прийти вчені,які працюватимуть лише на благо соціуму,а гопників треба зробити висококваліфікованими творцями,і це можливо лише за принципово іншої системи,ніж капіталізм

    Анонім reply 8

    не высказывай свои манятеории, а познакомься с теорией игр.

    8 reply Анонім

    Это не мои теории,а всемирно известных философов,экономистов и революционеров,которые не раз успешно воплощали их в жизнь.Кстати,теорию игр разработали менее известные ученые философы,нежели,скажем,Карл Маркс,обгадили такого столпа,как А.Смит,так что им веры нет. Испытание теории игр в перестроечной экономике России привели к полному развалу.Конечно,если ты хочешь оставаться пешкой в чьей-то игре,то изучай  теории игр,а если нет,то начни свою игру

    Анонім reply 8

    1. ну что же, начинай игру, как там, чай, бутерброды, зонтики и хорошее настроение? Хоть 20 человек собрать сможешь, революционер мамкин?



    2. Как к власти придут высокоморальные ученые если социальные лифты работают только для гопоты вроде семенченко-гришина, гаврилюка или парасюков.



    3. в какой стране воплощены?

    Анонім reply 8

    вот это манямирок так манямирок!
  • Тамара Козлова-Олейник

    Корупція змінилась. Вона досягла піку і почувае себе найкраще ніж до майдану. В судах, завжди виноситься рішення того ,хто плотить,так як адвокати тісно співпрацюють с судьями і всі знають "таксу". Не буде решеняя на боці закону,ніколи. В медичних закладах,щоб "встроїтись " на роботу лікаря необхідно заплатити від 1000баксів, а медична мед сестра 500,а питання коли той лікар відробе? Та через півроку медика,який дав хабар починають знову доїти, а ні то на його місце беруть іншу людину. А питаняя звільнення дуже добре і швидко вирішуються ніби реорганізаціею закладу,і швиденько на місце беруть іншу людину,так як навіть звільнивши людину не законно з роботи,суд не буде на боці робітника ніколи,а захищае інтереси тільки керівницва. І злісно порушуючи законодавство головні лікарі пробиваются в департамент,де всю шайку покривають. А ми сплачуемо налоги ,податки ,щоб їх кормити. А вони нас знищують. Ось реаліті.

    Анонім reply Тамара Козлова-Олейник

    Зараз в країні ЖАХ!!!!!   Для нас, не для них......
  • zerro

    Результат майдана выглядит так:

    1. Уровень преступности вырос на 300%

    2. Упадок промышленности, отток капитала и инвестиции

    3. Безработица, сокращение рабочих мест

    4. Тарифы и цены

    5. Рост налогов и акцизов

    6. Коррупция во всех органах власти выросла

    7. Количество ДТП и правонарушений со стороны #НовойПолиции бьет рекорды!

    8. Клоунада в парламенте и в Кабмине

    9. Падение гривны продолжается

    10. Давление на СМИ со стороны спец.служб
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up