Без сигарет і алкоголю: вінницькі футбольні фанати створили «Зелено-білу сім’ю»

Без сигарет і алкоголю: вінницькі футбольні фанати створили «Зелено-білу сім’ю»
  • Після відродження команди «Нива-Вінниця», давно пустуючи трибуни, знов наповнились вболівальниками, а разом з ними й лушпайками від насіння, недопалками та пляшками з-під пива.
  • Відродити втрачену культуру вболівання вирішила група активістів, організувавши культурно-сімейний сектор «Зелено-біла сім'я над Бугом»

Журналісти 20minut.us вирішили дізнатись, про те чи там дійсно комфортна вболівати, відвідавши важливий матч - 1/16 фіналу Кубку України «Нива-Миколаїв».
Півгодини до початку матчу. Половина місць на трибунах, вже зайнята. Згори серед інших виділяється яскравий банер «Зелено-білої сім’ї». Біля нього метушиться молодий хлопець, витираючи від пилу сидіння і запрошуючи всіх у сектор. Це лідер культурно-сімейного сектору вболівальник із двадцятирічним стажем Віталій Шкурак. «

- Я хочу підняти культурний рівень вінницького вболівальника. Дратує те, що відвідувачі перетворюють трибуни на «кабаки» із цигарками та алкоголем. Кожний присутній на грі має поринати в атмосферу, на кшталт тої, що панує на матчах «Дортмунда» чи «Ліверпуля». Звісно не слід сліпо копіювати Захід, все має бути особливо, по-вінницькі» - розповідає нам Віталій про свою мотивацію для роботи.

Поступово у секторі збирається все більше і більше людей, перед початком гри тут вже не було й де яблуку впасти. На верхніх рядах гуртується з десяток найпалкіших фанатів, усі у фірмових шарфах «Ниви». Звучить голос диктора, арбітр дує у свисток, починається перший тайм.

«Усі, хто в цьому секторі, не соромимось кричимо, плескаємо в долоні, активно підтримуємо нашу команду!» - просить усіх присутніх Валерій. Хлопців у шарфах не треба було довго вмовляти вже з перших хвилин матчу від них було чути «У меня жена красива, но люблю я только «Ниву»», «Вперед «Нива! Вперед до бою!», «Вінничани! Вінничани!» та інші фірмові кричалки. Решта  фанатів лише пасивно спостерігали за грою, проте ні насіння, ні алкоголю, ні цигарок на трибунах дійсно не було. А от щодо лайки, то без цього вінничанам вболівати, напевно, просто не можливо. На адресу судді, який підсуджував миколаївській команді, постійно лунали нецензурні вигуки. Отримали також міцного слівця за симуляцію і гравці ворожої команди. У пристойній формі висловити своє обурення зміг тільки колоритний дідусь-вболівальник. «Ай-яй-яй, порушив? Май сміливість у цьому признатись» - кричав він футболісту «Миколаєва», якому після порушення не дали жовтої картки.
Перший тайм завершується з рахунком 0: 0. Фанати з полегшенням видихають. Ніхто не очікував, що наша команда, новачок у другій лізі, зможе так довго давати опір досвідченим миколаївцям. Шанси на перемогу «Ниви» дуже низькі, букмекери ставлять 1 до 4. Про це нам розповідає активіст культурно-сімейного сектору Євген Тюленев. Саме в нього народилась ідея створити подібний майданчик для фанатів «Ниви».

«Все почалось з того, що після матчу з «Кремнем». На фан-сайті «Ниви» традиційне обговорення гри перейшло у русло незадоволенням безкультурної поведінкою та переважно пасивним уболіванням деяких відвідувачів. Тоді я запропонував створити окремий сімейний сектор, як у багатьох європейських клубах. Швидко знайшлись мої однодумці, разом ми обрали лідером сектору Віталія Шкурака. А потім назбирали грошей на два банери, які стали своєрідною «вишенькою на торті». Частину грошей ми, звичайно, отримали від самої команди. Наразі  в нас є близько 10 активних уболівальників, але сподіваюсь, що з часом їх буде більше»- розповідає нам Євген.

Розпочинається другий тайм. Віталій роздає найактивнішим уболівальникам по м’ятній цукерці для голосу, щоб могли гучніше підтримувати команду. Підтримка «Ниві» і справді скоро знадобилась, адже на середині другого тайму був забитий перший гол у наші ворота. Але від цього вінницькі фанати лише пожвавішали. Тепер активно вигукували кричалки та плескали в долоні не тільки хлопці у шарфах, але й усі відвідувачі сімейного сектору. В цей момент вони дійсно перетворились на одну велику дружню «зелено-білу сім’ю». Навіть вболівальники з сусідніх секторів вирішили на кілька хвилин відкласти свої пляшки з пивом, щоб поринути у загальну атмосферу футбольного свята. Проте навіть така активна підтримка не допомогла нашій команді. По закінченню другого тайму їм так і не вдалось зрівняти рахунок. Єдина надія залишалась на п’ять хвилин компенсованого часу, доданих арбітром. Та на жаль «Нива» за цей час лише пропустила ще один м’яч, остаточно втративши усі шанси хоча б на бойову нічию. Трибуни, розчаровано зітхаючи, покидали стадіон. Непорушеним залишились лише сектор Ультрасу та «Зелено-білої сім’ї над Бугом». «Куди ж ви? Гра ще не  закінчилась. А подякувати команді? Ганьба -таким уболівальникам»- кричав обурено Віталій.

Але спроби звернутись до сумління  фанатів були марними. Тож увага сектора швидко перемкнулась назад на гру. «Віримо в команду! Віримо в команду!» - скандували вінничани в останні хвилини матчу.

Матч завершився поразкою «Ниви», з рахунком 2:0. Вінницька команда не зіграє у 1/8 фіналу Кубку України. Проте вінничанам явно не було соромно за достойну гру футболістів. Вболівальники ще довго після матчу  голосно скандували: «Молодці! Молодці!» А розчулені спортсмени махали руками трибунам, дякуючи за активну підтримку.

 «Ми всіляко підтримуємо створення культурно-сімейного сектору. Це дійсно чудова ідея»- виразив позицію футболістів, щодо «Зелено-білої сім’ї над Бугом» воротар клубу Артем Кулініч.

Відео дня

  У підсумку, ідея культурно-сімейного сектору була успішно реалізована і привернула увагу багатьох фанатів «Ниви». Сектор був повністю забитий людьми. Хоча за активністю вболівальників «Зелено-білій сім’ї» ще далеко до Ультрасу. Але після матчу у секторі не залишилось жодного недопалку, порожньої пляшки чи будь-якого іншого сміття. Сектор недарма називається сімейним, адже сюди можна спокійно прийти з маленькою дитиною і з комфортом та безпекою переглянути матч. Можливо, подібні ініціативи стануть першими кроками до того, щоб Вінниця стала, якщо не містом великого футболу, то принаймні містом  фанатської культури.

Автор: Іван КИСЛОЩУК

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    За это стоит выпить)
  • Анонім

    А чому заголовок про сигарети і алкоголь? Стаття ж зовсім не про це?

    Такі верески спостерігаються перед черговим підняттям акцизів. Замість вести роз'яснювальну роботу, щоб люди і задарма не хотіли, хтось вирішив нажитися на цьому.

    В європі цигарки 5-7 євро, на алкоголь теж нівроку ціни, а курять ще більше ніж у нас, школярі на зупинках навіть не соромляться.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up